DF og DD kalder handicapaftale for spareøvelse og trækker sig

2. MAJ 2024 • 14:21ERHVERV/POLITIK

En aftale for handicapområdet bliver præsenteret på et pressemøde klokken 17 torsdag.

På målstregen har Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne valgt at forlade forhandlingerne om en ny aftale for handicapområdet.

Dansk Folkeparti blev meget sent i forhandlingsløbet inviteret inden for hos socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), men handicapordfører Mette Thiesen (DF) har sagt nej til aftaleteksten.

- Når hele præmissen for en aftale om handicapområdet er, at man skal spare penge, så er vi nødt til desværre at trække os, siger Mette Thiesen.

Den nye aftale for handicapområdet, der bliver den første store reform på området siden 2007, bliver præsenteret klokken 17. Det skriver Social-, Bolig- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Med i aftalen er Liberal Alliance, De Konservative og De Radikale.

Mette Thiesen kalder processen for et "meget, meget mærkeligt forhandlingsløb".

Dansk Folkeparti blev fredag præsenteret for en stort set færdig aftaletekst, som andre partier havde forhandlet på plads, siger hun.

- Så det var ganske få ting man kunne ændre, siger Mette Thiesen.

Også Danmarksdemokraterne blev sent inviteret inden for døren.

- Det har været et noget mærkværdigt forløb, hvor der ikke har været specielt meget mulighed for at præge aftaleteksten, siger handicapordfører Marlene Harpsøe (DD).

Danmarksdemokraterne forlader forhandlingerne af samme årsag som Dansk Folkeparti.

- Vores indgang til det her er, at mennesker med handicap skal have en ordentlig hjælp. Men regeringen er drevet af økonomi. De sætter økonomi og besparelser før kvalitetsudvikling på handicapområdet, siger Marlene Harpsøe.

Fra start inviterede regeringen kun SF, De Radikale og De Konservative til handicapforhandlingerne.

SF blev smidt ud af forhandlingerne 24. april. Det skyldtes også, at regeringen ifølge SF vil nedskære på området.

Siden skrev Altinget, at Pernille Rosenkrantz-Theil inviterede nye partier med til forhandlingerne. Enhedslisten takkede nej, mens Liberal Alliance stadig var med i forhandlingerne 30. april.

Både DR og Altinget har beskrevet et lækket aftaleudkast, som blandt andre Danske Handicaporganisationer har kritiseret på grund af for stort fokus på at sikre besparelser.

Pernille Rosenkrantz-Theil har tidligere afvis kritikken om en spareøvelse over for DR.

Kritikere læser derimod aftalen, "som fanden læser biblen", sagde hun.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU