Bornholm slipper for atomaffald - i hvert fald de næste 30 år

19. SEP 2017 • 10:14 • AF JAKOB MARSCHNER

Bornholm slipper for atomaffald - i hvert fald de næste 30 år

Bornholm kommer ikke til at modtage atomaffaldet fra Risø, i hvert fald ikke de næste mellem 30 og 50 år.

Regeringen har fra Folketingets parier fået støtte til at sikre affaldet og lade det blive på Risø de kommende årtier. Det fortæller forskningsminister Søren Pind til Bornholms Tidende.

I mellemtiden skal nye geologiske undersøgelser afklare, hvor i Danmark et såkaldt dybtliggende slutdepot for atomaffaldet ligger bedst. Derfor er de steder, som de hidtidige undersøgelser peger på, ikke længere aktuelle. Samtidig vil der også blive arbejdet med muligheden af at eksportere affaldet.

– Nu sikrer vi affaldet på Risø for en periode af 30 til 50 år. På en sådan måde, at for eksempel stormflod ikke udgør nogen risiko. Vi sigter mod en slutdepot-løsning, der skal undersøges nærmere i de kommende år, siger Søren Pind til Bornholms Tidende.

Folketinget lægger op til at involvere lokale myndigheder og borgere meget direkte, når de kommende undersøgelser er kommet nærmere på, hvor et slutdepot for affaldet kan blive placeret.

– Når undersøgelserne er slut, vil der blive lagt op til en politisk beslutning, der inddrager lokale interessenter som kommuner og andre, fortæller Søren Pind.

– Kritikken har været baseret på, at det skulle være et 500 meter-slutdepot. Det har de hidtidige undersøgelser ikke været baseret på. Derfor rydder vi nu pladen, samtidig med at vi fortsat vil undersøge eventuelle muligheder for at eksportere affaldet, siger han.

Hvordan har du det som bornholmer med den beslutning, der er truffet?

– Jeg tager beslutningen som myndighed, men jeg er meget tilfreds med, hvor det er endt. Jeg håber, at processen bliver af en sådan karakter, at alle kan se sig selv i den, siger Søren Pind.

Hvorfor har muligheden af at lade affaldet blive på Risø ikke fyldt mere i diskussionen før nu?

– Det skal jeg ikke kunne sige. Det vigtige bliver nu at sikre, at der ikke sker noget med affaldet på dets nuværende placering.

SENESTE NYHEDER

16. JUL 2018 • 19:11 FOR ABONNENTER
Rasmus Nøhr: Vi er bagud i musikbranchen og må tænke nyt
16. JUL 2018 • 16:58 FOR ABONNENTER
Bornholmerbus missede færgen efter kø på broen
16. JUL 2018 • 14:35 FOR ABONNENTER
Hele historien: Pia og Christian sagde ja til hinanden
16. JUL 2018 • 13:58
Udrykning til naturbrand
16. JUL 2018 • 13:50 FOR ABONNENTER
Mandagens leder: Kold krig eller varm luft?

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. JUL 2018 • 13:58
Udrykning til naturbrand
16. JUL 2018 • 05:51
Det larmer stadig i Spektakel-bar

Mest læste