Luftfilter i Allinge målte radioaktiv sky allerede i oktober
Allinge. Foto: Berit Hvassum

10. NOV 2017 • 16:06 • AF TOMMY KAAS

Luftfilter i Allinge målte radioaktiv sky allerede i oktober

Nyheden om en radioaktiv sky, som bærer ruthenium 106 ind over Europa, ramte verden i dag.

Men hos Danmarks Tekniske Universitet har man kendt til skyen siden begyndelsen af oktober, hvor det blev annonceret i Polen.

Det skriver Ingeniøren.

Ruthenium 106 er en radioaktiv nuklid, som ikke forekommer naturligt, og som opstår i forbindelse med spaltning af atomer i atomreaktorer.

– Vi fik en melding fra en italiensk kollega den 3. oktober, og i et luftfilter fra Allinge på Bornholm for perioden fra den 27. september til 4. oktober kunne vi se en lille forekomst på vores målinger, siger Sven Poul Nielsen, seniorforsker på DTU Nutech, til fagbladet.

DTU samarbejder med de danske myndigheder om at måle radioaktive stoffer i luften fra tre målestationer – henholdsvis på Bornholm, Risø og Haderslev.

Han fortællet til Ingeniøren, at mængden i luften nu er så lille, at deres ‘uhyre følsomme’ måleapparater ikke længere registrerer ruthenium 106 i luften over Danmark.

– Det er så små niveauer, at det primært er af akademisk interesse, siger han.

Ikke desto mindre kom det i den grad bag på forskeren, da man kunne måle en forhøjet værdi af udelukkende ruthenium 106:

– Det ligner ikke noget, vi har set før. Ruthenium 106 er et fissionsprodukt. Men det er løjerligt at se den isotop uden andre fissionsprodukter. Når den kommer alene, så forekommer det mystisk, siger Sven Poul Nielsen.

Det store spørgsmål herfra må være, hvor strålingen kommer fra. Ifølge Sven Poul Nielsen, skal vi kigge på en russisk by nær Uralbjergene, nemlig Petrovgrad, hvor der er adskillige forsøgsreaktorer, som kan forklare, at det udelukkende er ruthenium, beretter fagbladet:

– Flere forskningscentre har foretaget bagudregnende meteorologiske beregninger, og på grundlag heraf har det været nævnt, at det kan stamme fra Dimitrograd, som ligger mellem uralbjergene og Moskva. Her er der en nuklear organisation (Research Institute of Atomic Reactors, red.), som har flere forsøgsreaktorer. Man kunne godt forestille sig, at det var kilden, siger Sven Poul Nielsen.

SENESTE NYHEDER

26. SEP 2018 • 06:34 FOR ABONNENTER
Kommunens tilsyn: Det er godt at bo på Klippebo
25. SEP 2018 • 19:21 FOR ABONNENTER
Bopælspligten under lup: Nu venter Rønne, Nexø og Hasle
25. SEP 2018 • 17:44 FOR ABONNENTER
Farten skal ned på Nyker Strandvej

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste