Unge får nyt tilbud: Gratis prævention og rådgivning

NOTITS | 26. DEC 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
NOTITS
26. DEC 2022 • 07:30

Bornholms Regionskommune åbner den 2. januar et nyt tilbud på Bornholm til unge i aldersgruppen 12-25 år.

I UngMod, som tilbuddet hedder, kan unge anonymt og gratis få rådgivning om køn og seksualitet samt vejledning om prævention, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

UngMod får fysisk til huse hos Ungeporten, Merkurvej 10 i Rønne, ved Campus Bornholm.

Unge mellem 12-17 år kan allerede i dag få gratis prævention på Bornholm, som led i forebyggelsen af uønskede graviditeter. Et tilbud, der har haft stor effekt, skriver kommunen. Med UngMod udvides dette tilbud til fremover at gælde alle unge i aldersgruppen 12-25 år.

– Vi håber med UngMod Bornholm at kunne tilbyde unge på øen et sundhedsfremmende tilbud, der kan understøtte de unges fysiske og mentale sundhed, blandt andet ved at styrke de unge i deres seksuelle identitetsudvikling og forebygge uønskede graviditeter og seksuelt overførte infektioner, siger Gitte Hagelskjær Svart, leder af Ungeporten.

I det nye tilbud kan unge møde op en gang om ugen uden forudgående aftale. Det er hver torsdag klokken 15-17 – første gang den 5. januar. Det er også muligt at booke en samtaletid på et andet tidspunkt. Rådgivningen i UngMod varetages af jordemoder Susanne Carlsen og sexologisk rådgiver Lena Schenk.

Det ventes, at tilbuddet udvikler sig fra at være et sted, der tilbyder rådgivning og vejledning, til i løbet af foråret at udvide med formidling af recepter til prævention og tilbud om test af kønssygdommene klamydia og gonorre.

UngMod er en del af et to-årigt projekt under Sundhedsstyrelsen, som Bornholm blev udvalgt til sammen med kommunerne Hvidovre og Esbjerg/Varde. Inspirationen til UngMod er hentet fra Sverige, hvor man i mere end 50 år har haft lignende tilbud.