Lufthavnskonflikt stopper også blodprøver

Lufthavnskonflikt stopper også blodprøver
Bornholms Hospital er afhængigt af tre daglige returafgange med fly, slår direktør på Bornholms Hospital Annemarie Hellebek. Arkivfoto
NOTITS | ABONNENT | 29. AUG 2022 • 12:45
NOTITS | ABONNENT
29. AUG 2022 • 12:45

Manglende fly til og fra Bornholm forhindrer ikke kun patienter og læger i at overholde aftaler, men stopper også transporten af blodprøver til og fra hospitalet.

 

Arbejdsnedlæggelsen i Bornholms Lufthavn stopper ikke kun persontransporten af læger og patienter til og fra Bornholm, slår Annemarie Hellebek, direktør på Bornholms Hospital, fast.

– Vi har også en del blodprøver, vi normalt sender af sted med fly, siger hun.

– Vi laver selv langt det meste af vores biokemi, men der kan jo være akutte ting, hvor vi må sige, at dét der er vi nødt til at få til København. Og der har vi normalt et kurérsystem med fly, som vi benytter. Nu må vi så benytte færgen og sender blodprøverne den vej sammen med de prøver, vi har fra covid-testcentret, men det er ikke en optimal løsning for os.

– Det er klart, at står vi med noget, som er meget akut, så kommer vi til at tale med akutberedskabet om, hvad vi så gør.

Skal vi benytte en helikopter for at sende prøvemateriale frem og tilbage? Der håber jeg ikke, vi kommer ud, men i yderste konsekvens kan det blive nødvendigt, og det er jo ikke en acceptabel måde at bruge vores helikoptere på, siger hospitalsdirektøren.

– Så vi håber, der snart kommer en løsning. Man kan sige, at under coronanedlukningerne lærte vi, hvad vi kan klare os med i yderste nødsituation, og det var tre returafgange med fly i løbet af en dag, som kunne medbringe personale, patienter og prøver. De tre afgange lå så i løbet af dagen på nogle tidspunkter, så de passede med vores laboratorier, det var fuldstændig aftalt med DAT, hvordan det skulle køre. Og vi betalte DAT for det, for der var ikke noget forretning i det for dem. Men vi ved altså, at hospitalet kan køre fornuftigt med tre afgange, og det har jeg også orienteret Trafikstyrelsen om.

Seks læger i bil

Så I mangler tre afgange mandag og måske også tirsdag, men jeg kan forstå på patientrejser, at I håber, der sker noget i lufthavnen onsdag?

– Ja, det håber vi, siger Annemarie Hellebek, som også glæder sig over, at der var flere læger, der mandag fik arrangeret sig, så de kunne rejse over med bil eller bus samt færge, siger hun.

– Programmerne er blevet forsinkede i ambulatorierne og på operationsgangen, siger hun.

– Men vi har kunnet gennemføre det meste, kun enkelte ting har vi ikke kunnet gennemføre.  

Har du tal på, hvor mange der skulle frem og tilbage mandag?

– Jeg ved, at seks læger er kørt over i bil, mens to ikke har kunnet komme, og det samme gælder også en screeningsjordemoder, som vi skulle have haft besøg af.