Pinds perspektiv: De falmede værdier
Foto: Berit Hvassum

14. SEP 2019 • 10:31 • AF SØREN PIND

Pinds perspektiv: De falmede værdier

PINDS PERSPEKTIV
I onsdags udsendte Gyldendal min bog Frie Ord om blandt andet 35 år i dansk politik. Herunder også en fortælling om min opvækst på Bornholm og en opvækst i et nært samfund i en mindre by. Bornholms Tidende fik lov til som den eneste avis at bringe et uddrag fra bogen. Netop om hvordan det var at ankomme til Bornholm i 1977 fra udlandet og havne midt i et lille stykke Danmark i den mærkelige tid.

For mig har det været morsomt hvor mange, der efter at have læst bogen særligt har hæftet sig ved opvæksten i eller omkring den lille by på landet. Den lille by, der nu er forvitret og er en skygge af sig selv. Flere har, skønt de kom fra andre egne af landet, bemærket, at det er deres opvækst, jeg beskriver. En opvækst, mange mindes med glæde.

Det er interessant, så mange der mindes en tid, hvor det decentrale og nære var en levende størrelse. Og i virkeligheden ligger lige under den daglige politiske trummerum den diskussion om, hvordan vi skal leve med hinanden.

I den tidligere regering talte man meget om udflytning af statslige arbejdspladser. Flere tusinde blev fysisk flyttet – også nogle til Bornholm. For eksempel til retten.

Men sagen er bare, at det, der egentlig skal bære udviklingen, er, om der er et udkomme at få med grund i øen og byerne selv. Altså – om man op ad jorden kan stampe en økonomisk tryg og bæredygtig tilværelse, der får en til at vælge tilværelsen til her frem for andre steder. Det kan statslige arbejdspladser ikke i sig selv hjælpe på – på nær hvis de med den karakter, arbejdspladserne måtte have, understøtter denne markedsbårne udvikling.

En af de vigtigste opgaver er at finde en vej, hvor de bygninger og områder, der står forladte hen, kan gå fra at være værdiløse til at repræsentere en værdi. Det er ikke nødvendigvis en gåde. Det burde kunne lade sig gøre, i stedet for at se det stille forfald, at finde en vej til værdidannelse af den eksisterende infrastruktur.

Hvorfor? Fordi det nære liv virkelig er værd at leve. Fordi et liv, tæt på naturen, hvor årstiderne skifter og livets gang kommer ind under huden i stedet for at være noget, man blot tilfældigt iagttager gennem bilruden, er mere givende og tilfredsstillende.

Jeg har sagt det før: De stærke økonomiske kræfter, der stadig er på Bornholm, burde sætte sig sammen med forskere og kreditfolk og knække koden for, hvordan vi får aktiveret de falmede værdier. Kan man det, kan alt lade sig gøre. Og flere se en mulighed for at få et liv med mening.

God lørdag.Søren Pind
Skriver hver lørdag Pinds perspektiv i Bornholms Tidende.

Den tidligere Venstre-politiker er i dag arbejdende bestyrelsesformand i firmaet Langkjaer Cyber Defence, der bekæmper cyberkriminalitet.

Han har tidligere været uddannelses- og forskningsminister og justitsminister i Lars Løkke Rasmussens regeringer.

Han er født i 1969 i Herning som søn af Torben og Jytte Pind, der i dag bor i Bølshavn.


SENESTE NYHEDER

17. OKT 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald
17. OKT 2019 • 13:27 FOR ABONNENTER
Landmænd brænder inde med slagteklare svin
17. OKT 2019 • 07:02 FOR ABONNENTER
Bo42: Markedet for ungdoms-boliger er dækket

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet