Idrætsforeninger opfordres til at lave rygepolitik: 'Forældre skal ikke ryge, når de ser deres børn dyrke sport'

Idrætsforeninger opfordres til at lave rygepolitik: 'Forældre skal ikke ryge, når de ser deres børn dyrke sport'
Rygning skal ikke foregå, når der bliver dyrket idræt i foreningerne – hverken indendørs eller udendørs – mener DGI Bornholm. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
IDRÆT/SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 1. JUL 2021 • 08:03
Jesper Gynther
Journalist
IDRÆT/SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
1. JUL 2021 • 08:03

For et par uger siden blev DGI Bornholms årsmøde afviklet, og her opfordrede formand Ole Dreyer øens idrætsforeninger til at indføre en rygepolitik. DGI Bornholm ser nemlig gerne, at hverken spillere, trænere, ledere, forældre eller andre tilskuere ryger, når der bliver dyrket idræt i foreningerne.

Rygning er i forvejen ulovligt indendørs langt de fleste steder, men rygeforbuddet skal også gælde, når der bliver dyrket idræt udenfor, mener DGI Bornholm, som derfor gerne ser, at idrætsforeningerne begynder at opfordre rygere til at pakke smøgen væk.

– Vi skal heller ikke gøre problemet større end det er, for det er jo ikke alle, der ryger. Men vi kunne godt tænke os, at man blev lidt mere bevidst om ikke at ryge i en idrætsforening, mens man er der, siger Ole Dreyer, der i første omgang mener, at idrætsforeningerne skal bede trænere og ledere om ikke at ryge, mens de underviser små børn.

– Instruktørerne er forbilleder for de små børn, der dyrker idræt, så vi synes ikke, at det giver god mening, at en træner står på sidelinjen med en cigaret i munden samtidigt med, at han eller hun instruerer nogle unge mennesker i at spille eksempelvis fodbold, siger Ole Dreyer.

Jeg tror ikke, det er nogen let opgave, for hvis der står en fuldvoksen mand med en cigaret i munden, så er der jo nok ikke en træner, der kan gå hen og sige, at du skal slukke smøgen, ellers bliver du nødt til at gå

Han tilføjer:

– Men vi vil også gerne taget skridtet videre og opfordre til, at når mor eller far står ude på sidelinjen, så ryger de jo så selvfølgelig heller ikke.

– Det handler om, at vi går ind for at børn, som ikke selv har taget stilling til noget, skal kunne leve et røgfrit liv i en idrætsforening. Det er det, vi signalerer, når vi siger, at vi ikke synes, det er en god ide, at du ryger, når du dyrker idræt eller ser idræt, siger han og sammenligner det med, at også mange arbejdspladser af sundhedsmæssige årsager er begyndt at indføre rygepolitik, så man slet ikke må ryge i arbejdstiden længere.

– Og så synes vi jo også, at hvis du kan gå en hel dag uden at ryge på arbejdet, så kunne du måske også undgå at ryge, når du ser din lille dreng eller pige spille fodbold i en time, fortæller han.

Ikke en let opgave

DGI Bornholm står ikke alene med ønsket om, at idrætsforeninger skal være røgfrie både indenfor og udenfor. Hovedorganisationen DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) er for flere år siden gået sammen om at opfordre idrætsforeningerne om at indføre en rygepolitik, og det er derfor heller ikke første gang, at Ole Dreyer nævner emnet i sin årsberetning.

Umiddelbart er der dog ikke mange foreninger, der har givet sig i kast med det. På årsmådet spurgte Bornholms Tidende forsamlingen, om der var nogle af de fremmødte foreninger, der havde forsøgt sig med at lave en rygepolitik, og svaret var en larmende tavshed.

Ole Dreyer indrømmer da også, at det kan være svært for foreninger at gå i gang med at opfordre folk til ikke at ryge, for det er jo ikke ulovligt at ryge udenfor på offentlige områder, som lovgivningen er i dag.

– Jeg tror ikke, det er nogen let opgave, for hvis der står en fuldvoksen mand med en cigaret i munden, så er der jo nok ikke en træner, der kan gå hen og sige, at du skal slukke smøgen, ellers bliver du nødt til at gå. Det tror jeg ikke. Og det kan man jo heller ikke forlange, siger Ole Dreyer, som derfor opfordrer til, at man i stedet for at henvende sig direkte til rygeren, så kan foreningerne i stedet gøre opmærksom på rygepolitikken på deres respektive hjemmesider.

– Jeg tror, oplysning kan gøre en forskel, siger DGI Bornholm-formanden.

Er der lavet plakater og andet, som klubberne kan hænge op?

– Det vil jeg skrive bag øret, hvis ikke det er lavet, for det er jo ikke noget nyt det her. Men det vil jeg da undersøge, om man skulle lave sådan nogle små plakater og eventuelt foldere, som folk kunne tage hjem, hvor der er skrevet fem eller syv punkter på.


Idrætsforeninger: Der er ikke behov for rygepolitik

Arne Mikkelsen (røde bukser) fra Viking Petanque frygter, at et rygeforbud kan betyde medlemsflugt. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Af Jesper Gynther

IDRÆT/SUNDHED

DGI Bornholm ser gerne, at øens idrætsforeninger indfører en rygepolitik, som går ud på, at man skal opfordre spillere, trænere, ledere, forældre og andre tilskuere til at pakke smøgen væk, når der bliver dyrket idræt. Men det er der ikke mange idrætsforeninger, som har givet sig i kast med, og faktisk mener flere idrætsforeninger, at det slet ikke er nødvendigt at lave en rygepolitik.

I Bornholms Cycle Club (BCC) oplever man eksempelvis ikke, at rygning er noget problem. De få rygere, der er, ryger nemlig ikke i forbindelse med træningerne.

