Kendt fodboldekspert: 'Måske skal Bornholm ikke hænge sammen med resten af fodbolddanmark'

Kendt fodboldekspert: 'Måske skal Bornholm ikke hænge sammen med resten af fodbolddanmark'
KAMPDAG er en bog om dansk fodbold, som udkommer den 6. september, og siderne om bornholmsk fodbold er faktisk et af de kapitler, som forfatteren Morten Bruun holder mest af, fortæller han til Bornholms Tidende. Pressefoto: Rasmus Schou
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT | 5. SEP 2021 • 18:31
Jesper Gynther
Journalist
FODBOLD | BORNHOLM | ABONNENT
5. SEP 2021 • 18:31

I den kommende bog KAMPDAG har den tidligere professionelle fodboldspiller og nuværende fodboldkommentator, Morten Bruun, dedikeret et kapitel til bornholmsk fodbold. Morten Bruun besøgte Bornholm tidligere på året og talte med flere klubfolk fra hele øen, og på baggrund af de samtaler kommer han ind på nogle af de specielle udfordringer, der findes for de bornholmske fodboldklubber.

– Jeg holder selv meget af kapitlet om Bornholm og syntes, det var sjovt at lave, fordi jeg vidste heller ikke så meget om bornholmsk fodbold, siger han til Bornholms Tidende.

Han vidste dog godt, at Bornholm aldrig har haft et hold i den bedste række.

– Men det betyder jo ikke, at fodbolden ikke har haft en kraft på Bornholm. Snarere tværtimod vil jeg jo sige. Det er jo et af de områder, hvor der i virkeligheden er mest at fortælle fra, synes jeg, siger han og peger blandt andet på det anspændte forhold, der altid har været mellem rønneklubberne RIK og Viking.

Blev overrasket

Fordi Bornholm er en ø, som ligger et stykke væk fra resten af Danmark, giver det nogle helt specielle udfordringer for de bornholmske fodboldklubber – og nogle af udfordringerne er kommet bag på ham, indrømmer han og peger på, at der ikke længere er det samme antal soldater, som skal til Bornholm, og at antallet af bornholmske mænd med alderen til seniorfodbold faldt med hele 33 procent fra 1993 til 2005.

– Det er jo klart, at det skal jo simpelthen smitte af på øens fodboldklubber, hvis der ikke er så mange unge mænd tilbage på øen, og det havde jeg ikke tænkt over, siger han.

Derudover havde han heller ikke for alvor tænkt over dilemmaet: Skal man bruge de spillere, som bor i København, men som ikke rigtig kan træne med?

– Hvad skal man så vælge? Skal man vælge de spillere, der er de dygtigste spillere, hvis de bor i København og ikke kan træne, eller skal man vælge de næstbedste spillere, som bor på øen, og som troligt træner hver eneste tirsdag og torsdag?, spørger han og tilføjer:

– Der er en del specielle ting, der gør sig gældende omkring Bornholms fodbold, og det er jo også derfor, at en mand som Allan Kuhn ender med at sige, at hvis jeg skal videre med min egen karriere – først spillerkarriere og siden trænerkarriere – så er jeg altså nødt til at rejse fra øen, siger Morten Bruun, som var på Bornholm i 30 timer i foråret, da han indsamlede research til sin bog.

 


Uddrag fra kapitlet om bornholmsk fodbold

Der er små 40.000 indbyggere på Bornholm. Så det er svært at skabe et slagkraftigt fodboldhold, hvis kræfterne ikke forenes. Der bor næsten 14.000 mennesker i Rønne, 3.600 i Nexø, 2.100 i Aakirkeby, 1.600 i Hasle, 1.500 i Allinge-Sandvig og 1.100 i Svaneke. De øvrige er landsbyer med under 1.000 indbyggere.

Rønne har altså en vis størrelse, men her skal du vide, at der findes hele tre klubber, som historisk set har bekriget hinanden. Rønne IK, Viking Fodbold og Knudsker IF. En af dem, der har oplevet mistroen på sin egen krop, er Allan Kuhn. Han er født i Rønne og har fået sin fodboldopdragelse i Rønne IK, som bornholmerne aldrig kalder andet end RIK.

”Min far, Rudi, har spillet på RIK’s førstehold. Så her skulle min bror, Hasse, og jeg også spille. Ingen diskussion. Og vi fik at vide, at vi skulle følge stien rundt om stadion, så vi ikke gik forbi Vikings klubhus. RIK’ere gik altid bagom. Sådan var det”, fortæller den 53-årige Allan Kuhn. Han er et af de største fodboldnavne i bornholmsk fodboldhistorie.

Det er først, da jeg selv kommer til Rønne, at jeg kan se, hvad Allan mener. Når du står uden for klubbernes fælles stadion, Rønne Stadion Nord, og skal over i Rønne IK’s klubhus, kan du enten gå den korte vej omkring Vikings klubhus eller den lange vej venstre om stadion. Jeg tager turen i Allan Kuhns fodspor, mens jeg smiler for mig selv.

 

Gruer for fremtiden

I kapitlet om Bornholm ser Morten Bruun også tilbage i tiden og nævner, hvilke store præstationer bornholmske hold har formået at lave. Her bliver det tydeligt, at bornholmsk fodbold nok har toppet for nogle årtier siden, og det mener Morten Bruun da også selv.

Hvis du skulle komme med en vurdering af fremtiden for bornholmsk fodbold, hvad tænker du så, at man kan se frem til herover?

– Jeg tænker, at et bornholmsk hold maksimalt kan komme op i den nuværende 3. division, siger han.

– Og når jeg så snakker med folkene ovre hos jer, både dem i RIK og dem i Viking og dem jeg i det hele taget møder, så er spørgsmålet jo, om bornholmsk fodbold i virkeligheden har så meget ud af at hænge sammen med resten af Danmark, for jeg ved jo, at Viking frabad sig at rykke op i Københavnsserien her i sommer, og det er jo et tegn på, at man skal spørge sig selv: Skal vi i virkeligheden hænge sammen med resten af Danmark?

– Og nogle ville sige, at det skal vi 100 procent sikkert. Det vil de sige i RIK, og det tror jeg også, de ville sige i Nexø (NB Bornholm). Men Vikings skæbne, hvis man kan kalde det sådan, og ageren i det her, er jo et udtryk for, at det er nødvendigt at stille sig det spørgsmål. RIK deltog jo heller ikke i pokalturneringen i forrige sæson, fordi de ikke syntes, at det sportsligt gav mening at spille mod B93.

– Så skal man blive ved i bornholmsk fodbold at bruge ressourcerne på at hænge sammen med resten af Danmarks fodboldpyramide, eller skal man i virkeligheden bare sige, at nu laver vi Bornholmsserien, og så kårer vi bornholmsmesteren hvert år, og så er det det? Det spørgsmål stiller jeg mig selv efter at have været derover, for der er simpelthen ikke grobund for det, man ville kalde decideret elitefodbold, og dermed mener jeg fuldtidskontrakter. Og der er vel dårligt nok grobund for kontraktfodbold i det hele taget, siger han.

Morten Bruun fortæller blandt andet i bogen KAMPDAG, at han tilbage i 1990'erne takkede nej til at deltage i en opvisningskamp på Bornholm, hvor EM-heltene fra 1992 skulle spille. Han var selv en del af EM-guldholdet, men følte på daværende tidspunkt sig ikke som en integreret del af triumfen på grund af manglende spilletid i turneringen. Morten Bruun ses her på Nexø Stadion under hans besøg på Bornholm tidligere på året. Foto: Jakob Nørmark

Viking er ikke idioter

Ja, og der er nok nogle klubber, der spørger sig selv nu, om de skal gå efter at vinde Bornholmsserien, fordi så risikerer de den samme tur som Viking?

– Jamen, det kan jeg da godt forstå, og det er også derfor, at jeg siger, som jeg siger. Det er jo ikke, fordi de er idioter i Viking overhovedet.

