Fik bypassoperation i maj. Tre måneder senere vandt han VM-medalje

Fik bypassoperation i maj. Tre måneder senere vandt han VM-medalje
Graham Cain begyndte at dyrke racketlon i 2012, og samme år vandt han verdensmesterskabet for spillere over 60 år. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 20. NOV 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. NOV 2022 • 05:30

70-årige Graham Cain fra Aakirkeby gennemgik i maj en bypassoperation, men nægter at lade hjerteproblemerne begrænse sit liv. Allerede i august var han frisk nok til at deltage i verdensmesterskaberne i racketlon.

Graham Cain har altid været bidt af sport.

Da han voksede op i England, spillede han tennis om sommeren og badminton om vinteren, og det fortsatte han med, da han i 1990 flyttede til Bornholm for at bo sammen med sin bornholmske hustru, Else.

I 2012 prøvede han for første gang kræfter med racketlon, hvor man dyster i fire forskellige ketchersportsgrene: bordtennis, squash, badminton og tennis. Den alsidige idrætsgren havde han talent for, og allerede samme år formåede han at vinde verdensmesterskaberne for spillere over 60 år efter undervejs at have besejret den regerende mester.

– Jeg tænkte wow, det her er en fantastisk sport, fortæller Graham.

Vandt VM efter ballonudvidelse

I 2016 genvandt han VM-titlen, og det var bemærkelsesværdigt, for tidligere på året havde han fået sit livs første hjerteanfald.

Det skete under de danske mesterskaber i badminton, hvor han om formiddagen havde spillet to kampe og vundet dem begge. Den ene kamp var nem, mens den anden var meget hård.

– Efter den kamp blev jeg kold og kunne ikke få varmen, fortæller han.

Lidt over en time senere spillede han en doublekamp, hvilket blev hans sidste kamp i turneringen.

– Efter kampen kunne folk se, at der var noget galt og ringede 112, fortæller Graham, som blev fragtet i en ambulance fra spillestedet i Vejen til Esbjerg Hospital, hvor de lavede tests på ham.

Hvis du ikke lever dit liv,
som du vil,
hvad er det så for et liv?

Næste dag blev han kørt til Odense Hospital, hvor det blev konstateret, at han havde en forsnævring af blodårene, og derfor skulle have en ballonudvidelse. Operationen tog en time, og der skulle laves 20 sting, men der gik ikke lang tid, før han var ovenpå igen.

Inden for tre uger var han 100 procent som før og kunne fortsætte med at træne, og som nævnt formåede han senere på året at vinde VM.

– Det var en fantastisk ting at gøre og en af mine bedste oplevelser, også fordi det var mit sidste år i 60+, siger han.

Hjerteanfald på vandretur

De seneste par år har Graham tilføjet flere VM-medaljer i racketlon til samlingen, men han er usikker på, om han nogensinde kommer til at blive verdensmester igen.

Tidligere på året blev han nemlig ramt af endnu et hjerteanfald. Det skete den 26. april, da han var alene på vandretur i den nordlige del af Wales. Da han var nået trefjerdedele af vejen over et bjerg, måtte han stoppe op og vende om.

– Jeg vidste noget var galt, da jeg gik ned igen, siger han og oplyser, at han på vejen tilbage mødte nogle folk, som fik fat i en ambulance, som kørte ham til et hospital i nærheden.

Den 9. maj blev han opereret, og det var en noget større operation end den, han havde prøvet før. Han skulle nemlig have en firedobbelt bypassoperation, hvor lægerne skærer hele brystbenet op, så de kan lave en omkørsel af blodet uden om det forsnævrede sted på kranspulsåren.

Men heller ikke denne gang tog det modet fra ham. Genoptræningen gik rigtig hurtigt, og det mener lægerne skyldes, at han har været aktiv i hele sit liv.

– Da jeg lavede hjertetræning, var der fem-otte andre mennesker, og nogle af dem havde ikke meget kondi og var overvægtige. Men jeg har dyrket sport i hele mit liv, så det var nemt for mig. Jeg har hørt fra doktorerne, at det gør en stor forskel, siger han.

Vigtigt at leve sit liv, som man vil

I august tog han til Wien for endnu en gang at deltage i VM i racketlon. Selvom det blot var tre måneder efter operationen, var han ikke nervøs for, om der ville ske noget.

– Jeg er optimistisk og tænker, at alt nok skal gå. I genoptræningen syntes jeg også, det gik godt, fortæller han.

Hans kone var dog bekymret, da han skulle spille tre kampe om dagen.

– Men hvis du ikke lever dit liv, som du vil, hvad er det så for et liv?, spørger Graham, som har arvet hjerteproblemerne fra sin far, som døde som 56-årig, og derudover har en storebror, som gennemgik en bypassoperation for tre år siden og overlevede.

– Han spiller stadig golf, og det gjorde han seks-otte uger efter sin operation, og den var hårdere end min. Jeg kender også flere mennesker, som har haft den her operation, og de lever bare deres liv. Jeg synes, det er meget vigtigt at gøre, siger Graham, som dog ikke regner med at kunne præstere på lige så højt niveau som tidligere.

Til VM i august blev det godt nok til en sølvmedalje for spillere over 70 år, men han tror, at det bliver svært at vinde guld igen til fremtidige slutrunder.

– Operationen har haft en enorm effekt på mig. Jeg har mistet lidt af min hurtighed, siger han og fortæller, at han nu holder sig til at spille bordtennis og badminton en gang om ugen, og så er han også begyndt til padeltennis og golf.

I sidste weekend deltog Graham Cain (tv.) i landsdelsmesterskaberne i bordtennis, og her blev det til en sølvmedalje i herresingle i veteran 60 A. Guldet blev vundet af Mogens Jensen. Foto: Jesper Gynther