LOG INDBLIV ABONNENT
6. FEB 2015 • 15:00 • AF CLAUS LARSEN-JENSEN (S), FOLKETINGSKANDIDAT PÅ BORNHOLM

Hverken slutdepot eller mellemdepot

Når jeg hører Enhedslistens miljøordfører Per Clausen og andre tale om en løsning på Danmarks problem med atomaffald, så bliver jeg bekymret for, hvad det til sidst kan ende med i Folketinget.

Når et slutdepot afvises af Per Clausen, fordi det er for usikkert, så accepterer han samtidig, at Danmark skal have et midlertidigt depot – et mellemdepot, som Folketinget i givet fald skal træffe beslutning om placeringen af et sted i Danmark.

Det er min klare holdning, at Bornholm hverken skal have et slutdepot eller et mellemdepot med atomaffald. Begge dele vil skade alt i forhold til Bornholms grønne profil, i forhold til turister, men også for alle, der bor her. Jeg synes faktisk at Per Clausen med sin udmelding på forhånd har kastet håndklædet i ringen. Placeres der først et mellemdepot, så vil ingen på Christiansborg gøre noget som helst for at få det flyttet til et andet sted i landet, for reelt vil ingen have det.

Hvis Danmark ikke for nuværende kan få en aftale med et sikkert atomland og deponering af den begrænsede mængde atomaffald, Danmark har, så giver det ikke mening, at mellemdepotet ikke bare kan være på Risø, hvor det har ligget i al den tid, atomforsøgsanlægget har ligget der. Det forekommer urimeligt, at blot fordi Risø skal have et nyt og grønnere image, så er sendes aben – atomaffaldet – videre som et problem for andre områder af landet. Jeg synes, at myndighederne hidtil har svigtet totalt i forhold til at få en aftale om en deponering i udlandet Jeg tror simpelthen ikke på, at der ikke kan opnås en sådan aftale, hvis der blev arbejdet målrettet herpå, men det gør der ikke.

Jeg er overbevist om, at vi på Bornholm er nødt til at være ret ultimative i vores afvisning af begge typer depoter, for rækker vi blot det yderste af neglen på en lillefinger, så er risikoen, at de napper hele hånden. Selv Enhedslistens miljøordfører er ikke tilstrækkelig fast i mælet. Jeg synes, at det klare budskab til Christiansborg skal være: Bornholm siger nej til et atomdepot – både et slutdepot og et mellemdepot. Det er det eneste som er klart forståeligt.

SENESTE NYT

Flere nyheder