Kommunens sundhedschef: Bryd tabuet om demens
Foto: Jens-Erik Larsen

7. SEP 2017 • 14:32 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Kommunens sundhedschef: Bryd tabuet om demens

Det er naturligvis en ulykkelig situation for den kongelige familie, når den må konstatere, at prins Henrik er ramt af demens. Men der er også tale om en sygdom, som ikke skelner mellem høj og lav, rig og fattig, veluddannet eller lavt uddannet, og de royale deler dermed skæbne med mange danske familier.

Og måske kan de kongeliges håndtering af situationen bidrage til at bryde med den berøringsangst, der kan herske i forhold til sygdommen, og som kan bremse en hurtig indsats i de berørte familier.

– Man kan da håbe, at den ulykkelige situation, som Kongehuset er kommet i, kan være med til at bryde tabuet og få andre til at tale om sygdommen, siger sundhedschef i Bornholms Regionskommune, Trine Dorow.

– Der går måske nogle derhjemme sammen med en dement pårørende, som synes, at det er skamfuldt eller svært at tale om, eller bare har vænnet sig til, at "vi har nogle mønstre, så vi klarer den nok alligevel". Men det er vigtigt at turde tale om det og at få hjælp.

– Mange har måske en forestilling om, at der ikke er noget at gøre, men man kan gøre rigtig meget, hvis man kommer i gang med en tidlig indsats. Og vi har viden i regionskommunen til at kunne hjælpe og støtte de familier, der måtte blive ramt. Så bryd tabuet, tal om sygdommen, der er faktisk hjælp at hente hos de professionelle i systemet. Det er et rigtig vigtigt budskab, siger Trine Dorow.

Hvad mener du med, at der er meget man kan gøre, man kan jo ikke stoppe sygdommen?

– Man kan allerede, mens man er mere frisk, tilrettelægge sit liv, så man får nogle gode vaner og mønstre, som gør, at man kan blive længere tid i eget hjem. For det er rigtigt, at man ikke kan helbrede sygdommen, men måske skubbe årene, så man får flere gode af dem.

Læs meget mere i Bornholms Tidende torsdag.

SENESTE NYHEDER

18. JAN 2018 • 12:36 FOR ABONNENTER
Leder: Vi mistede 100 statslige arbejdspladser
18. JAN 2018 • 08:32
Unge kørte ræs i Aakirkeby
18. JAN 2018 • 08:31
Indbrud i Rønne-butik

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. JAN 2018 • 13:11
Bornholm får 25 statsjob

Mest læste