Soldat får tre års fængsel i våbensag
Arkivfoto: Berit Hvassum

20. JUN 2019 • 16:37 • AF MIE MØLBAK

Soldat får tre års fængsel i våbensag

34-årige Tonny Christensen er blevet idømt tre års ubetinget fængsel for blandt andet at opbevare våben, våbendele og skarp ammunition på sin bopæl, en landejendom i Nylars.

Dommen blev afsagt af en enig domsmandsret ved Retten på Bornholm torsdag eftermiddag.

Sagens omdrejningspunkt var en automatpistol, der blev fundet skarpladt i et skab på Tonny Christensens badeværelse.

– Det vil jeg karakterisere som sagens tunge forhold, sagde auditør Claus Risbjerg fra Forsvarsministeriets Auditørkorps, der var anklager i sagen, fordi den tiltalte var soldat.

Auditøren mente, at soldaten skulle idømmes 3,5 års ubetinget fængsel.

– Det kan virke voldsomt, men det er altså det, man politisk har bestemt, sagde auditøren i retten med henvisning til lovgivningen, der dikterer en straf på mellem to og otte år for besiddelse af våben under særligt skærpende omstændigheder.

Tonny Christensen har selv forklaret i retten, at han tog pistolen fra en skrotcontainer på kasernen, hvilket auditøren mente var tyveri og derfor en skærpende omstændighed. Derudover mener auditøren, at det er skærpende omstændigheder, at våbnet er fuldautomatisk og opbevaret skarpladt og let tilgængeligt.

Våbnets farlighed har betydning

Forsvarer Pernille Munch, mente derimod, at Tonny Christensen skulle frifindes i de fleste forhold og alternativt have den mildest mulige straf.

Soldaten erkender at have opbevaret automatpistolen på badeværelset. Uenigheden består i, om det har været under særligt skærpende omstændigheder og dermed omfattet af straffeloven. Den 34-årige erkender brud på våbenloven.

– Min vurdering er, at det her våben ikke er farligt. Vi har hørt, at det kunne skyde, og det kunne også skyde fuldautomatisk, men da man gravede lidt dybere, viste det sig, at det ikke var sådan lige at affyre. Der skulle bankes på maskinpistolen for at den kunne bruges. Så mener jeg ikke, at det opfylder det her farlighedskriterie, der er i straffeloven, sagde forsvareren i retten.

Dommen

Domsmandsretten gav i dommen auditøren ret i, at der var tale om en straffelovsovertrædelse. I sin afgørelse lagde retten vægt på, at der er tale om et fuldautomatisk våben isat skarp ammunition, og at det ikke var opbevaret på forsvarlig vis.

Den 34-årige blev også dømt for at besidde andre ulovlige våben, ammunition og våbendele og for at opbevare dem uforsvarligt i sit hjem og på sit værelse på Almegårds Kaserne.

Soldaten blev derimod frikendt for tyveri af blandt andet maskinpistolen og diverse våbendele og ammunition fra kasernen, da domsmandsretten ikke vurderede, at det var hans hensigt at stjæle.

Tonny Christensen udbad sig betænkningstid for, hvorvidt han vil anke eller modtage dommen.


SENESTE NYHEDER

14. OKT 2019 • 21:29
BM genopstår i Aakirkeby
14. OKT 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

13. OKT 2019 • 05:50
Revyfolk søger boliger
14. OKT 2019 • 08:53
Tre træer spærrede vejen

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet