Udstilling frembringer misundelse: 'Det har været en voldsom tilbagegang'

Udstilling frembringer misundelse: 'Det har været en voldsom tilbagegang'
Tre tidligere og den nuværende formand for NH var mødt op, da der blev åbnet for jubilæumsudstillingen lørdag formiddag. Fra venstre til højre ses: René Thisen (nuværende formand), Gretha Nielsen, Anders Koefoed Larsen (som også er hovedkraften bag udstillingen) og Uffe Houmann. Foto: Jesper Gynther
NYHED | ALLINGE | ABONNENT | 12. DEC 2021 • 15:12
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ALLINGE | ABONNENT
12. DEC 2021 • 15:12

I weekenden har man kunnet se en udstilling i Bornholms Idræts- og Kulturcenter, som er lavet i forbindelse med 50 års jubilæet for NH. Udstillingen vidner om en klub, der har haft stor succes - men hvor det også er tydeligt, at storhedstiden ligger nogle år tilbage. Den nuværende formand håber på bedre tider, men erkender, at der ikke er nogen nem løsning.


Lørdag og søndag fejrede Nordbornholms Håndboldsammenslutning (NH) sit 50 års jubilæum med et års forsinkelse på grund af den første coronanedlukning. Det skete med en jubilæumsudstilling i Bornholms Idræts-og Kulturcenter, som i tekst og billeder fortæller den nordbornholmske håndboldhistorie.

Hovedkraften bag udstillingen er Anders Koefoed Larsen, som tidligere har været formand for NH, og som i dag er næstformand i Allinge-Sandvig Byforening. Han ser med glæde tilbage på NH's historie fra 1970 til 2020, hvor Tejn IF og Allinge-Sandvig Gymnastikforening samarbejdede om NH.

– Når man har arbejdet så mange år med håndbold er det svært at vælge noget frem, siger Anders Koefoed Larsen, da han bliver spurgt af Tidende, hvad han særligt husker tilbage på.

Han nævner, at det var stort, da klubbens bedste herre- og damehold for første gang kom med i danmarksturneringen, ligesom han også mindes, at han tilbage i 1970'erne var med til at bygge Nordlandshallen, som i dag hedder Bornholms Idræts- og Kulturcenter.

– Det var også specielt at spille første hjemmekamp her. Jeg har jo brugt uanede mængder timer her, siger han og fortæller, at han og holdkammeraterne i NH måtte træne i Klemenskerhallen klokken 23-24 om aftenen, indtil hallen i Allinge blev bygget.

Anders Koefoed Larsen stoppede selv med at være involveret i klubben tilbage i 1999. Det kan han måske være glad for, for tiden op til i dag har ikke været nem for klubben, som i sin storhedstid kunne tiltrække næsten et halvt tusinde tilskuere til de største kampe, og som har haft mange flere spillere og hold, end der er i dag.

En af NH's største sportslige præstationer fandt sted i 1979, da klubbens bedste herrehold mødte Saga i pokalturneringen. Her mødte næsten et halvt tusinde mennesker op i hallen, hvor de blandt andet kunne se den daværende landsholdsstjerne, Morten Stig Christensen, i aktion for Saga, som vandt komfortabelt 33-16. Foto: Jesper Gynther


Håber udviklingen kan vendes

Det er den tidligere nøglespiller på NH's succesfulde herrehold fra 1990'erne, René Thisen, der i dag er formand for NH/ASG, som klubben nu hedder, efter Tejn IF trak sig ud af samarbejdet for et par år siden. Han kan fortælle om en nutid, som slet ikke kan måle sig med den fortælling, som jubilæumsudstillingen vidner om.

– Det ser ikke så godt ud. Det foreningsliv, som er derinde (i udstillingen, red.) findes desværre ikke længere, siger han og nævner, at der i dag blot er fem hold fra klubben i den lokale turnering, mens der i storhedstiden var 14 hold. Og hvor der i gamle dage var hold tilmeldt i samtlige rækker i både drenge og piger, så er man nødt til at lave mixhold på fire af de fem nuværende hold, ellers kan man ikke stille hold.

– Det har været en voldsom tilbagegang de seneste 20 år, siger René Thisen, som mener, at tilbagegangen er sket gradvist gennem årene.

Han håber, at situationen kan vendes, for han har selv fået rigtig meget godt ud af at spille håndbold, og det mener han også, at andre kan få.

