Gravgaard: Folkemødet er Bornholm

Gravgaard: Folkemødet er Bornholm
LEDER | 10. APR 2024 • 05:30
LEDER
10. APR 2024 • 05:30

Folkemødets elitestyring i sidste øjeblik før deadline og overlagte lukkede behandling af problemerne er en pinlig sag, der kræver ro og en vis form for opbakning.

Folkemødet er i denne tid i en vild situation. Den nye direktør kæmper for at overleve med sin internationale fortid og ambitioner, mens den i stor grad udskiftede medarbejderstab på Bornholm savner opmærksomhed, lokalt fokus og det, de kalder respektfuld ledelse.

Peter Christiansen har bestredet posten i omkring et år og har naturligvis taget initiativ til at omkalfatre skuden og udvikle demokratifestivalen. Selvfølgelig skal der udvikles.

Den store demokratifest bør med åbenhed udvikles til endnu flere fordele for Bornholm - med flere bornholmske aktiviteter, produkter og omsætning. Demokratifesten er ejet af Bornholms Regionskommune. Det må vi ikke glemme. Gæsterne kommer også, fordi de netop holder af en rejse til Bornholm. Samtidig skal Folkemødet forsvare og udvikle sin førerposition blandt alle de konkurrerende folkemøder - men ikke på bekostning af identiteten.

Det er en sund overvejelse og udfordring, som Folkemødet skal arbejde seriøst med.

Desværre var bestyrelsen i Folkemødet for splittede i sagen. De frustrerede medarbejdere har ikke fået deres vilje, og direktør Peter Christiansen har under sin omkalfatring og fyringsrække mødt voldsom kritik for dårlig ledelse og manglende tilstedeværelse, selvom han stort set har udpeget hele medarbejderstaben selv. Når man ændrer, giver det oftere kritik. Passer man samtidig ikke sin post på Bornholm, står vi i den situation, som den vi har nu.

Bestyrelsen har bevidst forsøgt at holde udfordringerne hemmelige med en lukket generalforsamling i en demokratifestival. Det har givet et forfærdeligt resultat for vores folkemøde her to måneder før start.

Direktøren har endnu ikke formået at få ro i organisationen, selvom bestyrelsen har forsøgt at bakke ham op og hjælpe med støtte til medarbejderhåndteringen.

Det værste, der kan ske nu, er, at vi leverer et amatørmøde med uprøvede og stressede medarbejdere. Et dårligt folkemøde vil give de mange gæster mindre appetit på at vende tilbage til Bornholm og dermed skabe mindre demokrati, debat og lokal omsætning.

Derfor må bestyrelsen tage sit ansvar alvorligt over for Bornholms Regionskommune og få ro i lejren med det samme, så der kan blive mentalt overskud til at drifte et stabilt bornholmsk folkemøde.

Folkemødet er bornholmsk, og det er til for at skabe demokrati og dialog for og på Bornholm. Sagen har vist, at man ikke kan styre så vigtigt et bornholmsk fænomen på distancen, og organisationen kan ikke selv arbejde i mørke, når den kæmper for demokratisk lys.