Corona skaber udfordringer for startup. Alligevel voksede overskuddet

Corona skaber udfordringer for startup. Alligevel voksede overskuddet
Sidste års høst gav den bedste høst nogensinde for Signe Anker og Emanuel Bellio Copa, der ejer virksomheden Bornholmerhampen. I starten af denne maj måned begynder de at så hampemarkerne, der ligger på Østbornholm. Foto: Semko Balcerski
| ABONNENT | 18. APR 2021 • 19:24
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
18. APR 2021 • 19:24

ERHVERV

Virksomheden Bornholmerhampen ApS har i 2020 præsteret et overskud, som er større end det forrige. Sidste års opgørelse viser et plus på 44.117 kroner før skat mod et overskud på 2.789 kroner året forinden.

Det er ægteparret Signe Anker og Emanuel Bellio Copa, der for lidt over fire år siden startede virksomheden, hvor de i dag producerer en række kvalitetsprodukter lavet af hamp. Bornholmerhampen producerer blandt andet sæbe, hudsalve, læbepomade, te, mel og olie.

Signe Anker fortæller, at overskuddet i virksomheden af flere grunde kunne have set anderledes ud. Det seneste år har de blandt andet været tilbageholdende med at udbetale løn til dem selv.

– Overskuddet i 2020 ville have set anderledes ud, hvis vi havde valgt at udbetale mere løn til os selv. Vi er hele tiden forsigtige med ikke at få en møllesten om halsen, da vi er en lille startupvirksomhed, så vi tager nogle små skridt ad gangen. Det er naturligt, at vi som ny virksomhed, stiger fra år til år, siger Signe Anker, der dog havde håbet på en større omsætning sidste år.

Corona skaber udfordringer

Bornholmerhampen har det seneste år lavet produktudvikling, som forhåbentlig skal gøre deres produkter lettere at sælge, og dermed nå ud til et bredere publikum. De har haft fokus på at producere deres hampete i et nyt design og en ny indpakning, og står nu med et færdigt produkt, der er tiltænkt specielt caféer, hoteller og restauranter. Så vidt, så godt, men corona har bragt nogle forhindringer med sig for den bornholmske startupvirksomhed.

– Vi er bestemt præget af pandemien. Vi står med et færdigt produkt i form af vores tebreve, men befinder os lidt i ventetilstand eftersom, at alt har været lukket ned. Caféer og hoteller er måske ikke i den situation lige nu, hvor de overvejer at indkøbe nye produkter til deres virksomhed, så det har sat os lidt i en ventetilstand.

Den biodynamiske hampete er ifølge Signe Anker det produkt, der skiller Bornholmerhampen fra andre danske hampeproducenter.

– Der er i forvejen ikke særlig mange hampeproducenter i Danmark, og dem, der er, producerer mest olie og mel. Vi har valgt at satse på teen, og det er lidt et nicheprodukt også på europæisk plan, hvor biodynamisk hampete heller ikke er særlig udbredt.

Tyskland-tur aflyst

Bornholmerhampen er Demeter-certificeret, der betyder, at dyrkningen af hampen er godkendt som biodynamisk. En tur til Tyskland sidste efterår var i kikkerten for Bornholmerhampen, men Signe Anker og Emanuel Bellio Copa kom ikke afsted. Det gjorde deres produkter til gengæld.

– Coronasituationen gjorde, at vi desværre ikke kunne få logistikken til at gå op. Demeter-certificerede produkter har stor interesse i Tyskland, og jeg tror, at noget af det, der gjorde, at de fattede lidt ekstra interesse for os er, at vores hampete er Demeter-certificeret. Der er nogle rigtig gode tanker omkring biodynamisk landbrug i Tyskland, og vi håber, at det vil åbne for nogle nye markeder, forklarer Signe Anker.

Bornholmerhampen har det seneste år fået nye kunder på den anden side af vandet.

– Vi sælger blandt andet til Irma og Fresh Land, og det gør, at vi har et mere jævnt salg året rundt, da de køber i større volumen. Vi sælger meget gerne vores produkter på Bornholm, og der er også en række bornholmske butikker, der har dem, men flere af de forretninger holder lukket om vinteren, så salget på Bornholm er bedre om sommeren. Så det, at vi har fået nogle interessante kunder på den anden side af vandet, betyder noget for vores omsætning, siger Signe Anker.

Industrihamp er ikke euforiserende

Hvad er jeres målsætning for 2021?

– Det er at skalere op og få flere gode erhvervskunder. Det er der, vi får den volumen i salget af vores produkter, der gør, at vi når ud til endnu flere kunder, siger Signe Anker.

Efter at have produceret og arbejdet med industrihamp i over fire år, kan Signe Anker godt mærke en forskel fra da Bornholmerhampen blev etableret i 2016.

– Jeg kan efter de første fem år se, at fødevarer af hamp er blevet mere almindelige. Det vi kan se på markedet, både på det private og erhvervsmarkedet, er, at industrihamp ikke kræver lige så meget forklaring længere. Det er blevet afmystificeret, og vi kan mærke når vi taler med vores kunder, at der er kommet større viden om hampen, fortæller Signe Anker.

Hun tror dog ikke, at spørgsmålet om, hampen kan ryges, helt kan undgås.

– Når jeg får det spørgsmål, trækker jeg på smilebåndet og svarer, jo det kan du godt. Man skal dog ryge omkring et halvt ton industrihamp for at få en euforiserende virkning ud af det, og det er nok de færreste, der kan stå det igennem.