Bornholm de næste 4 år: Det skete der mens du sov
Foto: Berit Hvassum

22. NOV 2017 • 07:00 • AF JAKOB MARSCHNER

Bornholm de næste 4 år: Det skete der mens du sov

Bornholm vil også de næste fire år blive ledet af borgmester Winni Grosbøll (S). Og Anne Thomas fra Alterntivet kom ikke bare ind i kommunalbestyrelsen, hun blev også viceborgmester.

Klokken 0.15 natten til onsdag kom de to ud fra forhandlingslokalet på Hotel Fredensborg og præsenterede resultatet af blot godt og vel to timers forhandlinger med SF, Enhedslisten og Kristendemokraterne. De fem partier står bag den konstituering, der vil sætte hovedretningen på det politiske Bornholm i de kommende fire år.

Alle de fem partiledere beskrev forhandlingerne som gode, smidige og forholdsvis uproblematiske. De fem partier fandt sammen om et grundlag, der vil sætte bæredygtighed og borgerinddragelse højt på dagsordenen.

SF gør comeback i kommunalbestyrelsen efter fire års fravær, og Leif Olsen bliver formand i et nyetableret udvalg for natur og miljø. Morten Riis (EL) bliver formand for børne- og skoleudvalget, mens formandsposten i socialudvalget går til Bjarne Hartung Kirkegaard (KD). Ud over at blive viceborgmester bliver Anne Thomas formand i et nyoprettet udvalg for klima og bæredygtighed.

Endelig vil et udvalg for fritid, kultur, institutioner og tilflytning få socialdemokratisk formand. Partiet har endnu ikke sat person på denne post.

Winni Grosbøll fortsætter som borgmester, selvom Socialdemokratiet gik fire mandater tilbage fra 12 til blot otte. I den borgerlige lejr blev vinderen Dansk Folkeparti, der vandt et mandat og får fire i den nye kommunalbestyrelse. René Danielsson fik et kanonvalg med flere personlige stemmer end spidskandidat Linda Kofoed Persson.

Fire tumultariske dage siden fredag endte dermed i personlig triumf for Danielsson, der var nummer to på Dansk Folkepartis liste.

Hos Bornholmerlisten sluttede 35 års uafbudt politisk karriere for Carl Ilsøe. Bornholmerlisten trodsede fire års dårlige meningsmålinger og fik et enkelt mandat, men da de personlige stemmer var talt op, tilhørte mandatet Kirstine van Sabben, der dermed fortsætter i kommunalbestyrelsen.

Venstre fik fem mandater, og partiets folk var på samme tid glade for et resultat, som alle kaldte godt efter det seneste års tumult i partiet - og skuffede over, at det ikke rakte til at vælte Winni Grosbøll. De blå partier inklusive Kristendemokraterne manglede et mandat i at kunne tælle til de nødvendige 12, og Venstre, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten erkendte allerede tidligt, at løbet efter al sandsynlighed var kørt.

Formandsposten i bestyrelserne for Rønne Havn og Bornholms Energi og Forsyning bliver hos Socialdemokratiet, der ikke har sat navne på endnu. Posten som formand for Nexø Havn var ikke fordelt mellem de fem partier i konstitueringen, da de forlod Hotel Fredensborg. Posten som formand for Rønne Havns bestyrelse kunne meget vel forblive hos tidligere regionsborgmester Thomas Thors (S), der blev valgt ind og vender tilbage til kommunalbestyrelsen efter otte års fravær.

Læs meget, meget mere i Bornholms Tidende onsdag.

SENESTE NYHEDER

14. AUG 2018 • 17:05 FOR ABONNENTER
10. klasser i modvind: Laveste antal i 10 år
14. AUG 2018 • 15:01 FOR ABONNENTER
Beboere: Tilladelse giver frit valg på alle hylder

MEST LÆSTE BORNHOLM

13. AUG 2018 • 13:26
Bornholmer meldt savnet i Polen
13. AUG 2018 • 13:10
Badning på Dueodde frarådes

Mest læste