– Jeg er jo ikke glad for, at det er gået, som det er gået, men jeg er jo glad for, at jeg har den der samtale med Søren Folkman (fra Viking, red.) med i min fortælling, fordi han har jo i virkeligheden allerede forudset, hvad der vil ske, siger han og henviser til, at Folkman i bogen fortæller om de overvejelser, Viking har om at takke nej til oprykning.

– Hvis du bare spiller fodbold som din fritidsbeskæftigelse og hygger dig med det, hvor attraktivt synes du så, at det er hver anden weekend at tage over til København og tabe 8-0 og bruge hele din lørdag på det?

– Det er jo et helt reelt dilemma, og jeg synes, det er en hård straf af Viking, og jeg synes, det er et udtryk for manglende forståelse for bornholmsk fodbold. Der er forskel på klubber fra Jylland og Sjælland og så fra Bornholm, og jeg kan ikke forstå, hvorfor Viking absolut skulle have det ekstra gok i nødden, at de ligefrem skulle tvangsnedrykkes til Serie 1.

Tror du, vi kan se frem til en afslutning på denne sæson, hvor holdene i Bornholmsserien forsøger at tabe med vilje, så de ikke bliver mestre, fordi de gerne vil undgå at rykke op i Københavnsserien eller blive tvangsnedrykket?

– Ja, lige nøjagtig. Man kan godt forestille sig de tre sidste spillerunder, hvor der er fem hold, der hver især forsøger at undgå at vinde kampene. Det er jo noget underligt noget, siger forfatteren bag KAMPDAG, som udkommer den 6. september.

 


Svar fra DBU Bornholm om Viking-gate

Historien om DBU Bornholms beslutning om at sende Viking ned i Serie 1, fordi klubben som vinder af Bornholmsserien ikke ønskede at rykke op i Københavnsserien, er nået vidt omkring. Blandt andet har Morten Bruun hørt om sagen, hvilket kan læses i dagens avis.

Nu er DBU Bornholm kommet med en udtalelse til Bornholms Tidende. DBU Bornholms formand, Lars Albæk, udtaler følgende:

– Vi har en appelsag i gang, hvor Viking er den ene part, og DBU Bornholm er den anden part, og så længe den ikke er afgjort, ønsker DBU Bornholm ikke at udtale sig om sagen til pressen.

– Appelinstansen har taget sagen op, og den er under behandling, og vi skal drøfte sagen igen på lørdag i DBU Bornholms bestyrelse, hvor vi har møde, for appelinstansen har bedt os om at komme med en redegørelse for, hvorfor vi har truffet de beslutninger, vi har, fortæller Lars Albæk.

 

Hvorfor var det vigtigt, at også mindre steder som Bornholm skulle nævnes i din bog?

– Det er jo et af sigterne ved bogen, at det skulle være andet og mere end en bog om de absolut største klubber. For de største klubber har jo også "bare" deres lokalområde, og så har de så en større bevågenhed tilmed også.

– Men hvis man skal kunne levere en bog med undertitlen "turen går til dansk fodbold", så er jeg også nødt til at komme ud i de områder, som måske ikke nødvendigvis har haft et hold i Superligaen eller dengang den bedste række hed 1. division.

– Og der er Bornholm jo ét af de områder, Lolland er ét af dem, Sydfyn, Thy, det er sådan de områder, hvor jeg har lavet kapitler fra, uden at de på noget tidspunkt har haft et hold i den bedste række.

 


KAMPDAG

Den 6. september udkommer bogen KAMPDAG, der er den tidligere professionelle fodboldspiller og nu fodboldekspert og -kommentator Morten Bruuns personlige fortælling om de 43 mest betydningsfulde fodboldklubber i Danmark.

Morten Bruun har talt med en række nøglepersoner i klubberne og delt rundhåndet ud af historisk viden og sine egne anekdoter. Alt sammen i jagten på klubbernes lokale identitet. Forskellene er større, end man skulle tro, men der er også fællestræk: Ambitioner, handlekraft, håb, drømme og stolthed.

– Også i dansk fodbold skal vi sørge for at fortælle vores historie. Hvad enten det handler om store kampe i Champions League eller om en sejr i et bunddrama, der betød, at den frygtede nedrykning til Danmarksserien blev undgået, fortæller Morten Bruun.