Lauritz.com har svært ved at sælge bornholmske skulpturer til høje vurderinger
Foto: Lauritz.com

19. JUL 2018 • 20:54 • AF TOMMY KAAS

Lauritz.com har svært ved at sælge bornholmske skulpturer til høje vurderinger

Auktionsfirmaet Lauritz.com forsøger sig i disse måneder med salg af en lang række skulpturer af billedhuggeren Ole Christensen, der i mange år havde værksted på Stenløsevej i Olsker.

Med flotte vurderinger på femcifrede beløb var der fra starten store forventninger til salgene, men efterhånden som auktionerne er løbet ud, har det vist sig svært at sælge skulpturerne til den udbudte pris.

Mange af auktionerne har nemlig ikke opnået minimumsprisen. Eksempelvis blev en skulptur med navnet Organisme i går budt op i 2.000 kroner, men de røde tal i budrunden afslørede, at det ikke var nok til at indløse sælgerens mindstepris på værket, der var vurderet til 8.000 kroner.

Se salget under artiklen.

Men på trods af, at Lauritz.com nu i flere tilfælde har erfaret, at auktionskunderne ikke byder Ole Christensens skulpturer op i nærheden af den vurdering, som er sat på emnerne, fortsætter man med at sætte skulpturerne til salg.

Og det kan virke bemærkelsesværdigt, at auktionshuset ikke sætter nye, lavere vurderinger på de nye salg.

Eksempelvis kunne man argumentere for, at en skulptur, der er forsøgt solgt til en vurdering på 10.000 kroner men ikke engang blev budt op i det halve, måske skulle have en lavere vurdering ved et gensalg.

Men det er Lauritz.com ikke enig i.

Lauritz.com: Der er ikke tale om salg
Pressemedarbejder Torben Madsen oplyser til Bornholms Tidende, at der på Ole Christensen-auktionerne ikke er tale om salg, idet der ikke er faldet hammerslag.

– Varerne er derfor jf. vores retningslinjer og procedurer blevet sat på auktion igen med samme vurdering og beskrivelse – altså uden justering af vurderingen, fortæller Torben Madsen.

– Det samme ville naturligvis også gøre sig gældende i de tilfælde, hvor en vare bliver budt op til fx det dobbelte af vurderingen og dernæst fortrudt. Også her ville vi bevare den oprindelige vurdering ved genaktivering af varen, fordi et salg ikke er gennemført.

Se Ole Christensen-skulpturer hos Lauritz.com her.

Bornholms Tidende har spurgt Lauritz.com, om det ikke er en vildledende vurdering, når auktionshuset efter mange auktioner nu godt ved, at Ole Christensens skulpturer ikke bliver budt op i nærheden af det, de er vurderet til.

Men det afviser Torben Madsen.

– De Ole Christensen-skulpturer, der er blevet solgt (har fået hammerslag) i det pågældende auktionshus, spænder prismæssigt lige fra 3.000 til 40.000 kroner, forklarer han.

– Mindsteprisen, som er på disse Ole Christensen skulpturer, som du linker til, er et udtryk for sælgers smertegrænse i forhold til et auktionssalg. Auktioner er et uforudsigeligt marked, hvor priserne konstant fluktuerer, fordi efterspørgslen svinger. Hvis det efter et par auktioner ikke falder hammerslag på en vare, fordi varen enten ikke kan sælges til vores vurdering eller til sælgers mindstepris, returneres varen til sælger. Dette vil eksempelvis ske med et par af de skulpturer, som du linker til, fortæller Torben Madsen.

– Hvordan efterspørgslen er i forhold til et værk af Ole Christensen i sommeren 2018, er ikke nødvendigvis udtryk for, hvad værker af Ole Christensen generelt er værd. Hos Lauritz.com vurderer vi udelukkende efter forventet hammerslag, og det svarer som tidligere nævnt til den pris, som vi forventer, at varen vil opnå baseret på vores erfaring med tidligere hammerslag, det vil sige reelle salg af den samme type vare.

Anden politik hos Bruun Rasmussen
Hos auktionshuset Bruun Rasmussen er politikken en anden. Her ser man ofte, at priserne bliver justeret ned, når værker kommer på auktion for anden gang, efter at de ikke ved det første salg opnåede mindsteprisen.


Herunder kan du se en række af de Lauritz.com-auktioner, som løb ud i går. Der er for en stor dels vedkommende tale om gensalg, idet de heller ikke blev solgt første gang de var under hammeren.

Ingen af dem nåede mindsteprisen i går, og ingen var i nærheden af at blive budt op i bare halvdelen af Lauritz.coms vurdering.
SENESTE NYHEDER

26. MAR 2019 • 18:17 FOR ABONNENTER
Store problemer i brugsen: Omsætningen falder drastisk
26. MAR 2019 • 16:49 FOR ABONNENTER
Poetisk modstand mod afklipning af Galløkken
26. MAR 2019 • 15:17
DAT: Onsdagstilbud til seniorer

MEST LÆSTE BORNHOLM

25. MAR 2019 • 14:50
Ledigt job på Christiansø

Mest læste

25. MAR 2019 • 20:05 FOR ABONNENTER

Godt år i Hasle IF – selv om medlemmerne er faldet fra

25. MAR 2019 • 13:49 FOR ABONNENTER

BHS-Almeborg vil overgå sig selv