– Der er jo ingen, der ryger hos os, fordi når vi er ude at cykle, så er vi ude at cykle, siger Nina Gjettermann, der er formand for BCC.

Hun kan dog ikke garantere, at der ikke er nogen ryttere, der ryger en smøg, når klubben afvikler cykelløb som eksempelvis Bornfondo, ligesom hun heller ikke kan garantere, at der ikke er nogen tilskuere, som også puster røg.

– Det er ikke noget, jeg har bidt mærke i, men det er klart, at der er nok nogle tilskuere, der står og ryger engang imellem. Men det er jo ikke noget, vi kan gå ind og sige, at det må de ikke, siger hun.

Er det praktisk muligt at kontrollere, om folk ryger, når jeres løb strækker sig over så mange kilometers strækning?

– Nej, og det ønsker jeg egentlig heller ikke, for jeg synes lidt, det er folks private sag, om de ryger, og når det så foregår udenfor, og så længe det ikke ligefrem er i målområdet, hvor der er mange folk samlet, så synes jeg ikke, at det er noget, der er et problem. For vi er jo udenfor og er i naturen, siger Nina Gjettermann, som heller ikke ønsker at hænge plakater op, som opfordrer til, at man dropper smøgen.

– Det synes jeg ikke, der er behov for os os. Slet ikke. Det er at nævne noget, der ikke er et problem, siger hun.

– Jeg vil heller ikke gå ind og blande mig i det, for jeg synes, det er en privat sag, om man ryger eller ej. Det er ikke noget, vi skal gå ind som klub. Det var noget andet, hvis vi var indenfor, og der var problemer med at forældre røg, mens børn stod og så på, så havde jeg måske nævnt det. Men det er ikke tilfældet, siger hun.

Forbud kan skræmme medlemmer væk

I andre idrætsforeninger er der dog en del flere rygere, eksempelvis i Viking Petanque. Men her er rygerne gode til at gå væk fra ikke-rygerne, når de skal have røg i lungerne, fortæller formand Arne Mikkelsen, som derfor heller ikke ser rygning som noget større problem for idrætsforeningen.

– Vi ryger ikke, når vi spiller, og når vi sidder henne under halvtaget, så trækker dem, der ryger, væk. Så det har ikke været nødvendigt at lave en politik for det, synes vi, siger han.

Arne Mikkelsen tror desuden, at det kan være svært helt at forbyde rygning, da det kan skræmme nogle af medlemmerne væk.

– Vi har mange ældre, der spiller petanque, og de har måske røget, siden de var 20 år, og så er det svært at ændre på. Jeg tror nærmest, det kan være, de stopper med at dyrke det smule idræt, som de går til, hvis man laver sådan en rygepolitik.

– Men selvfølgelig er der da noget sund fornuft i det, og vi vil da også overveje det og tænke lidt over det, siger han og afviser derfor heller ikke, at der kan blive hængt plakater op, som opfordrer medlemmerne til at droppe smøgen, når der er træning og kamp.

Hvis foreningen ender med at lave en rygepolitik, vil formanden heller ikke have noget imod at gå hen til en, der ryger, og bede vedkommende om at slukke for smøgen.

– Jeg tror ikke, det vil blive svært for mig at gå over og sige det, men det kunne måske være svært at få medlemmet til at rette sig efter det. Det er jo ikke ulovligt at ryge udenfor. Så fornuftig hensynstagen, tror jeg, er det bedste, siger han.

Undtagelsen

En af de få idrætsforeninger, som rent faktisk har forsøgt sig med en rygepolitik, som også gælder udendørsområder, er Viking Fodbold. Det fortæller Kim Andersen, der er bestyrelsesmedlem i klubben med ansvar for ungdomsafdelingen.

– Der er som sådan ikke et rygeforbud udenfor, men vi ser helst ikke, at folk står og ryger. Det ser ikke godt ud, siger han.

Dog har klubben ikke tænkt sig at gå hen til forældre og bede dem om at slukke smøgen, men klubben anbefaler, at man ikke står og ryger, og det vil blive påtalt, hvis en fra klubben står på idrætsanlægget og ryger en smøg, forklarer han.

– Hvis vi har ungdomstrænere, der står og ryger, så vil vi på en stille og rolig måde tage en snak med vedkommende og bede ham om at vente med at ryge, til han kommer hjem. Men mig bekendt har vi ikke nogen ungdomstrænere, der ryger, siger han.

Han ved dog, at der er nogle af ungdomsspillerne i klubben, der ryger, og her har han selv fortalt dem, at de ikke må ryge, når de er til træning eller kamp.

– Jeg træner selv U17, og der er jo drenge, der ryger. Der har jeg også sagt til dem, at jeg bestemmer ikke, om I skal ryge, men jeg synes, det er en rigtig dårlig ide, og at jeg ikke vil se nogen af mine spillere, der står og ryger på stadion. Det må de vente med, til de kommer uden for stadion, siger Kim Andersen.

Generelt er der dog ikke særlig mange rygere, som spiller fodbold, fortæller DBU Bornholms administrationschef, Morten Blem. Derfor så han også hellere, at fodboldklubberne brugte kræfterne på noget andet end at holde øje med, om der er nogle, der puster røg.

– Det er en smuk tanke, men jeg vil hellere bruge tid på at få 500 nye til at spille fodbold, end jeg vil løbe rundt og slå folk i hovedet, fordi de har en cigaret i munden, siger han og tilføjer:

– Jeg vil hellere opfordre dem til at dyrke idræt, og så kan DGI tage teten på det andet. Jeg kan slet ikke se problemet. Hvis der var mange, der røg, så kunne jeg godt se problemet, men hvis DGI kom lidt ud i klubberne, så havde de også opdaget, at der ikke var mange, der røg.