Historien om gæssene på Torvet i Aakirkeby
En gase og tre gæs er titlen på kunstværket på Torvet. Arkivfoto: Henning Sigvardsen

16. SEP 2011 • 09:00AAKIRKEBY • AF SØREN R. WOLFF

Historien om gæssene på Torvet i Aakirkeby

Den smukke skulptur hedder officielt »En gase og tre gæs«, og den er både børn og voksne begejstrede for.

Den er udført af billedhuggeren Paul Ranslet, der bor i Rutsker. Han er i øvrigt også mester for den kæmpemæssige løvfrø i bronze, som står ved NaturBornholm.
Skulpturen var en gave til Aakirkeby fra Borgerforeningen, da den fejrede 650 års købstadsjubilæum i midten af 1990erne.
Det varede ikke længe, før folkeviddet sammensatte en historie om de fire gæs, hvoraf den ene altså i virkeligheden er en gase.
Dengang var der kvindemagt i Aakirkeby. Borgmesteren var Birthe Juel-Jensen, formanden for Syte var Kylle Smed, borgerforeningsformanden hede Kirsten Larsen og sognepræsten Inge Lorentzen. I dag er de alle forhenværende.
Men i kirkebladet Aa-Kanden fortalte Inge Lorentzen i 2005 i en erindringsartikel om Aakirkeby-tiden følgende om folkeviddets udlægning af skulpturens betydning følgende:
»De forestillede de fire piger, der dominerede byen. Det skulle så være mig, der breder vingerne velsignende ud. Kylle står foran og skræpper op. Birthe Juel-Jensen står så fornemt, og Kirsten Larsen finder også et korn«.

Køb dagens avis som e-paper fra kl. 14.00 - Klik her

Mest læste

12. OKT 2018 • 18:32 FOR ABONNENTER

Viking og Tejn mødes i første lokale opgør i e-sport

11. OKT 2018 • 14:05 FOR ABONNENTER

Pigefodbold er igen blevet populært på Bornholm

10. OKT 2018 • 09:21SPORT

BHS-Almeborg henter forstærkning