Bornholmere får hovedrolle i stort pighvar-projekt
Foto: DTU Aqua

25. APR 2018 • 15:55 • AF TOMMY KAAS

Bornholmere får hovedrolle i stort pighvar-projekt

Et samarbejde om at skaffe flere vilde pighvarrer til de bornholmske kyster bliver genoptaget fra starten af maj.

Samarbejdet mellem DTU Aqua og Dansk Amatørfiskerforening opstod i 2017 i forbindelse med, at DTU Aqua søgte efter fiskere, der vil hjælpe med at indfange gydemodne pighvarrer, som skal bruges til opdræt af pighvaryngel.

En gruppe bornholmske fritidsfiskere meldte sig på banen, og dem har DTU Aqua nu planlagt årets indsats sammen med.

Det fortæller Mads Christoffersen, der er Fiskeplejekonsulent hos DTU, til Bornholms Tidende.

I maj og juni vil fiskerne fiske efter gydemodne pighvarrer på både øst- og vestsiden af Bornholm. De fiskere, der indgår i fiskeriet, har alle deres tilladelser i orden og har mærket deres redskaber med tydelige gule DTU Aqua-mærker.

På den måde kan fiskerikontrollen og borgere i almindelighed skelne de redskaber, der indgår i pighvarfiskeriet, fra andre redskaber.

Lige som alle andre faststående redskaber er det udelukkende redskabernes ejermand, der må håndtere og røre ved redskaberne, oplyser Mads Christoffersen.

– Fiskerikontrollen har været med i koordineringen helt fra begyndelsen for at sikre, at alle retningslinjer bliver overholdt, fortæller han.

Lakseklækkeri er med
Bornholms Lakseklækkeri i Nexø er en vigtig brik i indsatsen med at få flere pighvar i vandet. Klækkeriet har som opgave at opbevare og passe de fisk, som fiskerne fanger, indtil de er klar til at blive strøget. Klækkeriet har hen over vinteren fået etableret et helt nyt indendørs anlæg, og det hele står klar, når de store pighvarrer ankommer.

De befrugtede æg fra pighvarrene bliver fragtet til Jylland, hvor de klækkes hos FishLab og siden vokser op hos Venø Fisk og Skaldyr, til de er cirka seks centimeter store. Herefter fragtes de tilbage til Bornholm, hvor de, hvis alt går efter planen, udsættes i sensommeren 2018, fortæller Mads Christoffersen.

– Når de nyklækkede pighvarlarver vokser op i beskyttede omgivelser, overlever mange flere end tilfældet er ved naturlig gydning, fortæller Mads Christoffersen om baggrunden for projektet.

– Og når pighvarrerne først bliver udsat efter den første kritiske periode af deres liv, vil langt flere overleve til voksenstadiet og dermed kunne bidrage i højere grad til de kommende generationer.

– Ved at bruge æg fra lokale bornholmske fisk sikrer man desuden, at de pighvarrer, som udsættes, er genetisk tilpasset de bornholmske forhold bedst muligt.

Projektet er finansieret af fiskeplejemidler, som stammer fra køb af fisketegn. Derudover bidrager Venøsund Fisk og Skaldyr økonomisk til projektet.

SENESTE NYHEDER

18. OKT 2019 • 20:05 FOR ABONNENTER
Middelaldercenter har været velbesøgt trods efterårsvejr
18. OKT 2019 • 15:49 FOR ABONNENTER
Brexit sætter hans drøm på standby
18. OKT 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

18. OKT 2019 • 08:17
Taget på fersk gerning
17. OKT 2019 • 19:46 FOR ABONNENTER

15 kvinder har sparket gang i nyt fodboldhold

17. OKT 2019 • 17:23 FOR ABONNENTER

Butikken fortsætter længere oppe ad vejen

Mest læste

13. OKT 2019 • 10:37 FOR ABONNENTER

I Sverige er han Mr. 100 procent

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet