Frugtavler: Fortællingen om Bornholm som autentisk fødevareø er tyndslidt
Foto: Berit Hvassum

18. AUG 2018 • 16:42 • AF ANETTE VESTERGAARD

Frugtavler: Fortællingen om Bornholm som autentisk fødevareø er tyndslidt

Robert Dam fra Store Dalbygård mellem Arnager og Sose ærgrer sig over, at drømmen om et liv som frugtavler er så svær at realisere.

I et stort interview med Bornholms Tidende lørdag advarer han mod for rosenrøde historier om lokal fødevareproduktion.

For som årene er gået, er skuffelsen over afstanden mellem virkeligheden og de luftkasteller, som præsenteres i markedsføringen af Bornholm, vokset.

– Man bygger historien op fra toppen med kokkekonkurrencer og succeshistorier, som ligner manipulation. Fortæller rosenrøde historier om efterspørgsel og markedets størrelse. Men sådan bygger man ikke et hus. Man starter med fundamentet, som er at sikre, at der som udgangspunkt er den nødvendige kvalitet, ekspertise og afsætningskanaler til stede, siger Robert Dam.

– Fortællingen om Bornholm som autentisk fødevareø er tyndslidt og nærmest en illusion – et skrivebordsønske. Indpakningen til en bornholmsk fødevarefortælling er god, men produktet er sådan set ikke højere end andre regioners fødevarer. Historien lever kun, fordi der er penge til dem, som skriver strategien.

– Ude hos primærproducenten er det hårdt slid, og fortjenesten er lille, lyder konklusionen fra frugtavleren på Store Dalbygård.

SENESTE NYHEDER

17. JUN 2019 • 17:34 FOR ABONNENTER
Strømførende duo fik travlt i styrtregnen
17. JUN 2019 • 16:21 FOR ABONNENTER
Studerende regnede den ud og stak af til Rønne
17. JUN 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald
17. JUN 2019 • 13:55 FOR ABONNENTER
Mindst to vil være ny viceborgmester
17. JUN 2019 • 13:15
Brud på vandledning

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste