25 år med parkinson på Bornholm

25 år med parkinson på Bornholm
Der blev festet til den store guldmedalje da parkinsonforeningen søndag afholdt 25 års jubilæum på Bolsterbjerg. Foto: Søren Sillehoved
NYHED | ABONNENT | 21. JUN 2022 • 06:05

Tidligere blev sygdommen parkinson betragtet som en gammelmandssygdom, som en rystesyge. Men det er meget mere end det. Søndag fejrede den lokale parkinsonforening 25 års jubilæum, hvor 46 ud af 116 medlemmer hyggede sig sammen på Bolsterbjerg.

Parkinson er en sygdom der tidligere kun ramte ældre mennesker, og hvor symptomerne var rystesyge. Sådan er det ikke længere, forklarer kredsformand for parkinsonforeningen på Bornholm, Jytte Lund.

– I dag bliver stadig flere yngre ramt af sygdommen, personer i 20'erne. Man ved stadig ikke præcis, hvorfor man får parkinson, men der er forskellige teorier. Den er som sådan ikke arvelig, men man kan være genetisk disponeret, og der er en tendens til, at mennesker der har haft tæt kontakt til kemikalier af en art, oftere får parkinson, forklarer hun.

Parkinsonforeningens bornholmerkreds blev startet den 5. maj 1997, og dermed kan den i år fejre 25 års jubilæum. På landsplan er der omkring 12.000, der er ramt af sygdommen, og foreningen på Bornholm har 116 medlemmer, hvor nogle dog er pårørende.

Mange kender ikke til parkinson

Parkinson er en sygdom, som kan ramme hvem som helst, og derfor er parkinsonforenignens strategi de kommende år, at mange flere i samfundet skal kende til sygdommen, til de der har dem, og deres livssituation.

– Parkinson er en kompleks sygdom, som både påvirker den der har sygdommen og de nærmeste pårørende. Den er fremadskridende og udvikler sig hele tiden, fortæller Jytte Lund.

– For år tilbage blev den betragtet som en gammelmandssygdom, en rystesyge. Men det er kun en meget lille del af det. Den påvirker det meste af vores krop og sind. Motorik, koncentration, stemme, søvn og på det sociale plan, siger formanden.

Der er flere typer parkinson, og derfor er det meget forskelligt, hvordan sygdommen udvikler sig hos den enkelte. Nogle bliver hårdt ramt efter få år, mens andre kan have den i mange år uden de store problemer. Men generelt er motion en vigtig ting, uanset hvor man befinder sig i sygdomsforløbet.

– I foreningen har vi flere arrangementer der indeholder motion. For ganske nylig havde vi "hold dig i form" på programmet, fordi vi ved, at en god fysisk form og kondition, er med til at man lever bedre med sygdommen, fortæller Jytte Lund.

Foreningen fejrede 25 års jubilæum på Bolsterbjerg søndag, hvor 46 ud af de 116 medlemmer deltog.