Professionel træner vil have flere til stævner: Det giver dig kvalitetstid med dit barn

Professionel træner vil have flere til stævner: Det giver dig kvalitetstid med dit barn
Philip Fagralid vil arbejde for, at der igen kommer en ø-holdturnering på Bornholm. Arkivfoto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 27. NOV 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. NOV 2022 • 05:30

Philip Fagralid skal de kommende år hjælpe de lokale foreninger med at få badmintonsporten til at blomstre igen. En af de ting, han har fokus på, er at få flere til at deltage i stævner og turneringer, for det giver gode oplevelser for både børn og forældre.

I næste weekend afvikles bornholmsmesterskaberne i badminton i Aakirkebyhallerne, og her skal øens unge spillere ikke holde sig tilbage fra at være med. Det mener den professionelle træner Philip Fagralid, som siden 1. oktober har været ansat af DGI Bornholms badmintonudvalg.

Han peger på, at turneringer kan give et formål med at træne, fordi man så arbejder frem mod at skulle vinde. De kan også gøre dig mere erfaren og til en bedre spiller. Men endnu vigtigere er turneringerne, fordi de kan give gode oplevelser for spillerne og deres forældre, og det er sådan set uanset, om man ender med at vinde det hele eller ej.

– Turneringerne er enormt vigtige i badminton, fordi de giver oplevelser. Jeg synes, det skønneste er, når der kommer en forælder og et barn og siger, at vi har kvalitetstid sammen, siger Philip Fagralid, som igennem mange år som træner har set forældre tage rundt i landet med deres børn for at spille, hvilket man også kan, selvom man ikke er elitespiller.

– Så har forældrene og deres børn en weekend sammen, hvor de ser Danmark og måske sover de på et hotel, som de ikke har prøvet at sove på før og får den her tid sammen, hvor man normalt måske ville bruge lørdagen hver for sig foran hver sin skærm, siger han og oplyser, at man også sagtens kan tage til udlandet, eksempelvis Sverige, og deltage i en begynderturnering.

Klubberne skal have fokus på stævner

For at spillerne får mere mulighed for at spille kampe, vil han arbejde for, at der igen kommer en ø-holdturnering, som klubberne på Bornholm kan deltage i. Derudover skal der laves flere stævner for begyndere.

– Det bliver måske ikke alle sammen klassiske stævner, men stævner på tid, for så er der flere, der kommer ud at spille, fortæller badmintonkoordinatoren.

Det er ikke Philip Fagralid selv, som skal sørge for, at spillerne deltager i stævner og turneringer. Den opgave ligger hos de forskellige klubber, og i Nexø Badminton Klub har man allerede taget handsken op.

– Vi har haft en udfordring med at få de unge børn i Nexø til at deltage i de stævner, der er, men der har vi allerede nu set en udvikling i de sidste par måneder, også fordi der er kommet mere fokus på det fra vores side af. Vi prøver at inddrage forældrene noget mere, fortæller ungdomstræner Fie Lindhardt Johannesen.

– Man kan ikke direkte sige, at det er Philips fortjeneste, men det er fortjenesten af, at der er kommet mere fokus, og vi trænere også er blevet mere opmærksomme på, at det er ikke kun er den her halvanden time om ugen, vi træner badminton, og så ses vi igen om en uge. Men at der også er noget indimellem, siger hun.

Vil forhindre at frivillige brænder sammen

Der er flere andre ting, som Philip Fagralid kommer til at arbejde videre med i sit nye arbejde. Han skal stå i spidsen for at få mere badminton ind i undervisningen på grundskolerne, og så skal han give trænerne i badmintonklubberne inspiration til, hvordan man kan lave mere varierede træningsøvelser.

Derudover skal han knække koden til, hvordan spillerne kan komme til at spille og træne mod nogle andre spillere, end de er vant til.

Jeg kunne ikke have drømt om en bedre start

– Jeg kunne ikke have drømt om en bedre start. Der er meget engagerede trænere og spillere, som helt bestemt har taget godt imod mig, fortæller han.

Det op til klubberne selv at bestemme, hvor meget de vil bruge af de ting, som Philip kommer med.

– Der er måske noget, hvor jeg rammer ved siden af, for jeg kender jo ikke børnene så godt, så det sorterer de jo bare fra. Og så kan det være, jeg kommer med noget, de godt kan bruge, siger han.

En anden opgave for ham bliver at hjælpe foreningerne med at få flere spillere samt også flere frivillige trænere og ledere.

– Der er nogle fantastiske kræfter herover i forvejen, som selvom de har en 37 timers arbejdsuge kommer over i hallen og virkelig løfter sporten. Det er så sejt. Og for, at de ikke skal brænde sammen, bliver man jo også nødt til at have nogle andre og flere kræfter. De bliver nødt til at deles om arbejdet, siger han.

Ikke være bange for at skyde løs

I Nexø Badminton Klub er man glade for, at der er kommet en professionel badmintontræner, som kan hjælpe med at udvikle sporten på Bornholm.

– Først og fremmest er det superpositivt, at der er sådan en badmintonkonsulent for at skabe noget opmærksomhed om badmintonsporten, siger Fie Lindhardt Johannesen, som også glæder sig over, at der en kyndig træner at kunne sparre med.

– Vi har jo før brugt hinanden, men han er jo professionel og kan svare på alle mulige spørgsmål og har også sit netværk bag sig, så det, tænker jeg, er en fordel for os klubber.

Umiddelbart er klubben dog ret godt kørende, mener ungdomstræneren, som peger på, at medlemstallet i Nexø har været stigende de seneste fem år.

– Men der er altid plads til flere, og det er på alle årgange, siger hun.

– Og at Philip er her, og der kommer fokus på badmintonsporten på Bornholm og i medierne, det får måske også flere til at spille badminton eller sende deres børn af sted. Det er rigtig godt med det fokus, siger Fie Lindhardt Johannesen, som glæder sig til at evaluere på projektet, når det er færdigt om tre år.

Indtil da opfordrer hun alle øens badmintonklubber til at gøre brug af badmintonkoordinatoren.

– Jeg tror, vi alle sammen skal prøve at se, hvad vi kan bruge Philip til, og så siger han nok selv fra, hvis det er uden for hans kompetenceområde. Jeg tror ikke, vi skal være bange for at skyde løs, når han er der, for det værste der kan ske er at få et nej, siger hun.