Gravgaard: Stop regeljagten i Nexøs ildsjæleunivers

Gravgaard: Stop regeljagten i Nexøs ildsjæleunivers
LEDER | 20. APR 2024 • 05:30
LEDER
20. APR 2024 • 05:30

Kommunen skal hurtigst muligt sælge Fritidshuset til en symbolsk lav pris og bruge kræfterne på andre vigtige sager.

I Nexø har sagen om Fritidshuset rejst en vigtig diskussion om det frivillige arbejdes betydning og kommunens rolle.

I centrum står spørgsmålet om, hvem der skal eje og drive denne vigtige kulturelle og sociale institution, der får kommercielle indtægter til sin drift gennem udlejning.

Foreningen Fritidshuset i Nexø har for at løse sagen budt 200.000 kroner for bygningen, et beløb der svarer til, hvad det ville koste at byggemodne grunden. Tilbuddet reflekterer en dyb forståelse for, at huset allerede er opstået og opbygget gennem frivillige hænder. Denne sum symboliserer ikke kun en økonomisk værdi, men også en anerkendelse af de utallige timer, som lokalsamfundets medlemmer har investeret i stedet.

Kommunens dilemma vedrørende den ulovlige kommercielle aktivitet skal naturligvis adresseres. Men i denne sammenhæng er det vigtigt at huske på, at Fritidshusets primære funktion har været at fremme kultur- og fritidsaktiviteter for byens borgere. Dets værdi kan ikke måles i kroner og øre alene, men i dets evne til at berige det lokale samfund.

Det er derfor essentielt, at kommunen hurtigst muligt indgår en købsaftale med en symbolsk pris med Foreningen Fritidshuset. Ved at overdrage ejerskabet til de lokale kræfter, som allerede har vist et imponerende engagement og evne til at drive stedet, vil kommunen kunne trække sig fra driftsforpligtelsen og ikke drive hus med ulovlig udlejningsvirksomhed.

Det vil ikke blot sikre husets fortsatte eksistens, men også frigive værdifulde ressourcer, som kan anvendes til andre kommunale nødvendigheder.

Denne proces bør ske med så lidt bureaukrati og tidsforbrug som muligt. At fastholde en langvarig debat eller en budrunde for at være helt sikker på, at man handler til markedspris, vil kun skabe yderligere usikkerhed og potentiel mistrivsel blandt de frivillige, der er husets rygrad. I stedet bør fokus være på at understøtte og styrke det frivillige arbejde, der er så vitalt for Bornholms samfundsånd.

Regeljagt i ildsjæleuniverset, hvor man forsøger at tæmme og formalisere frivillige initiativer, er ikke blot spild af tid. Det kan også virke demotiverende på de mange frivillige, der investerer deres tid og energi i at skabe liv og aktivitet til øens bedste pris.

Fritidshuset i Nexø er et skoleeksempel på, hvordan frivilligt arbejde kan bære frugt, og det er godt, hvis kommunen anerkender og understøtter denne indsats ved at lade de lokale kræfter tage styringen, mens man selv slipper for drift og vedligehold.