Designskolen kan igen optage internationale elever

28. SEP 2016 • 14:00NEXØ • AF ELISABETH KROGH

Designskolen kan igen optage internationale elever

Fra september 2017 kan designskolen i Nexø igen udbyde kunsthåndværker uddannelsen på engelsk. Det betyder, at skolen igen kan rekruttere bredere og få flere studerende.

Derudover er der et arbejde i gang med at få uddannelsen akkrediteret som en professions-bacheloruddannelse.

Det oplyser KADK; Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, som designskolen i Nexø hører under.

KADK har netop fremlagt en handlingsplan, hvor KADK mener, at glas- og keramikuddannelsen på Bornholm bliver styrket. Udover at skolen igen kan udbyde uddannelsen som engelsksproget, ønsker KADK at gennemføre en række andre ændringer, som KADK mener, betyder en opgradering for skolen på Bornholm.

- Vi ønsker at samle vores glas- og keramikuddannelse på Bornholm og at udfase Glas- og keramikværkstederne på Holmen i København, så der fremover kun bliver et kunstnerisk glas og keramikmiljø på Bornholm, siger fagleder Mathilde Aggebo, institutleder på Bygningskunst og Design, til Bornholms Tidende.

Det vil betyde flere undervisnings-, forsknings- og værkstedsressourcer til Bornholm, oplyser KADK.

KADK mener at Glas- og keramikuddannelsen bidrager til vækst på Bornholm ved at uddannelsen i glas og keramik på Bornholm i de seneste 20 år har uddannet en række nationalt og internationalt ledende kunsthåndværkere. En del har valgt at bosætte sig og etablere egen virksomhed på øen – typisk i samarbejde med internationale distributører og gallerister.

Derudover sikrer uddannelsen højt kvalificeret arbejdskraft til lokale virksomheder som Baltic Sea Glass, Hjorths Keramiske Fabrik og Den Danske Keramikfabrik, som netop har etableret sig i Nexø med henblik på produktion af mindre partier af høj kvalitet.

KADK; som ligger på Holmen i København, er ellers i gang med en større sparerunde.
Uddannelsen blev i efteråret 2015 pålagt at optage 30 procent færre studerende og får dermed også færre bevillinger. Dertil kommer et omprioriteringsbidrag på 8 procent. Tilsammen betyder det, at KADK skal finde 28,7 mio. kr. i besparelser inden 2019.

På den baggrund har ledelsen fremlagt en handlingsplan, der justerer uddannelserne og skærper de studerendes erhvervsrettede og teknologiske kompetencer og sikrer dem en hurtigere overgang fra studie til arbejdsmarked. Alle uddannelser bliver justeret, så der er en større faglig profil, der i højere grad har fokus på efterspørgslen på arbejdsmarkedet. På designuddannelsen lukkes 6 bachelorprogrammer, 7 specialer og 1 institut.

Mens der skæres på andre uddannelser på KADK, er ønsket at fastholde antallet af studerende på Bornholm.

Handlingsplanen er netop sendt til intern drøftelse og kommentering i samarbejdsudvalget på KADK.


SENESTE NYHEDER

20. SEP 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER
'Det har været et løft'
20. SEP 2019 • 18:46
Gåsegang på valsemøllen
20. SEP 2019 • 18:40SPORT
Claus Steinlein forlader bestyrelse
20. SEP 2019 • 18:16 FOR ABONNENTER
Det kan være slut med aftenhygge i Kulturhuset
20. SEP 2019 • 17:05 FOR ABONNENTER
Viking Rønne debuterer lørdag i kval-rækken
20. SEP 2019 • 15:03SPORT
RIK skal tilbage på sporet mod KB
20. SEP 2019 • 14:15 FOR ABONNENTER
Unikt fund på Sorte Muld lige inden lukketid

Mest læste

17. SEP 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER

Kommentar: Københavneri – og dog