Piloter søges: Flere bornholmske ældre skal have vind i håret
Annelise Hyldeqvist, en af få frivillige piloter, demonstrerer el-cyklen med Annelise Mortensen, beboer på Snorrebakken, og afdelingsleder Lissy Madsen ombord. Foto: B.Hvassum

2. FEB 2019 • 08:59 • AF JAKOB NØRMARK

Piloter søges: Flere bornholmske ældre skal have vind i håret

Plejecentrene vil i den kommende tid forsøge at øge kendskabet til Cykling uden alder - et koncept, som Bornholms Regionskommune er med i, men som ligger lidt for stille, fordi der er for få frivillige cykelpiloter.

Fire bornholmske plejecentre har anskaffet batteridrevne rickshaw-cykler, hvor én eller to plejehjemsbeboere kan sætte sig og få en køretur i den friske luft.

Manglen på piloter betyder, at cyklerne bliver brugt mindre end ønsket. Om vinteren står rickshawcyklerne næsten helt stille.

– Det er jo mest om foråret og sommeren. Vi skal motivere dem mere, når det er så koldt - det gælder både passagerer og piloter, forklarer Lissy Madsen, afdelingsleder på plejecentret Snorrebakken i Rønne.

Hun bruger selv cyklen en sjælden gang imellem. Generelt har personalet på plejecentrene sjældent tid til at løsrive sig fra de faste opgaver for at cykle med én eller to beboere. Lissy Madsen nyder at cykle en tur i Rønne, hvor hun ofte hører positive kommentarer, når hun har passagerer med.

– Det er fantastisk. Folk hilser og smiler på os. Nogle gange kan det være svært at føre en samtale - især hvis der blæser, men man kan se, hvordan de nyder vinden og den friske luft.

Mange aktive pensionister
Hvordan kan det være, at der ikke er flere cykelpiloter på Bornholm? Det er en landsdel med forholdsvist mange personer, der netop er gået på pension eller efterløn, så kunne de ikke finde tid til at tage på cykeltur med plejehjemsbeboere?

–Det er svært. De er aktive med mange ting allerede. De spiller badminton to gange om ugen, går i motionscenter tre gange om ugen eller tager over til Sjælland for at besøge børnebørnene, siger afdelingsleder Lissy Madsen fra Snorrebakken i Rønne som forklaring på, at det er ikke så ligetil at finde frivillige i aldersgruppen.

På Snorrebakken deltager frivillige blandt andet til fester, bankospil, stolegymnastik og forberedelse af gudstjenester. Det går bedst med at finde frivillige, hvis ikke de forpligter sig til at være til stede på faste tidspunkter.

– De vil ikke hænges op på noget. Folk er bange for at binde sig, siger Lissy Madsen.

Med Cykling uden alder er der ingen krav til faste tidspunkter, og piloterne beslutter selv, hvornår og hvor ofte de vil ud på en social cykeltur.

Hvis man ønsker at blive en del af Cykling uden alder, kan man melde sig til et af de to oplæringskurser, der vil blive afholdt 21. marts i både Rønne og Aakirkeby.

Man kan kontakte frivilligkonsulent Birgitte Eybye for mere information på birgitte.eybye@brk.dk eller besøge frivilligbornholm.dk, hvor der er en liste over koordinatorerne på de deltagende plejecentre.

De fire plejecentre med rickshawcykler er Toftegården i Hasle, Aabo i Aakirkeby samt Snorrebakken og Lunden i Rønne.


SENESTE NYHEDER

22. AUG 2019 • 18:47 FOR ABONNENTER
Forskere vil have bornholmere i tale: Hvad er livskvalitet?
22. AUG 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

21. AUG 2019 • 22:38
Kandis spiller til dansegalla

Mest læste