Risiko for samling i Rønne får brugere op af stolen

NYHED | ABONNENT | 18. AUG 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. AUG 2022 • 15:30

Det burde kunne lade sig gøre at samle de to dele af socialpsykiatrien på Bornholm til én, uden at brugerne af psykiatrien vil mærke meget til det, står der i kommunens sparekatalog. Psykiatriens brugere er helt uenige, og de står ikke alene.

 

Brugerne af socialpsykiatrien på Bornholm vil næppe mærke noget til det, hvis man sparer 600.000 kroner ved at lægge socialpsykiatriens to afdelinger i øst og vest sammen til én socialpsykiatri.

Det vurderer kommunens Center for Psykiatri og Handicap i hvert fald i kommunalbestyrelsens første sparekatalog, der snart vil få følgeskab af endnu et.

Men det er en vurdering, som både brugerne af psykiatrien selv og andre tæt på psykiatrien på Bornholm er helt uenige i. Det viser høringssvarene om den første pulje af spareforslag.

” Vi er alvorligt bekymrede for konsekvensen af en sammenlægning af Vest og Øst med kun en ledelse placeret I Rønne. Et særligt kendetegn ved socialpsykiatrien har altid været, at lederen har været meget tæt på borgerne. Hvilket skaber sammenhæng i indsatserne og tryghed for borgerne”, skriver bestyrelsen for brugerne i socialpsykiatrien i sit høringssvar.

”For mange medlemmer vil det være angstprovokerende og opleves grænseoverskridende at skulle henvende sig til en ledelse i Rønne”, supplerer brugergruppen af socialpsykiatrien på Østbornholm.

Brugerne af socialpsykiatrien på Vestbornholm spiller ind med, at det for dem betyder meget, at lederen af socialpsykiatrien i vest ”kommer ned i caféen og drikker en kop kaffe eller blot får en snak med borgerne”

”Det vil der ikke blive tid til fremover”, fortsætter de.

” I vest vil medarbejdere og borgere skulle vænne sig til en leder, der er leder på 4-5 matrikler, og som vil være langt mindre fysisk til stede i hverdagen”, skriver brugerbestyrelsen i socialpsykiatrien.

”Det kan i værste fald skabe uro og utryghed blandt borgerne, der kan føle sig overset og sparet væk endnu en gang.”

Også andre er bekymrede

Brugerne af psykiatrien er ikke alene om at være bekymrede over, hvad der vil ske, hvis kommunens sparerunde munder ud i, at Bornholm får én samlet socialpsykiatri.

”Sværere vilkår for ledelse (giver) sværere vilkår for medarbejderne, hvilket i sidste ende rammer borgerne i form af den kvalitet, der kan udføres i praksis”, fortæller samarbejdsudvalget i kommunens Center for Psykiatri og Handicap i sit høringssvar.

Medarbejderne i socialpsykiatrien på Østbornholm minder om, at ”en meget høj procentdel” af medarbejderne i øst er ansat i flexjob med særlige skånehensyn, oig at de også derfor har brug for at have en leder tæt på sig.

”Ledelsesdelen er en væsentlig forudsætning for at vi lykkes med vores kerneopgave i forhold til målgruppen af særligt udsatte borgere”, skriver socialpsykiatriens medarbejdere på Østbornholm.