Hans danske rekord bliver næppe slået: Aage Munk er død
Aage Munk bag Mai Safari. Arkivfoto

22. FEB 2018 • 09:45SPORT • AF KJELD LUNDBÆK

Hans danske rekord bliver næppe slået: Aage Munk er død

Superveteranen på den bornholmske travbanes oval, Aage Munk, er efter længere tids sygdom død, 75 år.

Aage Munks navn vil til evig tid især være forbundet med den bornholmske derbyhest Mai Safari, der i 1970 løb ind på en flot, men på dagen alligevel lidt ærgerlig fjerdeplads i årets største løb på Lunden – kørt af den professionelle Tommy Petersen.

Aage Munk debuterede som travkusk i 1961 og stoppede først som aktiv i 2014. 53 år i sulkyen – det er en dansk rekord, som næppe nogen sinde bliver slået.

Allerede i sin første sæson fik Aage Munk succes med sin første travhest, Volo June. Siden har han vundet bunker af sejre, flest med heste som Mai Safari, helsøsteren Sun Safari, Galvao The Great og Seven Garbo.

Mai Safari og Sun Safari, der begge var ejet og opdrættet af svigerfaderen, bagermester Knud Anker Mortensen, blev til daglig trænet af Aage Munk, som også lagde stald til på ejendommen Stensminde i Knudsker. Begge heste vandt såvel 3 års- som 4 års-mesterskabet på Bornholm, og de opnåede også at vinde bornholmsmesterskabet i henholdsvis 1972 og 1978.

Mai Safari, der især udkæmpede mange mindeværdige dueller med sejrshesten over dem alle på Bornholms Travbane, Nikodemus/K.A. Falkenberg, opnåede 47 sejre i årene 1969-73, 13 af dem uden for Bornholm.

Samme antal sejre opnåede Sun Safari i sine 171 starter på Bornholms Travbane. Mai Safari startede til sammenligning kun 87 gange på hjemmebanen i Almindingen.

Efter den sejrrige trio Frank Mikkelsen, John Mikkelsen og Stefan Lind-Holm kommer Aage Munk ind på en fjerdeplads på den totale sejrsliste på den bornholmske travbane. I næsten 3.000 starter blev det til 420 sejre. Dertil kommer et par stykker på travbanerne i København, hvor Aage Munk f. eks. vandt et stort løb på den nu nedlagte Amager Travbane med Mai Safari.

Aage Munk boede ved sin død stadig på Stensminde, og der var altid travheste i stalden. I mange år stod Opdrætterforeningens hingste således opstaldet på Stensminde.

Aage Munks store interesse for travsporten blev delt af datteren Susanne, og selv om han selv var kørt i stald, deltog han lige til det sidste stadig kærligt i arbejdet med datterens løbsheste, f.eks. Moreau, Osvald H og Star Dirt.

Aage Munk blev fire gange amatørchampion på Bornholm – i 1970, 1972, 1974 og 1977. Flest sejre opnåede han i 1970, hvor han 32 gange kørte æresrunde på Bornholms Travbane.

Aage Munk efterlader sig hustruen Karen Marie, der også var en meget aktiv del af travfamilien på Tværvejen i Knudsker.

Aage Munk bisættes fra Rønne Kapel onsdag den 28. februar kl. 11.00.

Mest læste