Bornholmslinjen meldt til svensk politi

Bornholmslinjen meldt til svensk politi
Det er på Bornholm et kendt fænomen, at hurtigfærgerne skaber en bølgeeffekt, som man skal tage sig i agt for som badende på strandene nord og syd for Rønne. Det skrev Bornholms Tidende om helt tilbage i 2008, og i 2011 blev der skrevet om, at kølvandsbølger fra Leonora Christina skabte farlige badeforhold ved strandene øst for Ystad. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 2. AUG 2022 • 16:15
NYHED | ABONNENT
2. AUG 2022 • 16:15

To svenske sejlere mener, at Bornholmslinjen søndag kom for hurtigt i havn i Ystad, hvilket medførte store bølger, der udgjorde en fare for offentligheden. Sejlerne har derfor meldt Bornholmslinjen til svensk politi.

To sejlere har meldt Bornholmslinjen til svensk politi for skødesløshed i trafikken. Det skriver det svenske medie Ystads Allehanda, som referer til en politirapport udsendt af svensk politi.

Ifølge sejlerne har katamaranfærgens høje hastighed skabt bølger på op til seks-otte meter, der har udgjort en fare for offentligheden, og ifølge politirapporten måtte de to sejlere 'krampagtigt klynge sig til deres båd for ikke at gå overbord'. Hændelsen skulle være foregået søndag eftermiddag ved lystbådehavnen i Ystad.

Johan Sandelin ved svensk politiet bekræfter over for Ystads Allehanda, at der er tale om en anmeldelse om uforsigtighed i søtrafikken.

Har ikke sejlet for hurtigt

Ifølge politirapporten har sejlerne været i kontakt med Søfartsredningsselskabet, der senere har fundet ud af, at katamaranen ikke har sejlet hurtigere, end den må. Bengt Blomqvist, der er stationsansvarlig ved Søfartsredningsselskabet i Ystad forklarer til Ystads Allehanda, at katamaranens fart, der også påvirker, hvor store dønningerne i havnen bliver, er en sag for det svenske søfartsvæsen.

Tidende har også været i kontakt med Bengt Blomqvist, der ikke selv har talt med sejlerne, der har anmeldt Bornholmslinjen, men han kender til sagen.

– Det er min mening, at hvis man sejler ud i en båd i et farvand, hvor der er færgetrafik, så må man være forsigtig.

– Katamaranen har en tidsplan at følge. Jeg tror, det er en mulighed, at de sejler lidt hurtigere og lidt mere aggressivt i højsæsonen. Men jeg kan tage fejl, det er kun et gæt. Jeg har ikke talt med dem om bord på katamaranen. Jeg tror, de følger reglerne.

Afviser kritik

Jesper Maack, der er pr- og kommunikationschef hos Bornholmslinjen, afviser, at færgen ikke skulle have fulgt de gældende retningslinjer for færdsel i den zone, det drejer sig om.

– Den svenske søfartsstyrelse har allerede været inde og set, at vi har sejlet efter reglerne. Så langt så godt, det er i princippet for os det vigtigste, siger han og tilføjer, at de har sejlet ruten i mange somre uden at opleve noget lignende.

Han afviser ligeledes, at færgen har lavet bølger på seks-otte meter.

– Det er lidt en gængs misforståelse, at jo hurtigere hurtigfærgen sejler, jo større bølger laver den. De regler, der er fastsat for hurtigfærgesejlads er sat på baggrund af nogle simuleringer i computere og på baggrund af en række faktiske målinger. Der er ikke noget, der nogensinde har vist, at man med hurtigfærgen er i stand til at skabe så høje bølger, som de her sejlere fortæller om. Men det kan være svært at vurdere, hvis man bliver forskrækket, men seks-otte meter høje bølger, det laver vi simpelthen ikke.

Jesper Maack fortæller, at han selv blev opmærksom på sagen gennem medierne, og efter hans vidende har rederiet ikke været i kontakt med det svenske politi.