PostNord leverer markant færre breve efter ny postlov

23. APR 2024 • 14:02ERHVERV/POLITIK

I årets første tre måneder har PostNord Danmark haft et driftsunderskud på 63 millioner svenske kroner.

PostNord leverede 28 procent færre breve i Danmark i første kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i 2023.

Det viser selskabets regnskab for første kvartal, som er blevet offentliggjort tirsdag.

I løbet af årets første tre måneder har PostNord Danmark haft et driftsunderskud på 63 millioner svenske kroner. Det svarer til omkring 40 millioner kroner.

Regnskabet er det første, siden befordringspligten blev ophævet i Danmark. Det skete, da den nye postlov trådte i kraft 1. januar 2024.

Kim Pedersen, der er administrerende direktør for PostNord Danmark, kalder regnskabet for den danske del af PostNord for "forventeligt, men ikke tilfredsstillende".

Ifølge Kim Pedersen betyder postloven, at antallet af breve er faldet hurtigere, end det ellers har været tilfældet.

- Det kan inddeles i to kasser. Det ene er, at markedet er blevet givet frit og det andet er, at mange af vores kunder har digitaliseret med en hurtigere accelerationsgrad, siger han.

Den nye lov sikrer fri konkurrence på postmarkedet og fjerner dermed den årlige millionstøtte, som PostNord har fået for at sikre udbringning af breve og pakker i hele landet.

Som konsekvens af den nye postlov har PostNord hævet prisen for at sende et brev på 0-100 gram til 25 kroner. Før årsskiftet kostede det 12 kroner at sende et brev på 0-50 gram og 24 kroner at sende et på højst 100 gram.

Desuden har postloven også givet PostNord konkurrence på brevmarkedet. Nu kan man også sende et brev med Dao (Dansk Avis Omdeling). Her koster det 20 kroner at sende et brev op til 100 gram.

Antallet af sendte breve har længe haft pil ned. I første kvartal sidste år var mængden faldet med ni procent sammenlignet med første kvartal i 2022.

Kim Pedersen forventer, at antallet af breve vil fortsætte med at falde resten af året, og at nedgangen godt kan overstige 28 procent i de kommende kvartaler.

- Det er vores forventning, at afskipperne af brevene vil sende færre breve. Det er blevet dyrere, og accelerationen af digitaliseringen er blevet fremrykket, siger han.

Fremover vil PostNord Danmark fokusere på at tjene penge på uddeling af pakker.

Kim Pedersen anslår, at væksten hos de danske e-handelsvirksomheder ligger på seks til otte procent om året på det danske marked.

- Det har vi ikke evnet at tage en del af. Det vil vi gøre ved at være mere offensive på pris og styrke vores kvalitet, siger han.

Hele PostNord-koncernen har haft et driftsoverskud på 127 millioner svenske kroner i første kvartal. Det er en fremgang sammenlignet med første kvartal i 2023, hvor driftsoverskuddet lød på 43 millioner svenske kroner.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU