Rema 1000 delte ud: To gange 25.000 kroner til familier, kvinder og børn

Rema 1000 delte ud: To gange 25.000 kroner til familier, kvinder og børn
Lederen af Kvindekrisecenter Bornholm, Ingrid Funch Jørgensen, bliver ganske paf, da hun opdager, hvad Niclas Janum Fuglsang er i færd med at overrække hende. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 11:00
| ABONNENT
28. APR 2021 • 11:00

DONATION

Vel er der sådan cirka otte måneder til jul, og vel har hverken Jens Christian Viborg eller Niclas Janum Fuglsang langt hvidt skæg eller benytter en kane spændt for med rensdyr som befordringsmiddel, men der er nu noget glad julemand over de to herrers ageren denne tirsdag.

De er selvstændige købmand i hver sin Rema 1000 i Rønne, men hver for sig tager de ud på en mission, som ikke handler om at tjene penge, men om at overrække hver sin check til to forskellige organisationer, som, de synes, fortjener et skulderklap og et økonomisk rygstød på 25.000 kroner.

Det var oprindeligt Niclas Janum Fuglsang fra Rema 1000 ved Gartnervangen, der fik idéen til at søge nogle midler, som stammer fra en fond for selvstændige købmænd, KFI, som blandt andet uddeler penge til gode formål. De to købmænd satte sig sammen og fandt frem til, at henholdsvis Barnets Blå Hus Bornholm og Kvindekrisecenter Bornholm nok var værd at give en fremstrakt hånd.

Tirsdag formiddag drager Jens Christian Viborg fra Rema 1000 på Aakirkebyvej derfor af sted mod Barnets Blå Hus på Zahrtmannsvej i Rønne. Her har huset, som hjælper familier, der er under pres på grund af misbrug, holdt til siden den 1. januar 2020, og inden da havde det siden 2016 ligget på Dr. Kabells Vej.

Nu kommer så 25.000 kroner spadserende ind ad døren.

Hvordan føles det?

– Det er jo helt vildt fantastisk! Det er vi enormt taknemmelige over, siger Charlotte Lund, som er leder i huset, og som faktisk på forhånd havde modtaget et lille praj om, hvad der ventede.

– Så jeg har gået og grundet lidt over, hvad pengene skulle bruges til, siger hun.

– Vi har hele tiden ønsket at lave et stor event for dels familier med misbrug, dels for at erhverve nye frivillige og i det hele taget for at gøre os mere kendte og bryde med det eksisterende tabu i forhold til misbrug, så flere familier kan komme og få hjælp. Derfor vil vi gerne bruge pengene på at invitere nogle tidligere misbrugere forbi, så de kan holde et foredrag her i huset. Det skal være nogle, folk kender – Pernille Højmark, Michael Falck, Marie Brixtofte, hvis far Peter Brixtofte havde et alkoholmisbrug, eller andre, som kunne være en anledning til at brede budskabet om os og vores eksistens ud og bidrage til at bryde tabuet.


Jens Christian Viborg fra Rema 1000 på Aakirkebyvej overrækker donationen til Charlotte Lund, som er leder af Barnets Blå Hus Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen

Det er fedt

Hvordan er det for dig at overrække de her penge?

– Jeg synes, at det er fedt, siger Jens Christian Viborg og henvender sig til lederen af huset.

– For jeg har godt bemærket, at Det Blå Hus kom ned i de nye lokaler her, men ikke helt været klar over, hvad jeres rolle er. Så det er fedt, hvis de her penge kan bruges til vidt og bredt at fortælle om, hvem I er, og hvad I kan, også fordi det her med misbrug er så tabubelagt. Men vi ved jo fra de bornholmske medier, at der rent faktisk er problemer med misbrug på Bornholm, og kan vi komme i gang med at tale om det, vil jeg gerne bidrage til det. Så det lyder som en god idé, hvis I vil lave sådan et arrangement.

Charlotte Lund:

– Ja, men det er I med til at sikre nu, for det kræver nogle midler, og de er jo ikke billige at få forbi, dem vi taler om.

Hun er da også begejstret for den store check:

– Hvor er den flot og tjekket, det er virkelig gennemført, mange tak for den, siger hun.

