Se billeder og video: Her er Bornholms første elbusser

Se billeder og video: Her er Bornholms første elbusser
Værsgo Bornholm: To elbusser af denne slags kommer til efteråret ud at køre på BAT's regionale ruter. Pressefoto: Isuzu
NYHED | ABONNENT | 19. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. JAN 2023 • 05:30

Når de fire første elbusser kommer til Bornholm til efteråret, vil de 12 meter lange busser til regionalruterne kunne køre næsten 500 kilometer, før de skal lades op. Busserne er fra japanske Isuzu, men er produceret i Tyrkiet. De var uden konkurrence, for ingen andre bød i BAT's udbud.

 

Isuzu Citi Volt. Og Isuzu Novi Citi Volt. Eller på bornholmsk simpelthen: De fire første elbusser, den første type til BAT's ruter ude på Bornholm – og den anden type leveret som bybusser, der skal køre i Rønne.

Det blev resultatet af BAT's første udbud af elbusser. Men først i anden omgang, fordi ingen bød på ordren, da BAT sendte den i udbud første gang.

Hvor de to regionalbusser bliver 12 meter lange, bliver bybusserne på otte meter. Blandt de to Isuzu-elbusser er bybussen den nyeste, for den blev første gang vist fremved sidste års internationale busmesse med navnet Busworld, der fandt sted i Istanbul. Isuzu præsenterede første gang den kommende bornholmske regionalbus ved Busworld-messen i Bruxelles i 2019.

Isuzu-busserne var uden konkurrence, da BAT udbød opgaven anden gang. Der kom kun det ene bud, som importøren Busimport vandt opgaven med.

– Vi afgør normalt sager om udbud efter to kriterier. De bydende virksomheder skal for det første leve op til kravene i udbudsmaterialet. Der er mange krav, men dem lever mange bydende virksomheder som regel op til, fortæller Bjarne Freund-Poulsen, chef for kommunens Center for Ejendomme og Drift og ordførende om BAT og busser for tiden, hvor BAT leder efter ny driftschef.

– Når mange lever op til udbudskravene, afgør prisen hvem der får opgaven eller ordren. Ind imellem kan der også være andre krav inde i nogle bestemte udbud, siger han.

– Med busserne her gav det så sig selv, fordi der kun kom ét bud. Jeg håber, at der kommer nogle flere, når vi udbyder de næste elbusser, siger Bjarne Freund-Poulsen.

 

 

Værsgo Rønne: Denne kompakte og kun otte meter lange elbus kommer til at fungere som bybus. Preszsefoto: Isuzu

 

Med de fire elbusser følger Bornholm i de elektriske fodspor, som Isuzu allerede har afsat i mere end 40 lande. Den japanske fabrikant er særligt aktiv på det europæiske marked, hvor Isuzu afsætter mere end 1.000 busser om året, både el- og dieselbusser.

De to kommende regionalbusser vil kunne køre op til 480 kilometer mellem to opladninger. NMC-batterierne sidder i bussernes tag og kan lades fuldt op med jævnstrøm på mellem to og tre timer. Med vekselstrøm tager det otte og en halv time. Isuzu giver otte års garanti på batterierne.

Regionalbusserne kan rumme op til 100 passagerer, hvor de kommende bybusser til Rønne enten vil kunne transportere 54 eller 49 ad gangen, afhængigt af om Bornholm får leveret model nummer 1 eller 2.

Fordi regionalbusserne bliver længere end bybusserne, er de også tungere: De vejer næsten 20 tons mod bybussernes 11,6 tons.