Kommunen foreslår at mindske nyt erhvervsområde ved Snorrebakken

Kommunen foreslår at mindske nyt erhvervsområde ved Snorrebakken
Det østligst beliggende lyseblå område (101.E.23) vil blive taget ud af kommuneplan 2020, som skal vedtages i slutningen af april. De fire øvrige områder lægger kommunens administration op til at fastholde som fremtidige erhvervsområder. Øverst til venstre på kortet ses hovedvejen Snorrebakken, og det grønne rekreative område rummer Kaolinsøen og en del af Den Grønne Ring.
| ABONNENT | 7. APR 2021 • 08:04
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
7. APR 2021 • 08:04

ERHVERV

Da den nye kommuneplan 2020 var i høring, mødte et foreslået erhvervsområde på Snorrebakken kritik fra både Dansk Industri, Dansk Byggeri, råstofvirksomheden NCC og en nabo til grunden.

Arealet bestod af fem delområder på i alt 10,3 hektar beliggende mellem Den Grønne Ring og granitbruddene i Knudsker. Det østligste af de fem områder lægger kommunens embedsværk op til at fjerne fra kommuneplanen.

"Området tages ud som en delvis imødekommelse af indsigelserne fra NCC og ejeren af landejendommen," skriver administrationen i indstillingen til politikerne.

Det nye erhvervsområde ligger i en zone med kaolin i undergrunden og er i dag udlagt som råstofinteresseområde. Med kommuneplanen vil man ophæve denne status, og NCC rejste i et høringssvar indvendinger mod, at regionskommunen på den måde hindrer adgangen til kaolin, der bruges til cementproduktion. I en kommentar til NCC's pointer skriver kommunen:

"Det er imidlertid umuligt at finde egnede arealer til erhverv omkring Rønne, som ikke konflikter med andre interesser. Disse arealer er de mindst ringe, fordi de ikke kolliderer med andre interesser end råstofinteressen."

De øvrige fire områder, der befinder sig tættere på hovedvejen, bliver fastholdt i kommuneplanen på trods af en stribe kritikpunkter fra DI Bornholm og Dansk Byggeri, som blandt andet savnede gode adgangsveje og sammenhæng med det eksisterende erhvervsområde. Ifølge kommunens sammenfatning er det efter en dialog med erhvervsorganisationerne blevet klart for forvaltningen, at erhvervslivets hovedanke i høj grad er, at det udlagte område ikke er stort nok. Administrationen gør opmærksom på, at området ved Snorrebakken er udpeget, da det er det bedst egnede sted omkring Rønne til erhverv "med tunge miljøkonsekvenser som støj, støv, m.m." Mindre belastende virksomheder kan det måske lade sig gøre finde arealer til andre steder omkring Rønne, indikerer kommunens planafdeling.

"Administrationen har herudover aftalt med DI og Dansk Byggeri Bornholm at indlede et dialogforløb i forhold til fremtidige arealudlæg, hvor der også ses på muligheder for erhvervstyper, som ikke støjer, støver, lugter eller udleder grundvandstruende stoffer, der kan have andre behov, og som også bedre kan lokaliseres i nærheden af boliger".

Det mest konkrete erhvervsprojekt, der mangler egnede arealer, står Borntek Industri bag. Direktør Casper Poulsen har længe haft et ønske om at bygge en erhvervspark nær Jensen Denmarks produktion på Lillevangsvej, men projektet "Fynegaard Erhvervs- og Innovationspark" kunne ikke komme ud over rampen, eftersom kommunen for to år siden identificerede sårbare drikkevandsinteresser på grunden.