Mågeplage: Det er stadig et problem
Foto: Anna Gudmann

10. JUL 2018 • 05:54 • AF ANNA GUDMANN

Mågeplage: Det er stadig et problem

Mågerne på Gudhjem Havn er et kæmpe problem. Det skrev Bornholms Tidende sidste sommer. Dengang meldte alle restauranter og caféer på havnen samstemmende ud, at mågerne var en plage. Det viser sig, at intet har ændret sig på den front det sidste år

Sidste sommer fortalte daglig leder på Gudhjems Røgeri, Ronnie Thyssen Hansen, at han samtlige 17 år, han har været på Gudhjem Røgeri, har haft problemer med mågerne. Nu er det et problem, der har stået på i 18 år.

Ursula Bambuch er tjener på Provianten på Gudhjem Havn. Ejeren, Maria Gill, har travlt med at røre i gryderne i køkkenet, så Ursula Bambuch giver en opdatering på mågesituationen fra Proviantens perspektiv.

– Vi har næsten indtryk af, at de bliver mere og mere aggressive, siger hun.

Hos Café Klint og Bech Chokolade fortæller ejeren, Rina Bech Arvidsen, at problemet også er det samme som sidste sommer.

– Det er det samme. Der er ikke sket noget nyt, fortæller hun kort i telefonen til Bornholms Tidende midt imellem betjeningen af to kunder.

Turisterne fodrer
Reaktionen på sidste års artikler om mågeproblemerne på havnen kom hurtigt. Den kommunale medarbejder, Hanne-Jytte Vejdiksen fra center for teknik og miljø, meldte ud, at selvom Bornholms Regionskommune aldrig har fået klager over mågerne fra Gudhjem Havn, ville man forsøge at tage problemet op.

Dengang meldte Hanne-Jytte Vejdiksen ud, at center for teknik og miljø ville se på muligheden for at sætte affaldsspande op på havnen, og at de ville tage problemet op, så snart driftsleder Nis Jordt-Petersen fra vej, park og anlæg vendte tilbage fra ferie.

Nu er Nis Jordt-Petersen på ferie igen, og Hanne-Jytte Vejdiksen fortæller Bornholms Tidende, at der ikke er udsigter til tiltag mod mågerne i center for teknik, miljø og natur. Hun fortæller til gengæld, at hun har været i kontakt med den havneansvarlige på Gudhjem Havn, og at restauranterne og caféerne bliver ansporet til at holde spiseområderne så rene som muligt.

Jan Ole Elleby er havnefoged på Gudhjem Havn, og han fortæller, at havnen nu har taget kampen op. Ifølge ham er der nemlig netop blevet søgt tilladelse ved Vejdirektoratet til at sætte skilte op, hvor der står, man ikke må fodre mågerne på havnen.

For det er dét, der er roden til problemet, mener han.

– Problemet er, at folk fodrer mågerne. Det er sjovt for turisterne. De er inde og købe is, så taber de lidt, og så er det sjovt, at mågerne spiser det. Og dem, der sidder på restauranterne, fodrer måger med brødstykker. Nogen kommer endda ned til vandet og smuldrer brød til de små fugle, men mågerne kommer jo og møver dem væk, siger han.

Vigtigt med en forklaring
Hos Provianten mener man også, problemet er, at mågerne bliver fodret. Det er det stadig, mener Ursula Bambuch.

– Problemet er jo, at de bliver fodret af turisterne, siger hun.

Sidste sommer foreslog Maria Gill fra Provianten at sætte skilte op på hele havnen, der instruerer havnenes gæster i ikke at fodre mågerne med mad. Grunden til, at folkene fra Provianten ikke selv har sat lignende skilte op, er, at de ikke har tid, fortæller hun.

– Desuden ville det være en god idé ikke kun at have det her, men alle steder på havnen. Det ville være godt, hvis det var et initiativ til hele Gudhjem, siger hun.

Men nu ser chancen for at få skilte op på havnen altså bedre ud, eftersom havnefogeden har taget sagen i egen hånd. Jan Ole Elleby mener dog, at et skilt, der instruerer havnenes gæster i ikke at fodre mågerne, ikke er nok.

– Jeg tror ikke bare, der skal skilte op, jeg tror, der skal en forklaring med. Jeg tror, det er lige så vigtigt at forklare, hvorfor folk ikke må gøre det. Det, tror jeg, vil virke bedre, end hvis der bare kommer et forbudsskilt op, siger han.

Jan Ole Elleby fortæller, at han forventer, der kommer svar på ansøgningen om tilladelsen til at sætte skilte op i løbet af ugen.

– Jeg tror, der kommer en løsning i denne uge. Jeg kan ikke forestille mig andet, siger han.

SENESTE NYHEDER

23. FEB 2019 • 13:08 FOR ABONNENTER
Ny 30-årig kontrakt: De vil åbne et kraftcenter i Nexø
23. FEB 2019 • 10:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

22. FEB 2019 • 10:40
Legekæden kommer til Nexø
23. FEB 2019 • 08:25
Nye ejere på Lyngholt Camping
22. FEB 2019 • 19:17
Bådebyggere med røde tal
22. FEB 2019 • 12:10
Nyt opgør på vej i 3F Bornholm
22. FEB 2019 • 17:01 FOR ABONNENTER

Svaneke: Mere kontrol kunne finansieres af flere fastboende

22. FEB 2019 • 16:22 FOR ABONNENTER

Karamel Kompagniet uddelte gave til kunde nummer 20.000

22. FEB 2019 • 15:51 FOR ABONNENTER

Menighedsråd vil bygge nyt hus tæt på kirken

Mest læste

22. FEB 2019 • 14:18 FOR ABONNENTER

DBU-formand klar til genvalg i 2020