OECD skruer op for optimismen: Forventer højere vækst i år

2. MAJ 2024 • 09:50ERHVERV/POLITIK

OECD ser lidt mere optimistisk på verdensøkonomien, end organisationen tidligere har gjort.

Verdensøkonomien har i løbet af årets første måneder udviklet sig langt mere positivt, end mange økonomer havde turdet håbe.

Det har den rådgivende økonomiske samarbejdsorganisation OECD taget konsekvensen af i sin seneste prognose, der er udkommet torsdag.

Her spår organisationen, at den globale økonomi vil vokse med 3,1 procent i år. Det er 0,2 procentpoint mere, end OECD forventede for bare tre måneder siden.

Og det er samtidig 0,4 procentpoint mere, end det blev forudsagt i den forrige prognose fra november.

- Det er en betydelige opjustering, der i runde tal svarer til godt 5.000 milliarder kroner, hvilket er nogenlunde på niveau med den samlede produktion i dansk økonomi over to år.

- Det er en forholdsvis stor opjustering, der viser, at verdensøkonomien generelt er kommet overraskende helskindet hen over inflationskrisen og de seneste års stigende renteniveau, skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Også dansk økonomi er i bedre form nu, end OECD forventede for seks måneder siden.

Hvor forventningen dengang var, at det danske bnp skulle vokse med blot 1,2 procent i år, tror OECD nu på en vækst på 2,3 procent.

Og det er der gode grunde til, hvis man spørger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

- Dansk økonomi står ganske stærkt her i starten af året, det giver et utrolig godt afsæt for væksten i 2024. En god slutspurt i 2023, et stærkt arbejdsmarked, genåbningen af gas fra Tyra-feltet og medicinalindustriens store succes sender dansk vækst i vejret, siger han i en kommentar til prognosen.

OECD anbefaler i sin rapport, at regeringen sænker skatterne for at øge arbejdsudbuddet og hjælpe væksten på vej.

Det er dog en fejlslutning, hvis man spørger Sofie Holme Andersen, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Den danske arbejdsstyrke er øget med over 200.000 personer de seneste tre år uden lavere skatter, og den arbejdskraft, der primært mangler, er faglært.

- Derfor er der ikke grund til at give generelle skattelempelser, da det ikke vil løse manglen, siger hun i en kommentar.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU