20. AUG 2014 • 15:00SYNSPUNKT • AF LEA WERMELIN, SPIDSKANDIDAT FOR SOCIALDEMOKRATERNE PÅ BORNHOLM TIL FOLKETINGET

Huskøb uanset postnummer

Både her på øen og i mange andre dele af landet er der ikke så få 'til salg' skilte rundt om i landskabet. Alligevel er boligsalget sandet til og mange hænger på boliger, som ikke kan sælges. Det skyldes ikke mindst, at det nærmest kan være umuligt at tvinge døren til en udlånsvillig bank op, hvis man vel og mærke vil låne til et sted, hvor der er længere mellem husene.

Hen over sommeren har vi derfor også været vidne til et nyt initiativ på boligmarkedet. UdenomBanken har slået dørene op og reklamerer med, at man nu - som navnet hentyder til - kan låne penge udenom banken. Og umiddelbart kan det jo lyde meget godt, at både familier og virksomheder, som har svært ved at finde finansiering til boliger og ejendomme, kan troppe op i den nye bank, eller rettere udfylde en formular på nettet med garanteret svar indenfor 24 timer.

Men måske man skal spørge sig selv, hvorfor det overhovedet skal nå så vidt. Skal vi med andre ord virkelig acceptere et A og et B hold, når det handler om lånemuligheder? Skal man have sværere ved at få et lån, fordi man bor på Bornholm frem for i Hellerup? Og skal man virkelig betale 7-9 procent i fast rente i UdenomBanken, frem for blot 2,5 procent, som Nykredit og flere andre banker har åbnet op for?

Svaret er selvfølgelig et klart nej. Realkreditten skal strække til alle dele af Danmark. Uanset hvor man bor i landet skal folk med en ellers sund økonomi have mulighed for at optage realkreditlån. Alt andet er ikke bare urimeligt, det skævvrider også både Danmark og sammenhængskraften i vores samfund.

Med finanskrisen og boligboblen, hvor priserne visse steder steg helt ind i himlen, har mange familier været fanget i hus til halsen i de seneste år. Derfor har det været rigtigt at stille krav til bankerne om at være mere ansvarlige, men vi må ikke ende i den anden grøft, hvor lånemulighederne indskrænkes for alle udenfor Valby Bakke.

Vi almindelige skatteydere har allerede betalt en alt for høj pris for finansverdens spekulationer og uendelige grådighed op gennem 00'erne. Der skal ikke lægges endnu en regning ovenpå bornholmske familier, eller iværksættere og virksomheder, som har bosat sig ude i landets yderområder. Her kæmper vi i forvejen med at få sat gang i vækstmotorerne og jobskabelsen, og mange gode initiativer kvæles, når man ikke kan låne til at renovere køkkenet, starte en ny forretning eller slet og ret købe et hus, selv om man har en sund økonomi.

Ligesom den tidligere norske statsminister og socialdemokrat, Jens Stoltenberg, må vi insistere på at tage hele landet i brug. Vi skal investere i alle dele af landet og gøre op med den geografiske ulighed, som finanskrisen har sat turbo på - og som UdenomBanken lige nu er udtryk for. Og det er skam ikke fordi, det ikke er forståeligt, at man vælger at gå nye veje, hvis bankens dør er lukket. Men det er bekymrende, at UdenomBanken allerede har fået mere end 500 låneforespørgsler og har indhentet lånetilbud for mere end 100 millioner kroner.

Jeg er glad for, at den socialdemokratiske erhvervs- og vækstminister allerede har understreget, at låneafslag til landsbyer er fuldstændig uacceptabelt. Og jeg håber, at alle som oplever, at de ikke kan låne til et hus alene på grund af postnummeret, følger opfordringen om at sende sagen direkte til ministerens bord, så det kan tages op med realkreditinstitutterne. Mange unge bornholmere, som har stiftet familie, vil nemlig gerne hjem og bo på Bornholm igen - og vi har mange gode huse til salg. Vi har til gengæld ikke råd til, at dyre lån eller en skævvridning af lånemarkedet betyder endnu flere barrierer for at skabe udvikling her på øen. Derfor må det også være sådan, at alle med en sund økonomi har ret til huskøb - uanset postnummer.

SENESTE SYNSPUNKT

18. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære Bjørn
17. MAR 2016 • 15:37SYNSPUNKT
Løgnen om kontanthjælpen
16. MAR 2016 • 16:00SYNSPUNKT
Realisme eller luftkasteller
14. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Tak til Mr. BornPass
12. MAR 2016 • 10:00SYNSPUNKT
Flyt nu den skulptur
10. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
EU og migrantkrisen
4. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Det bornholmske skolevæsen
24. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ræven efter hønen
23. FEB 2016 • 15:05SYNSPUNKT
Sælen på sin sten
22. FEB 2016 • 15:11SYNSPUNKT
De ekstreme
18. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære mor
10. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ynkelige skoleledere

Mest læste