Inviterede til åbent hus - men kun én dukkede op

Inviterede til åbent hus - men kun én dukkede op
Formand Peter Høst håber, at Nexø Billard Klub kan tiltrække nogle yngre medlemmer, for i øjeblikket er det yngste medlem i 40'erne. Foto: Jesper Gynther
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 21. NOV 2021 • 17:03
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
21. NOV 2021 • 17:03

Billardsporten på Bornholm mangler medlemmer - især de yngre af slagsen. Derfor havde Nexø Billard Klub inviteret til åbent hus lørdag formiddag. Det gik dog ikke helt, som man havde håbet på, for blot en enkelt gæst dukkede op. Men klubben giver ikke op af den grund, for billard har meget at byde på, fortæller formanden.

Tanken var god. Man ville gerne vise en masse nye, hvordan man spiller billard, så der måske kunne komme et nyt medlem i klubben. Men desværre kom der ikke meget ud af de gode tanker, da Nexø Billard Klub lørdag formiddag holdt åbent hus, for blot en enkelt gæst dukkede op, og han er allerede medlem af en anden billardklub.

Men klubben giver ikke op, for det er absolut nødvendigt, at der bliver fundet nogle nye medlemmer, fortæller formand Peter Høst.

– Det trækker desværre i den forkerte vej, og det er også derfor, at vi laver et åbent hus-arrangement, siger han med henvisning til, at tal fra DIF og DGI viser, at billardsporten er en af de 10 sportsgrene på Bornholm, som har oplevet størst tilbagegang i antallet af medlemmer de seneste år. I 2018 var der således 171 medlemmer i de bornholmske billardklubber, mens tallet faldt til 145 i 2020.

I Nexø har man dog fået fem nye medlemmer siden juni, så man nu er omkring 40 medlemmer. Men det store problem er, at det yngste medlem er i 40'erne, og derfor vil klubben gerne have nogle medlemmer, der er mellem 18 og 20 år.

– Hvis vi får det, så vil vi også gerne støtte dem med træning, siger Peter Høst.

Han fortæller dog, at det er svært at tiltrække spillere i den aldersklasse. Klubben har allerede forsøgt sig med et samarbejde med Paradisbakkeskolen, hvor eleverne kunne komme over i billardklubben og spille i en times tid om ugen, men det affødte ikke nogen indmeldelser.

– Det er en udfordring, for mange unge dyrker noget andet eller sidder foran computeren, og derudover kan det også være svært for dem at komme ind i det sociale fællesskab, der er i klubben, fordi vores medlemmer er noget ældre end dem, siger han.

Udover Peter Høst var to andre klubmedlemmer dukket op. Her ses Bernt Andersen, som også er sekretær i klubbens bestyrelse. Foto: Jesper Gynther

En sport med geometri og matematik

Han mener dog, at de unge kan få meget ud af at dyrke sporten.

– Det er en fascinerende sport, siger Peter Høst.

– Der er meget geometri og matematik i sporten, og man kan altid forbedre sig og blive bedre til at finde den rigtige stødkraft og til at skrue kuglerne. Det var alt sammen noget, jeg ikke vidste, da jeg selv startede til det, siger han.

Og hvis man er ældre, så kan sporten være en måde at få nye venner på, siger han.

– Man kan møde en masse mennesker både her i klubben og på øen. Det sociale aspekt er vigtigt, understreger han og fortæller, at der den sidste søndag i hver måned spilles en lynturnering internt i klubben, hvor man typisk spiller om vin til de fire bedste, og det er en af de meget populære aktiviteter blandt medlemmerne.

Derudover spilles der klubmesterskaber i foråret, når sæsonen går på hæld, og i løbet af sæsonen spilles der kampe mod tre af de andre klubber på øen. Pensionisterne spiller om formiddagen og resten om aftenen.

Nexø Billard Klub har tre borde, hvor man kan spille forskellige keglespil, inklusive snooker og carambole. Man kan dog ikke spille pool. Foto: Jesper Gynther

Måske åbent hus igen

Selvom der ikke var mange, der dukkede op til åbent hus, så vil formanden ikke afvise at forsøge at lave det igen. Men det bliver måske først, når næste sæson starter op til efteråret 2022.

For de nuværende medlemmer kan man i stedet glæde sig til den 7. december, for der er der julefrokost i klubben, og sidst i december afvikles en stor nytårsturnering med spisning og præmier - hvis ellers ikke det bliver aflyst på grund af corona, fortæller Peter Høst.


Jens Kjøller, gæst til åbent hus:

– Jeg spiller normalt for sjov i Svaneke Billardklub. Jeg havde set indbydelsen i Svanekebladet, og så tænkte jeg, at jeg ville over for at se, om jeg kunne lære lidt nyt.

Hvorfor spiller du billard?

– På grund af hyggen ved det, at man kan smalltalke lidt, mens man spiller. Jeg har spillet det i et års tid.