12 afviste havvindansøgninger skal genbehandles

7. MAJ 2024 • 16:52ERHVERV/POLITIK

European Energy har fået medhold i, at en række afviste havvindparker skal igennem individuel sagsbehandling.

12 havvindparker, der tidligere har fået afslag på at blive godkendt, skal nu igennem en ny sagsbehandling. Det skriver Finans.

Der er blandt andet tale om fem havvindparker, som udvikleren European Energy forsøgte at få godkendt igennem den såkaldte åben dør-ordning.

European Energy fik i oktober i lighed med andre udviklere en kollektiv afvisning af de projekter, de havde søgt tilladelse om.

Afgørelsen blev indklaget til Energiklagenævnet, som har givet European Energy medhold i, at sagsbehandlingen skal gå om.

Årsagen er, at der ikke er foretaget en individuel vurdering af projekterne, som ansøgerne ellers har krav på.

Det er Andreas Karhula Lauridsen, der er havvindchef i European Energy, meget tilfreds med.

- Vi har nu Energiklagenævnets ord for, at Energistyrelsen burde have foretaget en konkret vurdering af vores åben dør-projekter, skriver Andreas Karhula Lauridsen i en skriftlig kommentar til Finans.

Foruden European Energy-projekterne drejer det sig ifølge Finans om fire projekter fra GreenGo Energy, to fra Vattenfall og ét fra Bornholm Havvind.

Åben dør-ordningen, der nu er lukket, gav mulighed for at opføre havvindparker på danske havarealer uden støtte - men også uden betaling for at benytte arealerne.

Ordningen blev sat i bero, fordi den ifølge embedsværket stred med EU-reglerne om statsstøtte.

I et skriftligt svar til Ritzau forklarer Energistyrelsens vicedirektør, Stig Uffe Pedersen, at styrelsen nu vil vurdere afgørelsen.

- Energistyrelsen har modtaget klagenævnets afgørelser og er i gang med at vurdere dem nærmere, siger Stig Uffe Pedersen.

- Klagenævnets afgørelser vedrører umiddelbart ikke de grundlæggende juridiske problemer med ordningen, som er af statsstøtteretlig karakter, og som fortsat vil gøre sig gældende.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU