Vinterferie - forandring til udvikling
Skolernes vinterferie på Bornholm har i mange år ligget i forbindelse med fastelavn. Det vil dagens skribent gerne gøre op med. Arkivfoto: Allan Rieck

16. JUN 2014 • 08:47SYNSPUNKT • AF MARGRETHE KJELLBERG (S), FMD. FOR BØRNE- OG SKOLEUDVALGET

Vinterferie - forandring til udvikling

Jeg vil så gerne have vi tænker helhedsorienteret på vores ø.

Når vi i BSU (børne- og skoleudvalget) træffer beslutninger om, at vi vil have en børnepakke og tiltrække børnefamilier til Bornholm, er det fordi, vi har noget at byde på.

Jeg synes, vi skal forsøge at være åbne for nye måder at se tingene på. Vi skal gøre noget nyt og udvikle os. Det kan vi gøre ved at være åbne overfor det øvrige land og vise, hvor mangfoldigt og dejligt der er på Bornholm.
Skolernes vinterferie holdes i størstedelen af landet i uge 7 - den officielle vinterferieuge på Bornholm holdes i forskellige uger, hæftet op på fastelavn. Det er altså ikke sikkert, hvornår der er vinterferie på Bornholm, og det er ej heller logisk i forhold til ferieplacering i skoleåret - hvis man tænker i kontinuerlige forløb.

Vi opfordrer til, at vi i de kommende tre ferieår fra 2015/16 laver et forsøg omkring vinterferie i uge 7 for at øge en harmonisering med resten af landet samt sætte fokus på samarbejdet med øens turisterhverv, der kan forene kræfterne sammen med øens foreningsliv og skabe et spændende vinterferieprogram.
Som det er nu, er der spredte og tilfældige aktiviteter og ikke en samlet håndtering af vinterferien på Bornholm.
Kommer der besøgende til Bornholm i landets hovedvinterferie, er øen lukket ned, og der er ikke fokus på aktiviteter for børn og unge.

Færgen har øget deres afgange i uge 7, modsat i uge 10, hvor den bornholmske ferie var placeret i år. I uge 10 var der ikke lagt ekstra afgange ind for at øge mulighederne for de bornholmske børnefamilier, så det til eksempel kunne være attraktivt at få en hel dag i hovedstaden. Men nej, der var ingen valgmuligheder, og der var selvfølgelig heller ikke de aktiviteter med fokus på børn og unge i uge 10, ligesom der var i uge 7.

Ser vi på efterårsferien, hvor mange af vores unge mennesker, der arbejder og har måttet bosætte sig udenfor øen. De vender hjem med børn til bedsteforældre og besøger familien i efterårsferien, hvor der er masser af aktiviteter og et efterårsferieprogram. Her oplever vi en øget aktivitet i ydersæsonen, og det er attraktivt at vælge Bornholm i efterårsferien.
Vi synes, at det vil være spændende, om vi kunne forene kræfterne og skabe øget aktivitet i ydersæsonen, og det tror vi på, hvis vi har et super vinterferieaktivitets-program.

Det er vigtigt, at vi som bornholmere er åbne og ønsker at dele vores dejlige ø med andre. Det gør vi ikke, hvis vi ikke prøver noget nyt og tænker i nye baner. Bliver vi ved med at gøre, som vi altid har gjort, tror jeg, at vi marginaliserer os endnu mere.
Det er vigtigt, at vi er tiltrækkende over for nye familier, og det vil da være et plus, hvis familier, der ønsker at bosætte sig på Bornholm, ved, at uge 7 er vinterferie, her kan familien inviteres på besøg, hvor der er super mange aktiviteter, og det kan vi håbe vil åbne op for at tiltrække nye turister i vintersæsonen.

Der foregår mange kulturelle og interessante ting i hovedstaden i uge 7, der er lagt an på børns udvikling og læring. Den mulighed har været vanskelig for de bornholmske børn og familier at deltage i. Samtidig er der ikke aktiviteter på Bornholm, når der er vinterferie, der er det kun familier med god økonomisk råderum, der har mulighed for at vælge skiferie og udenlandsrejser.

Vi vil gerne have vinterferie ved fastelavn, men der er jo ikke specielle aktiviteter omkring fastelavn, som er betinget af vinterferien - tværtimod holder man fastelavn på vores skoler fredag før fastelavn, det ville måske være sjovere at gøre det på dagen, hvor man er sammen med sine skolekammerater. Fastelavnssøndag er en glimrende aktivitetsdag for foreninger og borgerforeninger i lokalsamfundet - vi har noget at samles om i lokalsamfundet, måske der kunne laves optog m.m.
Skøjtebane - fx hockeyklub (floorball) - lave ishockeytræning og -turnering, kunstskøjteløb m.m. - er skibakken åben, er der muligheder for at lave et super godt børnefamilietilbud til at lære skiløbets grundteknikker, ligesom vi har gode muligheder for langrendsspor i skove og plantager.

Vi kan sætte fokus på aktiviteter i øens haller, der er DGI-hallen med klatremuligheder, svømmehaller m.m. Så lad os forene kræfterne og gøre noget nyt.
Turisterhvervet kan sælge og sætte fokus på Bornholm som vinterferieø. Vinterferie i bevægelse - og samlet skabe fokus på mulighedernes ø.

SENESTE SYNSPUNKT

18. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære Bjørn
17. MAR 2016 • 15:37SYNSPUNKT
Løgnen om kontanthjælpen
16. MAR 2016 • 16:00SYNSPUNKT
Realisme eller luftkasteller
14. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Tak til Mr. BornPass
12. MAR 2016 • 10:00SYNSPUNKT
Flyt nu den skulptur
10. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
EU og migrantkrisen
4. MAR 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Det bornholmske skolevæsen
24. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ræven efter hønen
23. FEB 2016 • 15:05SYNSPUNKT
Sælen på sin sten
22. FEB 2016 • 15:11SYNSPUNKT
De ekstreme
18. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Kære mor
10. FEB 2016 • 15:00SYNSPUNKT
Ynkelige skoleledere

Mest læste