Temperaturmåling på tempelherrebog
Filmen Tempelriddernes skat blev optaget på Bornholm for nogle år siden. Foto: Allan Rieck

2. DEC 2014 • 08:55NORDBORNHOLM • AF PETER TIEMROTH

Temperaturmåling på tempelherrebog

At udgive bøger er ikke nødvendigvis en ufarlig beskæftigelse. Som talemåden siger: Hvis man stikker røven frem, risikerer man at få taget temperaturen.

Sådan konkluderer journalisten Carsten Andersen i Politiken i forbindelse med, at den bornholmske journalist og forfatter Erling Haagensen, der efter mange år i Rø nu bor i København, har klaget til Pressenævnet over en anmeldelse i Weekendavisen.

Hans bog »896 år - Tempelriddernes hemmelige plan« om øens rundkirker fik her med grovfilen af historikeren Rasmus Dahlberg, der skrev »Tempelherrernes danske stormester slår til igen. Men der er ingen pil på buen. Hans teorier er stadig helt gak«.

Bras og humbug
»At Erling Haagensens bøger er både filmatiseret og oversat til engelsk, er på samme tid imponerende og skræmmende, for det er fra ende til anden en omgang bras og humbug af værste skuffe.«
Pressenævnet ser sig ikke i stand til at vurdere, om Haagensens teorier holder vand. Til gengæld er det - ifølge nævnet - et relevant bidrag til den offentlige debat, når anmelderen beskriver bogen og vurderer, at den ikke opfylder kriterierne for historisk videnskabelig metode.

Nævnet kan sagtens se, at boganmeldelse er formuleret i grove vendinger, fordi ord som »humbug« og »helt gak« indikerer, at forfatteren enten har snydt eller forfalsket oplysningerne i sin bog.

Ingen kritik
Men en anmeldelse er - ifølge nævnet - en subjektiv oplevelse og vurdering. I sin form er den kommenterende og kan indeholde bemærkninger af kritisk og personlig karakter. Derfor er der ingen kritik til Weekendavisen for anmeldelsen.

I Bornholms Tidende blev bogen anmeldt her på siden 26. april, hvor Haagensen betegnedes som en fighter for herren for sit over tyve år lange korstog for at kanonisere Bornholm som Tempelherrernes ø, skønt videnskabelige beviser glimrer ved deres totale fravær og opbakningen hos den autoriserede videnskab har været mindre end beskeden.


Mest læste