Kontaktsport for voksne må ikke rykke indenfor alligevel
Viking Rønne Håndbold er en af de klubber, som havde tænkt sig at lave træning for voksne indenfor fra i dag, men spillerne må nu vente yderligere to ugers tid. Her ses Viking Rønne Håndbold i aktion i efteråret i en kamp mod CBS Sport den 27. september. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

6. MAJ 2021 • 15:35SPORT • AF JESPER GYNTHER • GRATIS

Kontaktsport for voksne må ikke rykke indenfor alligevel

Hvis man er mellem 18 og 69 år og spiller basketball, håndbold eller andre idrætsgrene, de indebærer fysisk kontakt med hinanden, så må man væbne sig med tålmodighed, før man kan få lov at komme indenfor og træne i idrætshallerne.

Det var ellers ventet, at alle idrætsgrene kunne gå indenfor og træne fra i dag, så længe man undgik fysisk kontakt med hinanden, men det må man ikke alligevel, oplyser DIF på sin hjemmeside. 

– Som vi meldte ud tidligere på ugen, var det vores klare overbevisning, at også indendørs kontaktsport kunne genåbne – dog kun med øvelser uden kropskontakt. Myndighederne har oplyst os, at dette ikke tilfældet – kontaktsport for voksne mellem 18 og 69 år kan desværre ikke rykke træningen indendørs endnu, fortæller DIF, der ærgrer sig over beslutningen.

– Vi er virkelig kede af og frustrerede over, at meldingen betyder, at de mange foreninger med indendørs kontaktsport, som for eksempel håndbold, der havde set frem til at tage hul på idrætsfællesskabet i de vante rammer, skal vente længere endnu.

Det er forventningen, at indendørs kontaktsport bliver en del af genåbningen den 21. maj.


Liste over idrætter, der defineres som kontaktsport:

Der foreligger endnu ikke en officiel liste fra myndighederne med en klar angivelse af, hvilke idrætter, der defineres som en kontaktsport. Kulturministeriet har dog tidligere oplyst nedenstående liste, som derfor er den, DIF læner sig op ad pt.:

Basketball, boksning, brydning, ishockey, dans (pardans), indendørs fodbold og futsal, hockey, håndbold, judo, ju-jitsu, karate, kickboxing/thaiboxing, floorball, taekwondo, vandpolo, skøjteløb (pardans), kampsport i øvrigt.

 


Frustration over genåbningsforløb

Af Jesper Gynther

I DIF er der ikke stor begejstring over, at frivillige i foreningslivet skal tjekke, om klubmedlemmer kan fremvise coronapas i form af enten negativ test eller bevis på, at man er færdigvaccineret eller har været ramt af corona inden for de seneste 180 dage og nu ikke har symptomer længere. – Foreningslivet er bygget op på tillid, og der er mange, som føler det stærkt ubehageligt at skulle afkræve coronapas af andre medlemmer, mener DIF's direktør, Morten Mølholm Hansen. Foto: Jacob Jepsen

IDRÆT

En sen kontramelding om kontrol af coronapas har skabt stor frustration hos DIF og forvirring ude i klubberne. Det samme gælder reglerne om kontaktsport. Det fortæller DIF på sin hjemmeside.

Frustrationen skyldes, at der i den politiske aftale, som blev indgået natten mellem mandag og tirsdag, blev spillet ud med en model fra regeringens side, hvor foreningerne skulle lave stikprøver to gange om ugen af coronapas. Denne model meldte DIF positivt tilbage på.

Overraskelsen var derfor enorm for DIF, da der onsdag aften pludselig blev meldt en langt mere restriktiv model ud – kun få timer inden foreningerne igen kunne åbne op for idræt for voksne mellem 18 og 70 år. Nu skal trænere kontrollere coronapas for deres spillere, og desuden skal klubberne lave stikprøvekontrol hver dag, når der er medlemmer, som træner for sig selv.

– Det kom fuldstændig bag på mig, for der var lagt op til en fornuftig model, som respekterede de særlige udfordringer, som de frivillige foreninger har i forhold til kontrol af coronapas. Pludselig blev vi præsenteret for en hel anden model to minutter i lukketid. Det er en model, som slet ikke lever op til de intentioner, som fremgik af den politiske aftale. Det, synes jeg, er helt urimeligt over for de frivillige ude i foreningsidrætten. Derfor kommer vi til at kontakte partilederne for at give udtryk for vores store utilfredshed med forløbet, siger DIF’s direktør, Morten Mølholm Hansen.

Han understreger, at kontrol af coronapas er en kæmpe udfordring i de frivillige foreningsliv.

– For det første er foreningslivet bygget op på tillid, og der er mange, som føler det stærkt ubehageligt at skulle afkræve coronapas af andre medlemmer. For det andet, så foregår der masser af aktivitet, hvor medlemmer bare lukker sig selv ind og dyrker deres idræt på egen hånd. Det er en stor opgave at pålægge de få frivillige kræfter, at de pludselig skal agere coronakontrollanter i tide og utide, fortæller DIF-direktøren.

Kontaktidræt blev forbudt adgang

Ordningen om coronapas var ikke den eneste skuffelse, der fulgte i kølvandet på den politiske aftale. Der blev meget overraskende ikke åbnet op for indendørs kontaktidræt i aldersgruppen 18-70.

I DIF var opfattelsen, at det betød, at idrætter som eksempelvis håndbold godt kunne dyrke deres idræt fra torsdag, så længe de lavede træningsøvelser, der ikke indebar kropskontakt. Dette blev også meldt ud til klubberne, men så kom der en melding om, at en lang række idrætter, som er defineret som kontaktidrætter, ikke må komme ind i hallen under nogen omstændigheder.

– Jeg kan ikke få øje på logikken i, at man ikke må dyrke motion, hvor man ikke har kropskontakt. Vi danskere trænger til at få rørt os, og de hårdt prøvede foreninger trænger til at se deres medlemmer, inden vinteridrætterne om et øjeblik lukker ned for denne sæson. Jeg er meget trist på vegne af de frivillige og de mange idrætsudøvere, der stod på spring til at komme i gang igen, siger Morten Mølholm Hansen.

Han pointerer, at der stadig er mange uafklarede spørgsmål, som skal afklares med Kulturministeriet, men at DIF trods skuffelserne arbejder konstruktiv for at finde løsninger.

– Vi må få det bedste ud af situationen, og jeg håber virkelig ikke de frivillige og medlemmerne giver op. Vi har i dag været i konstruktiv dialog med KL om håndtering af kontrol af coronapas, og så håber vi, at idrætten kommer stærkt igen om 14 dage. Her får den resterende del idrætten ifølge genåbningsaftalen lov til at komme i gang.
SENESTE NYHEDER

13. JUN 2021 • 10:48 • GRATIS
Livsmening opstår i samspil med andre
13. JUN 2021 • 08:15 • GRATIS
Spirituskørsel i Poulsker
13. JUN 2021 • 05:56
10 boliger har skiftet ejer

MEST LÆSTE SPORT

Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Nanna Krogh (konstitueret chefredaktør)
nk@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.