Livreddere gav førstehjælp otte gange

Livreddere gav førstehjælp otte gange
Livreddere på Balka og i Sandvig passer på badegæsterne. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NOTITS | 6. JUL 2022 • 15:32
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS
6. JUL 2022 • 15:32

I sidste uge gav livredderne i Sandvig og på Balka førstehjælp otte gange.

Sommervejret er kommet til Bornholm, og derfor har mange også valgt at tage på stranden. 

To steder på øen, i Sandvig og på Balka er det særligt trygt at bade, for her er der placeret livreddere fra Trygfondens Kystlivredning. De har været i aktion flere gange i sidste uge, oplyses det i en pressemeddelelse.

Otte gange blev der givet førstehjælp otte gange, mens der var 65 forebyggende aktioner og 536 oplysende indsatser. Der var mest at lave på Balka, hvor der var seks førstehjælpsaktioner, 48 forebyggende aktioner og 381 oplysende indsatser.

En førstehjælpsaktion er ikke nødvendigvis npget alvorligt, men kan dække over eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.

Sådan undgår man farlige situationer

Trygfonden kommer samtidig med gode råd til, hvad man som strandgæst kan gøre for at undgå farlige situationer.

– Man skal lære stranden at kende. Det betyder blandt andet, at inden man går i vandet, skal man sikre sig, at man ved, hvor man befinder sig, hvis man får brug for at tilkalde hjælp, fortæller René Højer, projektchef i TrygFonden.

Han oplyser, at mange steder langs de danske kyster og ved nedgangene til strandene står grønne redningsnummerskilte med et unikt nummer på. Hvis man oplyser det, når man ringer 1-1-2, så ved beredskabet præcis, hvor de skal sende hjælpen hen.

– Vi anbefaler altid, at man spørger de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Hvis der er livreddere på stranden, har de allerede vurderet, hvor det er bedst at bade, og markeret området med deres rød-gule flag i vandkanten. Livredderne kan også hjælpe dig med at læse måden, bølgerne slår ind på stranden på, som fortæller om vanddybde og strømforhold, siger siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Pas på bølger fra hurtigfærger

Når livredderne har rejst det gule flag i toppen af livreddertårnet, er det fordi, man skal være særlig påpasselig med at bade, og man kan altid spørge livredderen, hvad årsagen er. Hvis det røde flag er hejst, fraråder livredderne badning, og man skal blive på land.

– Er der ikke livreddere, skal du blandt andet være opmærksom på, om stranden er meget stejl, så der hurtigt bliver dybt, eller der kan være moler og høfder, som påvirker strømmen. Det kan også være relevant nogle steder at undersøge, om der passerer en hurtigfærge, der kan give store bølger.

– Al den viden, du kan få om stranden, vil hjælpe dig med at forebygge, at du bliver overrasket over forholdene i vandet, og så er det meget lettere at slappe af og nyde badeturen, siger Anders Myrhøj.