68 ansvarsbevidste unge tjekkede mandag ind på højskolen: 'Vi skal sætte et godt eksempel'

68 ansvarsbevidste unge tjekkede mandag ind på højskolen: 'Vi skal sætte et godt eksempel'
Niels Glahn tager imod de nye elever i tæt tåge. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 2. MAR 2021 • 09:17
| ABONNENT
2. MAR 2021 • 09:17

GENÅBNING

Der var glæde, nerver og tåge i luften, da Bornholms Højskole mandag åbnede dørene for forårseleverne, som den første i Danmark.

Efter et halvt år med rungende tomme gange og mørke rum, vendte livet og lyset tilbage, i takt med at de unge indtog højskolen med deres rullekufferter, fleeceskjorter og lange hår.

De nyankomne elever var stadig lidt fortumlede efter den lange rejse, men lærernes glæde strømmede ud gennem visirer og mundbind.

– Det er så fedt, nikkede Simon Koefoed, mangeårig underviser på højskolens keramiklinje, og Tilde Hansen så også begejstret ud ved synet af alle de unge mennesker, der ved totiden forsamlede sig i spisesalen for at blive budt velkommen af forstander Niels Glahn.

– Jeg er lige startet, så man kan ikke sige, at jeg er kommet tilbage ... men det er skønt at se dem alligevel, sagde den nyansatte mindfulness-underviser fra Hasle.

Et tungt åg

For Niels Glahn var dagen præget af en blanding af stor glæde og ligeså stor alvor.

– Det er fantastisk og det er rørende og noget, som jeg nærmest ikke har ord for. Vi har lavet en total turnaround siden maj sidste år, vi har fuldt hus, vi har ti på venteliste, som er kommet inden for de seneste fire dage, lød det fra en tydeligt overvældet forstander.

Telefonerne har ikke stået stille siden det i sidste uge kom frem, at den bornholmske højskole fik lov til at genåbne 1. marts efter et år i coronavirussens klør.

Niels Glahn har været nødt til at sige nej til samtlige forespørgsler. I hvert fald i de første fire dage, hvor eleverne skal bo på enkeltværelser.

– Vi skal være meget påpasselige den første uge. Kommer det her til at gå galt, så kommer det til at gå galt på alle landets højskoler. Det er noget af et åg, der er lagt på vores skuldre, indrømmer Niels Glahn, der på forhånd har sikret sig, at skolen og dens ansatte er parate til at gøre alt, hvad de kan, for at undgå et eventuelt smitteudbrud.

– Alle skal testes to gange om ugen, lærerne bærer værnemidler, eleverne er delt op i familiegrupper, og alle sørger for at holde afstand, siger Niels Glahn.

Vi er home safe

Skulle det værste ske, er der også råd for det:

– Så har vi en beredskabsplan, der følger Styrelsen for Patientsikkerheds regler, og når eleverne i slutningen af ugen rykker sammen på dobbeltværelser, så har vi hele den nye fløj som karantæneværelser. Vi har gode forhold, siger Niels Glahn, der har fået en mere end almindeligt dramatisk start som forstander på Bornholms Højskole.

Skolen blev lukket ned den 11. marts. To måneder senere ankom Niels Glahn og hans hustru til en skole, hvor kun en flok internationale elever sad tilbage uden mulighed for at komme hjem.

Kort tid forinden havde skolen mistet både forstander og bestyrelsesformand.

– Der var næsten ingen elever, ingen forstander, ingen formand. I efteråret levede vi af indtægtsdækket virksomhed, husker Niels Glahn.

Et år efter nedlukningen har coronavirussen overraskende vendt sig til en fordel for højskolen på Bornholm.

– Nu har vi fuldt hus, vi har solgt næsten 80 procent af sommerkurserne, vi har 30 tilmeldt til efteråret og omkring 20 tilmeldte til foråret. Så det er vendt, og man kan sige, at vi er home safe, i hvert fald året ud, siger Niels Glahn.