Blev smidt ud af Østre Skole – nu er han udtaget til landsholdet

Blev smidt ud af Østre Skole – nu er han udtaget til landsholdet
Rasmus Engelhardt Lemvig kan ikke længere træne i kælderen på Østre Skole, da bygningerne skal laves om til lejeboliger. Han kommer derfor til at være lidt rusten, når han i juni skal deltage i De Nordiske Mesterskaber i Norge. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 16. MAJ 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. MAJ 2022 • 05:30

Rasmus Engelhardt Lemvig er kommet på landsholdet, men har ikke noget sted at træne. Adgangen er nemlig blevet lukket til Østre Skoles kælder, som er det eneste sted på Bornholm, som er godkendt til dynamisk skydning. Han pønser dog på en løsning, så sporten kan overleve, og han kan beholde sin landsholdsplads.

På Bornholm bor en af Danmarks allerbedste skytter i disciplinen dynamisk skydning, hvor man bevæger sig rundt på en bane og skyder med en pistol efter mål, som kan være foran, til højre eller til venstre for en.

43-årige Rasmus Engelhardt Lemvig fra Rønne blev sidste år nummer tre til DM, og i marts vandt han en stor international turnering i Polen – og nu er han udtaget til landsholdet, som den 10.-12. juni deltager i De Nordiske Mesterskaber i Kongsvinger i Norge.

Rønneboen har aldrig tidligere været udtaget til landsholdet, og derfor ser han meget frem til at repræsentere Danmark, som til mesterskaberne skal konkurrere mod Norge, Sverige og Finland.

– Det er megastort at blive udtaget, siger Rasmus Engelhardt Lemvig, som på landsholdet får følgeskab af tre andre danskere.

– Vores chancer virker okay, men igen så er der jo ikke nogle, der kender banerne og forholdene derop. Det er meget afgørende, hvordan skytten reagerer. Hvis man ikke kan finde ud af at skyde i regnvejr, eller hvis det er meget koldt, så kan man få en meget dårlig placering. Så derfor er mine forventninger meget små, indtil jeg står på startlinjen derop, siger han.

Hvis man er i tvivl om, hvad dynamisk skydning er, så kan man se denne video, som er fra De Nordiske Mesterskaber i 2016, som blev afviklet i København. Video: Youtube

Fået fjernet træningsmuligheder

Der er dog også en anden grund til, at han ikke vil sætte forventninger for højt. Rasmus Engelhardt Lemvig har nemlig ikke noget sted at træne frem mod mesterskaberne, da der ikke længere er adgang til skydebanen i Østre Skoles kælder, som er det eneste sted på Bornholm, som er godkendt til dynamisk skydning.

Dynamisk skydning er en af de skydediscipliner, der vokser allermest i øjeblikket

Rasmus Engelhardt Lemvig, landsholdsskytte

Den 1. maj overlod Bornholms Regionskommune nøglerne til Østre Skole til firmaet Østre Skole ApS, som har købt bygningerne og vil lave dem om til lejeboliger. I den forbindelse blev foreningerne, som i årtier har benyttet kælderen på Østre Skole, bedt om at fjerne alle deres ting, og det gjaldt også Rønne Skytteforening, hvor Rasmus Engelhardt Lemvig de seneste år har dyrket dynamisk skydning.

– BRK har fjernet alle træningsmuligheder for mig, så jeg har desværre ikke noget sted at træne lige nu, siger han og fortæller, at han ikke har råd til at tage til København for at træne.

– Skydebaneforeningen Bornholm var utrolig behjælpelig med at finde en plads og en brugbar løsning for den kommende Bornholms Dynamiske Skytter, fortæller Rasmus Engelhardt Lemvig. Foto: Jesper Gynther

Vil stifte ny dynamisk skydeklub

Da han godt er klar over, at han ikke kan beholde sin landsholdsplads fremover, hvis han ikke har noget sted at træne, så har han nu taget initiativ til at stifte en ny skytteforening, som efter planen skal træne på en udendørs bane. Foreningen afvikler stiftende generalforsamling onsdag den 18. maj klokken 19 på Voldgade 41 i Rønne, og der er allerede flere, der har vist interesse for at være med i klubben.

Rasmus Engelhardt Lemvig har da også allerede fundet et sted, hvor foreningen muligvis kan træne. Skydebaneforeningen Bornholm har nemlig sagt god for, at den kommende forening - som får navnet Bornholms Dynamiske Skytter - kan leje og omdanne to 25 meter baner til dynamiske skydebaner på Amtsbanen, som ligger i skoven på adressen Bygaden 35, Aakirkeby. Nu mangler blot politiets sikkerhedsgodkendelse af banerne.

– Vi vil kunne skyde der i sommerhalvåret, og med godt med tøj på kan man også godt gøre det om vinteren, siger han.

Landsholdsskytten Rasmus Engelhardt Lemvig håber på, at han fremover kan dyrke dynamisk skydning på Amtsbanen ved Aakirkeby (billedet). Først skal banen dog sikkerhedsgodkendes, og derefter skal græsset udskiftes med grus. Foto: Jesper Gynther

Sundere at skyde udenfor

Faktisk kan det ende med, at det bliver lidt held i uheld, at det ikke længere er muligt at dyrke dynamisk skydning i kælderen på Østre Skole, og man i stedet må dyrke det på Amtsbanen. Dynamisk skydning dyrkes nemlig også udendørs i resten af landet, da våbene til dynamisk skydning udløser meget krudtslam, og derfor er det sundere at dyrke sporten udenfor i den friske luft.

En ulempe er dog, at der ikke er lige så gode muligheder for at komme til træning, hvis man ikke har nogen bil. Her håber Rasmus Engelhardt Lemvig, at forældre vil køre børn og unge til træning, og at forældrene også selv vil deltage, så dynamisk skydning kan blive en familieaktivitet. Den tendens ser man også i resten af landet, fortæller han.

– Dynamisk skydning er en af de skydediscipliner, der vokser allermest i øjeblikket både i forhold til aktive skytter og unge skytter, siger han og sammenligner sporten med den popularitet, som padel nyder inden for ketschersport.

– Derfor føler vi, at vi bliver nødt til at omfavne det og følge den udvikling, der er i den her sport. Man er nødt til at smede, mens stålet er varmt, siger han.

Dog forventer han ikke, at den nye træningsmulighed på Amtsbanen vil nå at være færdig, så han kan træne på den inden De Nordiske Mesterskaber.

Han fortæller desuden, at hvis man vil deltage i den stiftende generalforsamling på onsdag, så er man velkommen, da den er åben for alle, der er interesseret i at dyrke dynamisk skydning på Bornholm.

På Amtsbanen er der også baner, hvor man kan skyde med riffel. Foto: Jesper Gynther

Der er ikke omklædningsfaciliteter ved Amtsbanen, men der er et opholdsrum. Foto: Jesper Gynther