Antallet af børn og familier, der er tilknyttet Det Blå Hus, veksler, men aktuelt kommer her cirka 20 børn, hvoraf nogle bruger behandlingsdelen, som er terapi til børn, og andre de sociale tilbud. I alt har huset fem medarbejdere på lønningslisten, hvoraf dog kun Charlotte Lund er på fuld tid.

Socialstyrelsen giver hvert år huset knap 1,4 millioner kroner til og med år 2023, men Charlotte Lund bruger ikke desto mindre en del tid på at søge midler til aflønning af ansatte.

– Vi har også syv frivillige tilknyttet, og uden dem gik det slet ikke, siger hun.

Overraskelse til kvindekrisecenter

Over middag tirsdag er det Niclas Janum Fuglsangs tur til at skrue sin mentale julemandshue på og sammen med sin medarbejder Christine Nielsen tage til Kvindekrisecenter Bornholm på Haslevej i Rønne.

– Jeg er fuldstændig chokeret og mundlam, tusind tak for at tænker på os! Vi gør jo bare, det vi skal, havde jeg nær sagt.

Ingrid Funch Jørgensen, Kvindekrisecenter Bornholm

Leder af krisecentret Ingrid Funch Jørgensen tager imod, ganske uvidende i forhold til, hvad besøget handler om. Det finder hun dog snart ud af:

– Jeg er her af en lidt anden årsag, end du måske tror, siger købmanden til hende.

– Vi er her nemlig, fordi vi gerne vil anerkende det vigtige arbejde, I gør. Så i samarbejde med en erhvervsdrivende fond, KFI, som støtter selvstændige købmænd, vil vi gerne sige tak for jeres arbejde med en check på 25.000 kroner.

– Nej! Hold da helt op, siger Ingrid Funch Jørgensen, som bliver ganske paf over den drejning, situationen tager.

– Hvor vildt! Jeg er fuldstændig chokeret og mundlam, tusind tak for at tænker på os! Vi gør jo bare, det vi skal, havde jeg nær sagt, fortsætter hun.

– Ja, men vi ved godt, hvor vigtige I er for kvinderne og deres børn, siger Niclas Janum Fuglsang.

– Jamen, tusind-tusind tak, gentager kvindekrisecenterlederen.

I styrer

Ingrid, nu skal du jo fyre fra hoften, hvad skal de penge gå til?

– Der er mange tanker ... lige nu er jeg traumatiseret, og så kan man ikke tænke rationelt, ler hun.

– Så sker der jo noget med frontallapperne i hjernen, det sidder jeg tit og fortæller kvinderne her. Nej, hvad skal de 25.000 kroner gå til ... de skal jo gå til kvinder og børn, jeg håber på et tidspunkt, at vi kan flytte i nogle nye rammer, huset her er slidt, og det bakker det sociale tilsyn også op om. De penge kan helt klart gå til noget rigtig godt i den anledning. Men aktuelt har vi faktisk også en kvinde, som skal rejse fra os, og hun har brug for 1.000 kroner til at komme i Tivoli og Zoologisk Have med sine børn, og det vil være oplagt at give hende den mulighed, for hun har ingen penge selv. Men nu tror jeg helt sikkert, hun skal ha' nogen med på den tur.

Så er der 24.000 kroner tilbage?

– Haha, ja, men ved du hvad, vi har hele tiden kvinder og børn igennem, som flygter fra hus og hjem uden at få noget som helst med sig, og at kunne køre til Jysk eller i en genbrugsforretning og give dem noget af det, de har brug for, og på den måde hjælpe dem på fode ville være rigtig dejligt, siger Ingrid Funch Jørgensen.

– Så pengene kan vi sagtens bruge.

Måske I kunne bruge dem på et eller andet specielt arrangement?

– Ja, vi har jo 30-års jubilæum den 4. juni, og der kommer to kvinder og fortæller deres historie. Vi vil i det hele taget gerne udbrede kendskabet til os, for der sidder masser af kvinde ude på Bornholm, som ikke søger hjælp. Så hvordan får vi fat i de kvinder eller i de samarbejdspartnere, som måske dagligt har kontakt til de her kvinder og deres børn? Det arbejder vi hele tiden på. Men vores jubilæum kan også have glæde af nogle af pengene.

Niclas Janum Fuglsang:

– Pengene er ikke øremærket. Det er jer, der fuldstændig styrer, hvad de skal bruges til.