Kronprinsen kastede kongeligt glans over Campus Bornholm
Kronprins Frederik med blandt andre borgmester Winni Grosbøll, da han ankom til Campus Bornholm onsdag eftermiddag. Foto: Jens-Erik Larsen

13. JUN 2018 • 17:01 • AF SOFIE EJDRUP

Kronprinsen kastede kongeligt glans over Campus Bornholm

Campus Bornholms lyse forhal summer.

De omkring hundrede fremmødte har alle fundet enten jakkesættet eller stilletterne frem i anledning af onsdagens åbning af øens nye uddannelsescentrum.

I midten af rummet, nedenfor talersolen, udveksler de personer, der har spillet en central rolle i tilblivelsen af Campus Bornholm, håndtryk og knus, blandt andre borgmester Winni Grosbøll (S), arkitekt ved Cubo Arkitekter Lars Juel Thiis, direktør for Campus Bornholm Mads Kofod og tidligere bestyrelsesformand for Campus Bornholm Jeppe Kofod (S).

Flere skæver til uret - dagens æresgæst, kronprins Frederik, der skal føre saksen, når båndet om lidt skal klippes, er på vej.

Ved hovedindgangen tager udddannelsesleder ved Campus Bornholm, Kurt Rønne, imod de fremmødte. Han er tilfreds med resultatet af de seneste års byggeri på Minervavej, fortæller han.

– Nu bliver det spændende at se, når vi pludselig har 1.500 elever her, og vi skal til at indrette os. Det er dér, hvor det for alvor skal stå sin prøve, siger han og smiler til et par netop ankomne elever.

Også folketingspolitiker Peter Juel Jensen (V) er glad for den fysiske fusion af øens uddannelser:

– Vi er ikke så dygtige på Bornholm til at producere børn, og hvis vi ikke får et bedre og tættere samarbejde på uddannelsesområdet, ville vi skulle vælge mellem en erhvevsskole og et gymnasium inden for ganske få år, fordi der ikke har været børn nok til begge dele. Nu har man vist vejen her og samlet alle uddannelser under én hat, og det, tror jeg, at vi alle på Bornholm forventer os rigtig meget af, fortæller han og tilføjer, at han er særligt glad for, at netop kronprinsen skal indvi det nye campus:

– Jeg er royalist. Jeg har en fortid i Forsvaret, så kronprinsen og jeg har fulgtes ad. Han har lige været et hold foran mig hele vejen, men vi har både været i Sønderborg og Oksbøl sammen - og på samme faldsskærmskursus. Men jeg kender nok mere ham, end han kender mig...

Den dæmpede snak dør ud, da Mads Kofod som den første indtager talerstolen for at fortælle om dagens program og ikke mindst etikette:

– Når man første gang hilser på kronprinsen, er det vigtigt, at man siger: "Goddag, deres kongelige højhed", og derefter kan man sige "De", forklarer han pædagogisk.

Ekstra glans
I et mørkeblåt jakkesæt og nypudsede sko træder kronprinsen smilende ud af sin skinnende Mercedes. Børn og voksne hujer og vifter ivrigt med Dannebrogsflagene, da han tilbagelægger den røde løber og bevæger sig inden for i den nye bygning.

– Vi er beærede over, at De vil kaste ekstra glans over denne unikke og smukke bygning, fortæller bestyrelsesformand for Campus Bornholm Laust Jakobsen fra talerstolen i sin velkomst til kronprinsen.

– Bornholm har fået en fælles fysisk ramme. Et uddannelsesprojekt, der er enestående i Danmark og til gavn for alle elever og medarbejdere, fortsætter han, før han giver ordet videre til Henrik Tvarnø, direktør for A.P. Møller-fonden.

Også formand for fælleselevrådet, bestående af elever fra samtlige af Campus Bornholms uddannelser, Line Lykke Sørensen, som selv går på HHX, får lov at sige et par ord:

– Traditioner vil gå tabt, andre vil blive beholdt, og sammen vil vi skabe nogle nye. Vi vil lære at arbejde sammen, som vi aldrig har gjort tidligere, fastslår hun.

Efter en håndfuld flerstemmige danske sange sunget af det bornholmske kor, Det Rytmiske Selskab, begynder kronprinsen sin rundtur i bygningen.

Mads Kofod og arkitekt Lars Juul Thiis fortæller gestikulerende om bygningens design og miljøvenlige løsninger, før turen ender uden for på en bred tagterrasse med panoramaudsigt over Rønnes tage.

– Det er flot, bemærker kronprinsen, da han træder ud på terassen og får øje på den blå Østersø i det fjerne.

Udvalgte elever fra hver af Campus Bornholms uddannelser fortæller om deres studieliv, før kronprinsen efter små to timer på Minervavej igen sætter sig ind i sin Mercedes og kører mod Rønne Havn, hvor Kongeskibet Dannebrog ligger til.

På vej tilbage ad den røde løber når han dog at give en opfordring til de bornholmske unge:

– Pas på det [Campus Bornholm, red.], brug det som jeres hjem og giv den en skalle.

SENESTE NYHEDER

19. JUN 2019 • 05:42
Der er mink i mosen
18. JUN 2019 • 19:48 FOR ABONNENTER
Folkemøde-mast ødelagde tv-billeder

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. JUN 2019 • 13:15
Brud på vandledning

Mest læste