Kald færgen Marie Kofoed
Leonora Christina. Foto: Austal Ships

17. DEC 2010 • 23:00NORDBORNHOLM • AF TOVE LAURSEN

Resolution fra KulturBornholm: Kald færgen Marie Kofoed

Marie Kofoed var en feministisk pioner.

Ud med Leonora Christine, om end hun var nok så meget kongedatter og ind med Marie med efternavnet Kofoed. En ægte datter af Bornholm og Etatsraadsinde ved egen fortjeneste.
Det er i al sin enkelhed budskabet i en resolution fra KulturBornholm.
Som man måske allerede har gættet, så drejer det sig om den nye færge, og præsidenten for KulturBornholm, Carsten Seeger, har nøje fulgt med i debatten omkring færgens kongelige navn, og herunder ikke mindst forslagene til alternative navne.
Han har således plukket forslag ud fra blandt andet et synspunkt af tidligere ambassadør Herluf Hansen i Bornholms Tidende, men da præsidenten også er on line, har han også fundet forslag på nettet.
- Herunder Fru Frtiz Clausen, der jo også var gift med en landsforræder, lyder det fra præsidenten.
Ironien i forslaget er til at tage og føle på. For mens ingen vel ville finde på at opkalde færgen efter konen til partiføreren for Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti, der yderligere gjorde krigstjeneste som frivillig militærlæge i Waffen-SS, så kan man jo undre sig over, at man tilsyneladende ikke har betænkeligheder ved at opkalde netop en bornholmsk færge efter Leonora Christine, hvis mand, Corfitz Ulfeldt, solgte Bornholm og Skåne til den svenske konge.
- Det er en langt bedre idé at kalde færgen Marie Kofoed.
- Marie var bornholmer, hun elskede Bornholm og ydede stor hjælp til sine landsmænd ved at bruge sin enorme formue til skolebyggeri, undervisning, legater og udbredt godgørenhed på Bornholm.
- For hendes store fortjenester udnævnte Frederik den 6. hende til Etatsraadsinde, og endda den eneste, der er udnævnt for egne fortjenester og aldeles uden at være gift med en rigtig levende etatsråd.
- Med andre ord var Marie Kofoed en feministisk pioner, mener Carsten Seeger, der slutter med håbet om, at der trods alt er lydhørhed overfor kritikken af det valgte navn.
- Det er KulturBornholms håb, at kunne overbevise rette vedkommende om, at færgen får navneforandring fra Leonora Christina til Marie Kofoed.

Mest læste