Demensramt: Lidt forståelse vil gøre en stor forskel

Demensramt: Lidt forståelse vil gøre en stor forskel
Ser du en person der bærer demenssymbolet, Husk disse tre simple råd, når du ser demenssymbolet kan du følge disse tre gode råd: 1. Tag kontakt – Smil og vær imødekommende. 2. Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen. 3. Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej.
NYHED | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 06:00

Over 800 indbyggere over 65 år på Bornholm er ramt af en demenssygdom, mener Nationalt Videncenter for Demens, og denne uge skal gøre det lettere for de demente at bevæge sig ud i dagligvarebutikkerne, og for de ansatte i butikkerne at forstå de demente kunder i butikkerne.


Blandt mennesker med demens er det mere end hver anden, der ifølge deres pårørende oplever udfordringer, når de køber ind. En ny indsats sætter i denne uge fokus på demensvenlighed i øens butikker, og de forretningsdrivende bakker op om tiltaget. Det kan nemlig være en stor opgave at bevæge sig ud at handle, når man er ramt af en demenssygdom, hvilket over 800 personer på Bornholm er, ifølge Nationalt Videncenter for Demens.

– Nogle gange går det helt fint, men andre gange bliver jeg forvirret og presset, især hvis jeg kan mærke de andre i køen bliver utålmodige. I de situationer vil en lille smule hjælp og forståelse gøre en stor forskel, siger Jeanne Granild Freytag, der har demens, ifølge en pressemeddelelse.

På Bornholm har rigtig mange butikker allerede fået informationsmateriale udleveret af frivillige fra Ældre Sagen Bornholm, og flere vil få et besøg i denne uge, fortæller Steen Sejfert Larsen fra lokalforeningen

Ældre Sagen uddeler informationsmateriale om demens og det nationale demenssymbol i flere tusinde butikker landet over, og der har været kæmpe opbakning til initiativet, der har bredt sig til 78 procent af landets kommuner.

 


Fakta

Det er femte år i træk, at Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark afholder demensuge.

Sidste år blev det nationale demenssymbol lanceret. Symbolet bliver i dag distribueret over hele landet, og det estimeres, at omkring 4000 demenssymboler i dag bliver anvendt af mennesker med demens.

 

Butikkerne bakker op

Hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer godt 1.500 selvstændige købmænd i blandet andet Rema 1000, Meny og Spar, tager man godt imod initiativet og vil gerne udbrede kendskabet til demenssymbolet, så de ansatte og kunderne kan genkende symbolet, når de møder det i butikkerne.

– Det skal være trygt at handle sine dagligvarer, og kan demenssymbolet være med til at gøre en forskel for de mennesker, der er ramt af demens og dermed gøre deres hverdag lettere og mere tryg, så bidrager vi gerne til, at omverden udviser ekstra forståelse og hensyn til de demente, siger John Wagner, der er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.

Sekretariatsleder i Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, Lone Harlev, oplever, at der er stor velvilje omkring initiativet.

– Vi ved, at netop det at mestre helt almindelige hverdagsting, som at handle ind, betyder utrolig meget for mennesker med demens og deres oplevelse af at være en del af samfundet. Derfor er vi glade for, at der er stor opbakning til indsatsen, siger hun.

Information i baglokalerne

Butikkerne modtager plakater til at hænge op i baglokalerne, og formålet er ganske enkelt, at klæde medarbejderne på med kendskab til demenssymbolet og viden om, hvad de skal gøre, når de ser det.

– Plakaterne skal hænge i butikkernes baglokaler, personalerum eller sågar på toiletdøren, så personalet ser dem hver gang de holder pause eller kommer forbi. Vi håber, at de bliver hængende i lang tid, så også nye medarbejdere kommer til at kende symbolet, siger sekretariatslederen.