Kunstner klager over politiet på Folkemødet
Jens Galschiøt på Folkemødet. Foto: Tommy Kaas

21. JUN 2016 • 19:01 • AF TOMMY KAAS

Kunstner klager over politiet på Folkemødet

Kunstneren Jens Galschiøt har valgt at indgive en klage over politiet, da han mener, at det var i strid med lovgivningen, da hans isbjørnehær blev stoppet af politiet og dermed ødelagde en kunsthappening på Folkemødet.

Det fortæller kunstnerens galleri i en pressemeddelelse.

Det var også Jens Galschiøt, der stod bag den meget omtalte frihedsgudinde, og som altså var leder af kunsthappeningen, hvor 10 efterskoleelever havde iført sig isbjørnekostumer. De blev stoppet, og de fik registreret deres cpr-numre af politiet på Folkemødet og fik forbud mod at gå videre.

Årsagen var, at eleverne fra Faxehus Efterskoles ansigter gemte sig bag kostumernes isbjørnehoveder. Politiet tolkede det som en overtrædelse af straffelovens maskeforbud.

– Denne gælder i forbindelse med møder, forsamlinger, optog og lignede for at undgå, at demonstranter ikke kan identificeres, hvis en demonstration udvikler sig til hærværk, forklarer Jens Galschiøt i pressemeddelelsen.

– Efterskoleeleverne fik derefter besked på, at de skulle tage isbjørnehovederne af, så de ikke længere var maskerede og måtte gå i optog uden hoveder. Efter happeningen var over, gav politiet lov til, at den kunne gennemføres med hoveder på, men der var eventen allerede overstået.

Lignende happening i Paris
Jens Galschiøt undrer sig over forbuddet, da han tidligere har lavet en lignede happening til COP21 i Paris, hvor isbjørnekostumerne ikke vakte nogen problemer – selv om Frankrig på daværende tidspunkt var under undtagelsestilstand, og 130 menneske netop var blevet dræbt af terrorister, og alle verdens statsledere var samlet til klimakonference.

Han stiller i klagen til politiet spørgsmålstegn ved, hvordan kunstnere og klimaaktivister fremover ikke må iklæde sig isbjørnedragter. Og om han i fremtiden må bruge muslimske kvinder iført Niqab til at passe sine kunstinstallationer.

– Det er ret grotesk, at politiet vælger folkemødet, der jo netop omhandler ytringsfrihed og demokratiske diskussioner til at begrænse de kunstneriske ytringsfriheder, siger Jens Galschiøt i pressemeddlelsen.

– Det skuffer mig i øvrigt, at Folkemødets ledelse, som tilsyneladende var bekendt med, at politiet ville håndhæve maskeringsforbuddet for isbjørnene, ikke har kæmpet mere for ytringsfriheden og den kunstneriske frihed, men blindt accepterer, at politiet udstede maskeringsforbud, lyder det fra Jens Galschiøt.

Se klagen her


SENESTE NYHEDER

23. JUL 2019 • 21:12SPORT
Favoritterne vandt på Dueodde
23. JUL 2019 • 18:44 FOR ABONNENTER
Gokartcenter fejrer fødselsdag med velgørenhed
23. JUL 2019 • 17:07 FOR ABONNENTER
Passagerforening støtter tunnel-forundersøgelse

MEST LÆSTE BORNHOLM

23. JUL 2019 • 09:04
Håndværker faldt ned fra tag

Mest læste