Naturstyrelsen rydder grene – men ikke sne

Naturstyrelsen rydder grene – men ikke sne
Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 21. NOV 2022 • 13:25
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. NOV 2022 • 13:25

I byerne sørger regionskommunens vintertjeneste for, at cykelstier bliver ryddet for sne, så det er muligt at komme frem på den tohjulede. Men på cykelstier og -veje i skovene får naturen lov til at gå sin gang. I hvert fald når det gælder sne. Det fortæller skovrider Søren Friese hos Naturstyrelsen Bornholm.

– Som udgangspunkt lader vi naturen gå sin gang. Når der er sne et par dage, så gør vi sådan set ikke noget, men når vi har meget sne nogle år, så rydder vi nogle særlige veje, så man kan gå sig en tur i skoven. Men man skal ikke regne med, at cykelstier eller skovveje er ryddede, siger han.

Weekendens sne falder i den kategori, hvor naturen får lov at gå sin gang, for den bliver næppe liggende så længe.

– Nu går vi alle sammen og kigger lidt på vejrudsigten, og det kan godt være, at det hele forsvinder igen sidst på ugen, siger Søren Friese.

Situationen er lidt en anden, når talen falder på træer og grene, som på grund af sneen lægger sig hen over Naturstyrelsens veje og stier. De bliver fjernet, når de bliver opdaget.

– Som regel tager vi lige en rundering, og så tager vi de største veje, men ellers tager vi dem efterhånden, som vi kommer frem, siger Søren Friese.

Og træer og grene risikerer at give op, når sneen er så våd og tung, som den var i weekenden. Derfor skal man være opmærksom, når man færdes i skoven i snevejr.

– Vi skrev faktisk selv på vores facebookside i lørdags, at man nok skal være lidt opmærksom, for det er tung sne, der ligger der. Det er heldigt, at det ikke blæser. Hvis vi havde haft vind, som vi havde i 2010, så ville vi se en frygtelig masse væltede træer, siger Søren Friese.

Problemet er, at træerne står i optøet jord.

– Det er kolosser på lerfødder, der står der nu. Men så længe det er vindstille, er det kun de færreste, der lægger sig. Men der er træer, der lægger sig, og der er store grene, der brækker af, det er der simpelthen. Så man skal være opmærksom, siger skovrideren.