Formand spærrede øjnene op: 'Stop med at forvandle naturen til forlystelsesparker og træningsbaner'

Formand spærrede øjnene op: 'Stop med at forvandle naturen til forlystelsesparker og træningsbaner'
Anna Sofie Poulsen. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 7. FEB 2021 • 14:30
Af:
Martin Gangelhoff Hansen
| ABONNENT
7. FEB 2021 • 14:30

FRILUFTSLIV

Tirsdag sidste uge stemte et flertal i natur- og miljøudvalget for, at kommunen kan gå videre med planerne om at etablere et såkaldt trailcenter ved Rytterknægten.

Men da Anna Sofie Poulsen, formand for Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm, så ordene “trailcenter” og “Rytterknægten” på udvalgets dagsorden, spærrede hun øjnene op.

– Det kom meget bag på mig.

Det er nemlig ikke første gang, at planer om et trailcenter ved Almindingen bliver annonceret. I 2018 skrev Bornholms Tidende om planer om et trailcenter ved Hareløkkerne. Et forslag som Danmarks Naturfredningsforening sammen med andre interessenter havde været inde over.

– Vi deltog sammen med andre grønne organisationer i workshops, og det mundede ud i en beskrivelse både i størrelse, udseende og formål, at et trailcenter skulle ligge ved Hareløkkerne.

I det arbejde var Rytterknægten også i spil fra start, fortæller Anna Sofie Poulsen, som et ønske fra mountainbikerytterne. Men det blev - ifølge hende – fejet af bordet, da placeringen ikke havde de grønne organisationers opbakning.

– Så det, der undrer mig nu, er, at man tilsyneladende blæser på det arbejde vi sammen lavede og blev enige om, i stedet at gå tilbage til den gamle idé om at etablere det ved Rytterknægten. Og endda uden om dem, man har samarbejdet med. Det er for mig at se ikke en ret god samarbejdsform.

Bornholms Tidende har forlagt Louise Lyng Bojesen, centerchef for Natur, Miljø og Fritid, Anna Sofie Poulsens kritik, og hun svarer:

– Jeg anerkender fuldt ud deres frustration, og vil meget gerne indbyde dem til dialog i den her proces, som vi går i gang med nu for at se, om der er nogle af de tanker, de gør sig, som vi kan imødekomme.

Om ændringen af placeringen forklarer centerchefen:

– Hareløkkerne kunne være et sted, men i drøftelsen med Naturstyrelsen faldt placeringen i stedet på Rytterknægten, da det mere optimalt vil kunne understøtte de andre ting, som de har i gang. Altså omkring mountainbikespor. Og det passer også godt med de tanker vi har i kommunen om, at vi gerne vil have nogle steder, hvor der er meget aktivitet og så steder, der bliver friholdt. 

Lad naturen få fred

Grunden til, at Danmarks Naturfredningsforening fra start ikke har brudt sig om ideen om at placere trailcentret ved Rytterknægten er, at de synes, Bornholm i forvejen har alt for meget bebyggelse i skovene.

– For os at se er det en misforståelse, at det kræver byggeri i naturen, at gøre folk bevidste om naturen. Man gør naturen til forlystelsesparker og træningsbaner, og så er der altså ikke så meget natur tilbage. Hvis man gerne vil naturen, må det også være på naturens præmisser. Det gør man ikke ved at bygge og forstyrre naturen.

Fra Danmarks Naturfredningsforenings synspunkt ligger der alternativer i Almindingen, der ville være at foretrække.

– Vi mener, der ligger småbyer og uanvendte landbrugsejendomme rundt omkring Almindingen, der kunne understøtte de faciliteter, man ønsker med trailcentret i Rytterknægten, siger hun.

Når bornholmerne besøger naturen, er det – understreger Anna Sofie Poulsen – både godt og vigtigt med støttefaciliteter i form af toiletter, vandposter, skilte og opslagstavler.

Men større byggerier, som et trailcenter, er i formandens optik ikke alene på grænsen til det unødvendige, men også tonedøvt.

– Vi står overfor Den Sjette Masseuddøen, og selvom trailcentret virker som en bagatel, så er det bare endnu et eksempel på, at beslutningstagerne ikke har opdaget, at naturen står overfor sin største krise nogensinde.