Mårhunden er set mange steder på øen

12. MAR 2019 • 07:08 • AF MIE MØLBAK

Mårhunden er set mange steder på øen

Et fodspor i sneen og et afgnavet ben fra et rålam er blandt de spor, Jens Kofoed følger i jagten på mårhunden, Bornholms nye rovdyr.

Fodsporet fandt naturvejlederen selv ved Mortingevej nær Rø, mens det afgnavede ben blev samlet op af børn fra naturbørnehaven Liden Stina nær Olsker.

Det er dog ikke kun på nordlandet, man er på sporet af mårhunden. Langt derfra, ved Vestre Sømark, har en familie lige før nytår angiveligt set dyret med egne øjne.

– En sommerhusejer havde problemer med, at et dyr kom og rev hul på affaldssækken. En dag kunne familien høre dyret derude. Da de kom derud, kunne de se, at det var en mårhund. Det var de helt sikre på, at det var, siger Jens Kofoed.

Det er bare én af 16 beretninger om mulige mårhundeiagttagelser, som naturvejlederen har modtaget, siden fire dna-prøver fra rovdyrlorte viste, at der er mårhund på Bornholm.

Mangler lorte

Jens Kofoed er glad for at høre alle historierne, men efterlyser også noget mere håndfast. Han har brug for rovdyrlorte, som han kan sende til dna-analyse.

Miljøstyrelsen har betalt for 40 dna-prøver af rovdyrlorte i håbet om, at dna kan afsløre ny viden om dyret. Halvdelen af forsøgene er brugt – uden spor af mårhund.

– Det ville være godt at få lidt gang i indsamlingen af lort igen. Det er nu, der skal smedes, mens jernet er varmt. Det er nu, der er økonomi til at dna-teste 20 mere – og eventuelt et ben fra et rålam, siger naturvejlederen.

Han har allerede 7-8 lorte i fryseren, der er klar til at blive sendt til forskerne på Aalborg Universitet, når han er oppe på 20.

Jens Kofoed opfordrer desuden bornholmerne til at være vågne, når de bevæger sig ud i naturen, og især holde øje med steder, hvor der ligger mange rovdyrlorte samme sted. Det er nemlig typisk mårhunde at lave såkaldte latriner.

– Hvis man har gamle kunstgrave – altså kunstige rævegrave – så kan man jo også lige se efter, om der var noget pels. For mårhunde går meget gerne i eksisterende grave. De kan godt grave selv, men de vil hellere overtage et hul, der allerede er gravet, siger Jens Kofoed.

Håbet er, at dna-prøverne kan vise, om bestanden på Bornholm består af et eller flere dyr, og desuden pege forskerne i retning af, hvor den bornholmske mårhund stammer fra.

Det er stadig en gåde, hvordan den er kommet til øen.


Jens Kofoed mener, at det er en mårhund, der har sat dette spor i sneen nær Mortingevej ved Rø. Foto: Jens Kofoed


Illustration af spor fra mårhund, ræv og hund.


18. JUL 2019 • 12:49

Nexøspiller skifter til RIK

18. JUL 2019 • 10:10 FOR ABONNENTER

Morten Riis vil bygge havvindmøllepark ud for Arnager

18. JUL 2019 • 07:17 FOR ABONNENTER

Antallet af rotteanmeldelser er styrtdykket

Mest læste