Jeg har haft så mange gode oplevelser med håndbold, og når man ser den udstilling, kan man godt blive nostalgisk og få tårer i øjnene

René Thisen, nuværende formand, NH/ASG

– Jeg har haft så mange gode oplevelser med håndbold, og når man ser den udstilling, kan man godt blive nostalgisk og få tårer i øjnene, indrømmer han.

– Jeg vil jo håbe, at dem, der kommer til klubben, vil få noget af det samme fællesskab med ture og fester. Jeg ved ikke, om udviklingen kan vendes, men vi håber det, siger han.

Klubben forsøger da også at gøre noget ved situationen. Blandt andet har man haft en aftale med den lokale fritidsklub, så børnene kunne deltage i U7-træning.

I denne weekend har man også forsøgt at lave et program fyldt med håndboldkampe i hallen, så man kunne trække folk fra hele øen til Allinge for at se på håndbold, men desværre blev en af ungdomskampene aflyst, da modstanderklubben ovrefra meldte afbud på grund coronasmitte, mens to andre ungdomskampe er blevet rykket til andre datoer.

I udstillingen kan man blandt andet læse om, da gasværket blev fjernet, og der i stedet blev bygget idrætshallen i 1975, som i dag bærer navnet Bornholms Idræts- og Kulturcenter.

 


Tidligere formænd dukkede op til udstillingen

Den tidligere NH-formand, Uffe Houmann, som også dømte håndboldkampe indtil for halvandet år siden, var mødt op for at se jubilæumsudstillingen. Foto: Jesper Gynther


Af Jesper Gynther

HÅNDBOLD

– Jeg har mange minder om NH. Det var ens liv. Jeg havde jo turneringsplanen liggende under hovedpuden!

Sådan fortæller Uffe Houmann, som er tidligere formand for NH, og som lørdag er dukket op i Bornholms Idræts- og Kulturcenter for at se jubilæumsudstillingen, der er lavet i forbindelse med håndboldklubbens 50 års jubilæum.

Uffe Houmann er oprindeligt fra Vanløse, men kom til Bornholm i 1968, da han skulle i civilforsvaret i Allinge. Og så meldte han sig ind i den lokale idrætsforening, da det er en god måde at blive en del af lokalsamfundet på, da man så lærer folk at kende, fortæller han.

Indmeldelsen førte til mange år i idrætsforeningen, hvor han undervejs også arbejdede 30 år som halinspektør i idrætshallen, der blev indviet i 1975.

– Der er jo ikke noget bedre end at have masser af unge glade mennesker i hallen, siger han, men indrømmer, at han ikke selv kommer der så meget mere, da han nu er gået på pension og i stedet passer sit barnebarn i Jylland og spiller koncerter med russisk folkemusik i København.

En anden tidligere formand, Gretha Nielsen, er også mødt op. Hun har været i klubben siden 1975 og startede med at være festudvalgsformand.

– Så jeg har stået for alt det, der har været sjovt, fortæller hun og oplyser, at hun også har trænet de fleste ungdomshold.

Hun drev i mange år et pensionat i lokalområdet, og derfor havde hun fri om vinteren, og derfor havde hun tid til at engagere sig i klubben, hvor hun i mange år også selv spillede med på dameholdet, indtil hun ikke kunne mere.

– Da jeg blev 50 år, fik jeg et æresmedlemskab i ASG og en golfkølle som gave, og så har jeg spillet golf lige siden, fortæller hun.

Der var stor interesse for udstillingen, da den åbnede lørdag formiddag. Foto: Jesper Gynther

Sørgelig udvikling

Gretha Nielsen følger dog stadig lidt med i klubbens gøren og laden, da hendes svigersøn, René Thisen, er klubbens nuværende formand.

Derfor ved hun også godt, at klubben ikke længere har lige så mange spillere og hold, som den engang havde.

– Det er sørgeligt. Men sådan er udviklingen, det ser man jo overalt, siger hun.

Også Uffe Houmann har bemærket tilbagegangen.

– Man kan altid sige, det er smaddersynd, at de ikke har samme oplevelse, som vi havde, siger han.

Gretha tror dog på, at udviklingen kan vendes.

– Børnene er der, men der mangler ledere. Det kan komme op at stå igen, hvis du finder lederne, siger hun.

Uffe Houmann er en af tre ledere i NH, som har modtaget Bornholms Tidendes Lederpris, kunne man blandt andet læse i udstillingen, som lukkede i dag klokken 15. Foto: Jesper Gynther